USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Ті, хто наближає перемогу та допомагає робити смерть москалям: ангели добра з волонтерського центру луцького політеху. Репортаж

1 Квітня 2022 16:24
Вони не тримають у руках АК, вони не одягнуті в «піксель» та шоломи, вони не риють для себе окопи на фронті. У них фронт інший – волонтерський. Тут, у Луцьку, вони наближають перемогу України по-своєму, допомагаючи українським військовим робити смерть москалям на нашій землі. Мова про волонтерський центр у Луцькому національному технічному університеті, який створили у перший день повномасштабної війни.

Домовитися про репортаж з політеху Інформаційному агентству Волинські Новини було непросто, адже волонтери не надто хотіли фігурувати у ЗМІ, казали, що допомагають не задля того, аби десь засвітитися.

Ми звернулася до керівника відділу іміджу та промоції Олени Третяк, яка нині координує роботу волонтерського центру. Вона пообіцяла використати своє вміння піарника та переконати колег-волонтерів поспілкуватися з журналістами. Тож до вашої уваги – репортаж про ангелів добра з луцького політеху.
Скажи волонтеру знайти динозавра – запитають, якого і на коли

Раніше тут було багато студентів, які відпочивали та спілкувалися у перервах між парами. Нині в одному з корпусів університету яблуку ніде впасти – храм науки перетворився на гуманітарний склад, який завалений коробками з їжею, одягом, іграшками, колисками, візочками, підгузками та багатьма іншими речами. Волонтери одразу ж виправляють: «Не склад, а волонтерський центр».
З першого дня повномасштабного нападу Росії на Україну ЛНТУ одразу ж мобілізувався та створив координаційний штаб оперативного реагування, обравши відповідні напрями роботи. Найперше – це волонтерський центр на базі ЛНТУ, який має кілька напрямів відповідно до потреб. Щоразу з’являлися нові запити, проблеми, нюанси, і на все тут реагували, мобілізувавши усі сили, які можна. Тож тепер на базі ЛНТУ діють медичний, харчовий, швейний блоки, тут надають юридичну допомогу переселенцям.
Один з найвагоміших напрямків – гуманітарна допомога (продукти та одяг). Працівниці університету самі викликалися допомагати, нині вони працюють тут щодня, фактично не роблячи для себе вихідних. Волонтери приймають та розподіляють продукти харчування, дитячий та дорослий одяг, дитячі візки й колиски, постіль та інші речі, тобто працюють відповідно до запитів.
Гуманітарні вантажі до волонтерського центру надходять від університетів-партнерів з-за кордону, також долучаються до пошуку необхідного працівники ЛНТУ, вони через особисті контакти координуються з людьми з-за кордону, які можуть допомогти.
Насамперед волонтерський центр приймав запити від територіальної оборони Збройних сил України. Воїнам намагалися знайти оснащення, амуніцію, різні тактичні предмети, якими держава не може швидко забезпечити. А такими предметами, як тактичні окуляри, тактичні рукавиці, держава і не має забезпечувати тероборону.
«Ми закуповували для наших бійців тактичні рюкзаки, рації, тактичні рукавиці, спеціальне взуття. Силами університету було зібрано кошти на позашляховик для 14-ї бригади. Також ми купували тепловізори, прилади нічного бачення. Дай волонтеру знайти динозавра – вони запитають якого», – жартують у волонтерському центрі.

«Луцьк – буферна зона, наш обов’язок – допомагати»

У волонтерському центрі кажуть, що на базі університету об’єднали всіх, кого можна і не можна. З волонтерами співпрацюють виробництва, організації, підприємства, закриваючи багато потреб. Долучилася до роботи волонтерського центру і Волинська облрада, зокрема її голова Григорій Недопад, який скеровує сюди вантажі з Іспанії, Польщі, Чехії, які далі перенаправляли у всі гарячі точки, де цього найбільше потребують.
Наразі волонтерський центр працює з міськими та селищними радами, які відправляють свої запити на ті чи ті речі. Завдяки співпраці центру з асоціацією перевізників, які безплатно везуть вантажі, люди в гарячих точках отримують необхідні речі. Тобто алгоритм роботи волонтерів полягає у тому, аби максимально швидко знайти все необхідне, завантажити в авто і доставити, куди потрібно.

Раніше ректор ЛНТУ Ірина Вахович використовувала свої зв’язки в освіті для допомоги університету, нині ж усе це відійшло на інший план. Зараз в пріоритеті – допомога українським воїнам та людям у гарячих точках.

«Бог дав можливість жителям Луцька у час страшної війни працювати в тилу. ЛНТУ з першого дня згуртувався та переорієнтував роботу, започаткувавши низку нетипових для себе напрямків (кібердопомога, волонтерство, гуманітарна допомога, психологічна допомога, юридична допомога для осіб, які змушені залишити свої домівки, клуби з вивчення української мови, прихисток біженців, харчування, збір коштів для потреб ЗСУ і ще багато іншого). Я пишаюся своїм колективом, його згуртованістю і відданістю. Багато говорити не хочу, скажу лише одне, що в університеті для перемоги ефективно реалізовують трикутних взаємодії наука-бізнес-влада», – зазначила Ірина Вахович.
Натомість координатор волонтерського центру Олена Третяк додає: дуже важливо розуміти, що Луцьк – це буферна зона, місто розташоване недалеко від кордону та може акумулювати тут всю необхідну допомогу, переправляючи у гарячі точки.

«Для нас це не завдання, а обов’язок. Ми маємо бути тиловим центром, який допомагає війську та людям у гарячих точках», – вважає волонтер.
У волонтерстві ви самі знаходите одне одного

Вже з перших днів війни на базі університету готували «сюрпризи» для окупантів. З початку роботи мобілізувалися усі прилеглі райони: Львівська, ЛПЗ, Гнідава. Люди приходили допомагати плести маскувальні сітки, вантажили різні речі.
Їх потрібно було харчувати, тому працівники харчоблоку забезпечували це. На цьому робота кухарок не завершувалася, адже вони також робили сухпайки, які волонтери доправляли у різні точки.
Університет сповна використовує свій потенціал, тому на базі швейної лабораторії почали шити розгрузки. Тут працюють не лише професійні швачки, а й бухгалтери, фахівці фінансово-планових відділів, економісти, які прагнуть допомагати тут, маючи навички шиття.

Для військової амуніції використовують спеціальну тканину – кордуру. Цю тканину дуже важко дістати, але її отримання вже налагодили, у цьому дуже допоміг бізнес. Швачки вже випрацювали лекала та фактично поставили виготовлення розгрузок на потік.
Чимало закордонної допомоги надходить у вигляді медикаментів, тож на базі волонтерського центру діє і медичний напрямок. Привезені ліки та медикаменти формують у відповідні набори та відправляють їх за запитами.
Попри те, що переселенці – це не зовсім спеціалізація волонтерського центру в ЛНТУ, про нього знають люди з гарячих точок, тому приходять по допомогу й сюди. Звичайно ж, тут не відмовляють, надаючи їм харчування, одяг, підгузки для дітей. Окрім того, на базі університету працює юридична клініка, в якій студенти допомагають переселенцям, надаючи консультації та безплатний юридичний супровід.
У політесі кажуть, що волонтерство не має певного алгоритму роботи. Під час пошуку волонтери знаходять одне одного, тому центр на базі університету співпрацює з іншими волонтерськими центрами. Наприклад, якщо в якийсь із них звернулися з запитом на продукти, але в них їх не вистачає, то автомобіль довантажують у політесі й навпаки. Таким чином волонтери намагаються співпрацювати та прикривати одне одного, адже всі працюють на перемогу та допомагають робити смерть москалям, які прийшли вбивати українців на нашу землю.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
герберт Показати IP 1 Квітня 2022 17:50
молодці!
Волонтер Показати IP 1 Квітня 2022 20:26
Великий респект ЛНТУ !!!!! Молодці!!! При такому достойному керівнику університет буде все більш розвиватись та розбудовуватися.
Михайло Показати IP 2 Квітня 2022 12:04
Молодці, хай Бог допомагає у цій добрій благородній справі. Але народ-журналісти, схаменіться. Під час повномасштабної війни, коли ворог застосовує високоточні крилаті ракети великого радіусу дії не можна таке публікувати. Я розумію, хочеться про це писати, говорити для підняття настрою населенню, бойового духу армії, але не зараз. Давайте краще про це після нашої перемоги. Ми сильна нація, дружній народ з ВЕЛИКИМИ серцями, і всі про це добре знаємо. Тому тримаємо все при собі, а після перемоги з радістю ділитемомось один з одним такими новинами. Україна переможе, правда за нами, з нами Бог. Слава Богу, героям честь, а Україні волю!!!!
Анонім Показати IP 2 Квітня 2022 20:50
Молодці
Надія Показати IP 3 Квітня 2022 11:00
Як з вами зв'язатися? Дуже треба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus