USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Трощити не обов’язково: у Мінкульті – за знесення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі

18 Серпня 2022 00:21
Демонтувати одеський пам'ятник російській імператриці Катерині II можна буде у випадку відповідного рішення місцевої влади.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Як зазначив міністр культури Олександр Ткаченко, якщо таке рішення ухвалять місцеві депутати, то Мінкульт дасть згоду на знесення скандального постамента.

"Щодо пам'ятника Єкатерині ІІ в мене очевидна думка: навряд його потрібно залишати. Проте це першочергово має бути рішення одеських депутатів з відповідним зверненням до нас. Якщо воно надійде – не сумнівайтеся, ми дамо згоду”, – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр також підкреслив, що для знесення пам'ятника є законна процедура.

“Якщо пам'ятка належить до списку місцевої культурної спадщини, то місцева влада подає до нас рішення щодо винесення її з цього списку. У такому випадку пам'ятник можуть перенести на якусь алею радянських пам'ятників чи віддати до музею. Тобто не обов'язково трощити. Якщо це національна пам'ятка, то вносимо пропозицію до Кабміну, де ухвалюється відповідне рішення. Ми просимо місцеві органи влади вирішувати, зважаючи на думки експертів, але також і на місцеві традиції чи історії, пов'язані з тим чи тим місцем”, – додав він.

Олександр Ткаченко також підкреслив, що Міністерство підтримує процес декомунізації, утім не може наказувати закладам культури, що їм робити.

“Треба діяти відповідно до закону і не забувати, що ми – толерантна європейська держава, а тому відмова від радянської спадщини має відбуватися прозоро з обговоренням експертів та з урахуванням нюансів регіонів”, – наголосив міністр та додав, що у МКІП створена та вже працює рада експертів з декомунізації та дерусифікації.

Читати ще: Пушкін, Гагарін, Мічурін: Мінкульт назвав 10 ворожих топонімів, які слід дерусифікувати

Крім того, Олександр Ткаченко повідомив, що в Україні досі є орієнтовно 400 вулиць імені Пушкіна, проте “нам стільки не потрібно”, наголосив урядовець.

Читати ще: Вивчення у школі російської літератури нівелює здобутки української державності, – Ірина Констанкевич

До слова, раніше з приводу знесення пам'ятника російській імператриці в Одесі висловлювався і народний депутат від Волині Ігор Палиця, який свого часу був головою Одеської ОДА.

“У 2014 році я був проти знесення пам'ятника, вважаючи, що історія має право на життя, яка б вона не була. Сьогодні я вважаю, що все, що пов'язане з територією, яка називає себе росією, треба знести, включно з пам'ятником Єкатерині. Вони не повинні бути присутні в нашій історії", – висловився політик у Фейсбуці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Конюх Їван із Свинюх Показати IP 18 Серпня 2022 08:41
Ото, блін, маємо міністра ! Своя думка, яка має базуватися на нормах чинного законодавства, відсутня. Який статус пам'ятника - не знає ! Коли встановлювали пам'ятник - міністерство жувало шмарклі замість того, щоби застосувати Закон. Своє неробство прикриває європейською толерантною державою ! То генетичні потомки тих, хто крутив будьоновку на порожній голові ! Нема там патріота, нема там моралі, нема елементарного почуття професійного і громадянського обов'язку перед Україною !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus