USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«То були не просто теракти, це були акти війни». Хроніка 11 вересня 2001 року у фото

11 Вересня 2021 14:15
20 років тому звичайний робочий вівторок у США за лічені години перетворився на катастрофу світового масштабу. Чотири пасажирські авіалайнери, захоплені терористами Аль-Каїди, рушили до визначених ними цілей і вразили три з них: вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у передмісті Вашингтона.

Ще один лайнер (рейс 93 United Airlines), який терористи ймовірно хотіли скерувати в будівлю Капітолію чи Білий дім, впав у штаті Пенсільванія. Його пасажири чинили опір загарбникам літака, намагаючись позбавити їх можливості керувати авіалайнером.

Після того, як о 8:46 ранку перший літак врізався в північну башту ВТЦ, світ спостерігав за трагедією в прямому ефірі. Мільйони людей на всіх континентах могли бачити в телетрансляціях, як другий лайнер уражає Південну вежу ВТЦ, а згодом обидві вони руйнуються, ховаючи під собою сотні людей.

Теракт 11 вересня став наймасштабнішим в історії за кількістю жертв: загинули 2977 осіб, без урахування 19 смертників Аль-Каїди. Вже наступного дня президент США Джордж Буш-молодший назвав теракти «військовими актами». «Зумисні й смертельні атаки, вчинені вчора проти нашої країни, були не просто терористичними актами. Вони були актами війни. Це потребуватиме від нашої країни об'єднання у твердій готовності та рішучості. Під загрозою опинилися свобода і демократія», — заявив Буш-молодший, з подачі якого США відповіли на теракти кампаніями в Афганістані та Іраку.

Напередодні 20-ї річниці атаки президент США Джо Байден продовжив режим надзвичайної ситуації в США через загрозу терактів. Він був запроваджений після 11 вересня і мав діяти до 14 вересня 2021 року, проте загроза зберігається досі.

НВ опублікувало архівні світлини дня, який змінив хід історії для США і всього світу.

Захоплений терористами Аль-Каїди пасажирський рейс 175 United Airlines (Бостон — Лос-Анджелес) за секунди до зіткнення з Південної вежею Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Літак врізався в будівлю о 9:03, а впала вона менше ніж через годину, о 9:59.

Північна вежа ВТЦ на фото вже горить, хоча вона встояла довше. Рейс 11 American Airlines (Бостон — Лос-Анджелес), який терористи перетворили на знаряддя своєї атаки, першим вразив будівлю о 8:46. Обвалилася Північна вежа о 10:28.
Інший ракурс моменту, коли другий з лайнерів (175 United Airlines) врізався в Південну башту ВТЦ. На передньому плані - Бруклінський міст у Нью-Йорку.
Пожежа в Північній вежі ВТЦ, яка простояла 102 хвилини до моменту руйнування: лайнер врізався в неї поміж 93-м і 99-м поверхами.
Найгірший ранок у новітній історії США: палаючі вежі Всесвітнього торгового центру після того, як в них врізалися два захоплених терористами літаки.
Люди у вікнах Північної вежі ВТЦ, охопленої вогнем і димом. Сотні працівників ВТЦ на верхніх поверхах обох будівель опинилися заблокованими через пожежу і руйнування.
Перша задокументована жертва теракту: Мішал Джад, капелан пожежної частини Нью-Йорка.

За лічені хвилини до падіння Північної вежі ВТЦ пожежники винесли з неї смертельно пораненого уламками Південної вежі Мішала Джада (на фото), капелана пожежної частини Нью-Йорка. Він прибув на місце теракту, щоб помолитися за загиблих, поранених, провести ритуали останнього причастя, а також піднести молитви за рятувальників, які працювали в той день. Коли Південна вежа впала, частина її уламків влетіла до вестибюля Північної вежі, один з них смертельно травмував Джада.

І хоча до того моменту теракти вже забрали життя сотень людей (серед них пасажири й екіпажі захоплених літаків, а також люди у ВТЦ), саме Мішал Джад вважається першою офіційно впізнаною та задокументованою жертвою атаки.
Ще одна ціль атаки — Пентагон. О 9:37 ранку 11 вересня пасажирський літак, що виконував рейс 77 American Airlines (Вашингтон — Лос-Анджелес), врізався в західне крило Пентагону. Внаслідок цього частина будівлі частково обвалилася, загинули 125 осіб (без урахування 64 осіб, які перебували на борту лайнера — пасажирів, членів екіпажу та п’ятьох терористів).
Пожежники працюють біля зруйнованої будівлі Пентагону, 12 вересня 2001.
На фото нижче — табір пожежників і рятувальників біля зруйнованого крила Пентагону через кілька днів після теракту, 14 вересня 2001.
Момент обвалення однієї з веж ВТЦ, зафіксований фотографом агентства Reuters: купа уламків здіймає величезну хмару пилу й будівельного сміття.
Обвалення другої, Північної вежі Всесвітнього торгового центру. Знімок зроблений з боку Джерсі-Сіті.
Пожежники виводять уцілілих людей з району катастрофи. Після обвалення обох веж ВТЦ частину Нижнього Манхеттена накрила хмара токсичного пилу.
Група пожежників біля руїн Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, 11 вересня 2001.
Одна з найвідоміших світлин у перші дні після теракту: нью-йоркський пожежний кличе на підмогу ще десятьох рятувальників для розбору завалів Всесвітнього торгового центру, 15 вересня 2001.
Пожежники, рятувальники та репортери на місці падіння веж ВТЦ, 11 вересня 2001.
Забута будівля: окрім двох веж-близнюків, 11 вересня впав і 7-й корпус Всесвітнього торгового центру (англ. 7 WTC) — на фото пожежники гасять його уламки.

Назва 7 WTC стосувалася комплексу з двох будівель Всесвітнього торгового центру: старої 47-поверхової (була відкрито в 1987 році) і нової 52-поверхової (її добудували в 2006-му). Після теракту 11 вересня обвалилася старіша з них.

Будівлю серйозно пошкодили уламки Північної вежі ВТЦ, на нижніх поверхах почалися пожежі. Системи водопостачання та пожежогасіння у 7 WTC частково вийшли з ладу, що не дозволяло пожежникам ефективно боротися з вогнем. Близько 15:30 у день теракту 11 вересня 2001 року пожежники залишили будівлю через небезпеку її обвалення. Територію оточили, вежа 7 WTC впала ввечері - о 17:20 за місцевим часом.
Ground Zero: руїни та дим на місці, де колись стояли вежі Всесвітнього торгового центру. Обидва знімки зроблені через два тижні після теракту, 26 вересня 2001.
Меморіал Empty Sky (Порожнє небо) в Джерсі-Сіті, присвячений терактам 11 вересня: дві гранітні плити, встановлених паралельно, частково повторюють пропорції веж-близнюків — але так, ніби вони впали горизонтально. Утворений ними коридор вказує на те місце, де колись стояли Північна і Південна Вежа ВТЦ (на світлині можна побачити силует 541-метрового Всесвітнього торгового центру 1, відкритого на місці колишнього ВТЦ у 2014 році).

На фото, зробленому 11 вересня 2013-го, чоловік йде через меморіал Порожнє небо на світанку. На гранітних плитах, де викарбували імена 746 загиблих в теракті жителів Нью-Джерсі, відбивається сонце.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus