USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це вбиває купу людей», – Комаровський пояснив, чому при COVID-19 не можна приймати антибіотики

11 Листопада 2020 11:26
Український педіатр Євген Комаровський розповів, чому виникає пневмонія, як її лікувати, та пояснив, чому ні в якому разі не можна пити антибіотики з метою профілактики запалення легень.

Насамперед лікар звернув увагу на те, що тема запалення легень у зв’язку з поширенням коронавірусу зараз стала однією з найважливіших.

«Пневмонія або запалення легень – це наявність запального процесу в легеневих тканинах. Саме слово «пневмонія» не говорить про те, хто винен у тому, що виник запальний процес. Його причиною можуть бути інфекція, вплив токсичної речовини тощо. Найчастіше, коли ми говоримо про запалення легень, маємо на увазі певний інфекційний процес, який може бути або вірусним (найчастіше), або бактеріальним. Антибіотики ж використовуються для лікування бактеріальної пневмонії. Тобто лише слово «пневмонія» – це не діагноз, адже потрібно знати, про яку саме пневмонію йдеться. Є три варіанти пневмоній, із якими ми зазвичай маємо справу: бактеріальна пневмонія, вірусна пневмонія та бактеріальна пневмонія, яка є ускладненням вірусної інфекції», – зазначив Комаровський.

Він акцентував, що запалення легень можуть викликати бактерії пневмокок і стафілокок. Однак при вірусній інфекції (наприклад, грип, аденовірус, коронавірус) виникає вірусна пневмонія, яка в жодному разі не лікується антибіотиками, адже ті не діють на віруси. Трапляються теж випадки, коли на фоні вірусної інфекції змінюється вентиляція повітря в легенях, накопичується слиз, він інфікується і виникають ускладнення у вигляді пневмонії, яка, своєю чергою, вже лікується антибіотиками.

«Профілактичне прийняття антибіотиків – це велика помилка»

«Побутує хибна думка: якщо при вірусній інфекції приймати антибіотики, то ми таким чином уникнемо ускладнень. Насправді цього не буває, навпаки стає ще гірше. Якщо при вірусній інфекції ми приймаємо якийсь антибіотик, то завжди знайдуться бактерії, котрі вціліють після його прийому, – пояснив лікар. – Уявіть, що в легенях живуть три мікроорганізми: стрептокок, пневмокок і стафілокок. Вони знаходяться в стані конкуренції одне з одним. Бактерії живуть на певних ділянках дихальних шляхів. Наприклад, є водойма, з якої визирають пні, на котрих сидять птахи. Птахи не можуть сидіти на воді – тільки на цих пеньках. У дихальних шляхах приблизно така ж ситуація. Тобто є певні місця, де знаходяться бактерії. І от ми призначаємо всім відомий антибіотик, наприклад пеніцилін, ампіцилін або амоксицилін. Амоксицилін вб’є стрептокок і пневмокок, однак на стафілокок він не діє. 2/3 пеньків звільнилася і тепер птахи можуть розмножуватися. Тобто коли в середовищі бактерій ми вбиваємо частину з них, то ті, що залишилися, отримують сприятливі умови для розмноження. До того ж, коли стафілокок, залишившись без своїх природних антагоністів, починає розмножуватися, то ми матимемо не просто пневмонію, а стафілококову пневмонію, котра дуже тяжко лікується, для її лікування потрібні дорожчі та більш токсичні антибіотики. Медична наука давно довела, що профілактичне прийняття антибіотиків – це велика помилка. Це не працює, це неефективно. Крім того, за деякими даними, профілактичне призначення антибіотиків при вірусних інфекціях у 6-9 разів збільшує шанс розвитку бактеріальної пневмонії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦІ ПОЧАЛИ ПРИЙМАТИ В 3,5 РАЗИ БІЛЬШЕ АНТИБІОТИКІВ, – МОЗ

Євген Комаровський зауважив, що, на його думку, лікарі призначають антибіотики, адже велика кількість людей переконані в тому, що вони рятують від усього: «І якщо лікар не призначив антибіотики, а потім виникло запалення легень, то це вина лікаря, адже він вчасно не прописав потрібні ліки. Ще один момент – робота страхових компаній, які відмовляються покривати витрати, адже теж звинувачують медиків у тому, що вони вчасно не призначили антибіотик… Саме ці юридичні аспекти, страхи, нерозуміння, незнання призводять до того, що антибіотики призначають масово. А зараз ситуація набрала катастрофічного розміру».

«Ми лікуємося, тому що нам страшно не лікуватися»

Педіатр поділився, що навіть його знайомі, які зробили томографію й отримали заключення про 20-30% запалення легень, телефонують йому з запитанням, який антибіотик краще приймати.

«Про що йдеться? Про коронавірусний процес. Це не має ніякого відношення до бактеріальної пневмонії. Наприклад, вам у заключенні написали: «Запалення легень». Що потрібно робити? У нас ця ситуація трактується тільки так: запалення легень – антибіотик… Я бачу, яку велику кількість проблем це провокує. Це просто вбиває купу людей. Призначають антибіотики навіть тоді, коли бачать 30-40% запалення. І прописують не прості антибіотики, а так звані антибіотики резерву, антибіотики, які призначають украй рідко, тільки на реанімаційному етапі, коли більше нічого не допомагає. А зараз із цих антибіотиків починають удома. І коли потім така людина потрапляє в лікарню, їй уже взагалі немає що прописати, розвивається пневмонія, викликана такими бактеріями, на які не діє практично нічого. І ми бачимо, що чим активніше призначаються антибіотики на догоспітальному етапі, тим більша ймовірність тяжких, смертельно небезпечних ускладнень», – сказав Комаровський.

Та додав, що особливо важливо, аби зараз люди усвідомили зв'язок між антибіотиками та коронавірусом.
«На сьогодні доведено, що існують два варіанти розвитку коронавірусної інфекції – до того, як ви почнете задихатися, і після. Якщо ви відчуваєте себе нормально, не маєте дефіциту кисню, ваш загальний стан терпимий, то фактично будь-яке лікування, крім жарознижувальних засобів, погіршує ваші перспективи. Ми лікуємося, тому що нам страшно не лікуватися, тому що лікуються всі навколо, тому що нас усі залякали, тому що президент США заявляє, що потрібно лікуватися азитроміцином, – зазначив лікар. – Зараз цей антибіотик приймають усі і практично всі бактерії будуть до нього стійкими, тож скоро ми забудемо про цей препарат. Але біда в тому, що ми приймаємо антибіотики резерву. Я бачу, що коронавірус діє на мозок, тож здоровий глузд та логіка просто вимикаються... Я наголошую: якщо не доведено наявність бактеріальної інфекції, бактеріальних ускладнень, то антибіотики протипоказані на будь-якому етапі лікування – чи в лікарні, чи вдома».

Він навів дані європейських досліджень, які показали, що в понад 70% людей, яких госпіталізували з дефіцитом кисню, немає навіть натяку на бактеріальний процес – це суто вірусне ураження легень.

Комаровський нагадав, що звичайний клінічний аналіз крові показує, чи йдеться про вірусну інфекцію чи про бактеріальну.

«Побутує ще одна хибна думка – про те, що навіть при підозрі на запалення легень потрібно пити антибіотики. Це теж невірно… Коли в дитини соплі, температура й на знімку щось побачили, але незрозуміло, чи це пневмонія, то необов’язково призначати антибіотики, якщо немає дихальної недостатності. Завжди можна добу-дві поспостерігати, здати аналіз крові… Будь-якому лікарю простіше призначити антибіотик або й два. Однак лікар не повинен слухатися людей, він має приймати відповідальні рішення. Закликаю, ніколи не випрошуйте антибіотик: при коронавірусній інфекції антибіотик – це останнє, чим лікуються», – резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
турбо режим Показати IP 11 Листопада 2020 13:58
ще один проФФесор-от скуки на все руки....ну все знає.
Лучанин до турбо режим Показати IP 11 Листопада 2020 18:37
Ще один "ікспєрд-камєнтатор". По-перше, людина лікар, а по-друге, антибіотики потрібно пити лише за реальної потреби, а не для профілактики. Якщо ви не знаєте, то в організмі людини, мешкає в середньому близько 3-х кг різних мікробів. Це є частина нашого організму, яка формує імунітет, виробляє додаткову енергію із клітковини та інших неперетравлених решток їжі і т.д.. Тут є гармонія, а антибіотик цей стан порушує і якщо раптом потрапляє "недобра бактерія", яка отримує вільний простір для розмноження баланс порушується.
Петро до Лучанин Показати IP 12 Листопада 2020 08:15
Так чим лікувати запалення легень при коронавірус?
Лучанин до Петро Показати IP 12 Листопада 2020 10:11
Лікар скаже чим. Якщо треба антибіотик - значить антибіотиком. Просто потрібно розуміти коли користь більша за шкоду. Не можна самому собі призаначати антибіотики і на власний розсуд робити КТ легень.
а до Петро Показати IP 12 Листопада 2020 11:37
Вам необходимо обратиться к комаровскому.....
Ги до турбо режим Показати IP 12 Листопада 2020 13:33
Да все, кроме вас, похоже, не знают, что антибиотики работают только по бактериям, а противовирусным препаратов почти нет. Да, в 21 веке нет эффективных средств борьбы с вирусными инфекциями, вся надежда на иммунитет человека, медицина может лишь смягчать какие-то симптомы и всё. И это общеизвестный факт вообще-то. А сейчас из-за бездумного повсеместного применения антибиотиков мы получим в результате массу бактерий, которых не берут современные антибиотики (микроорганизмы умеют приспосабливаться к таким вещам, опять таки, если вы не знали). Фармакологическим фирмам чем дальше, тем всё труднее создавать новые антибиотики из-за вот этой способности к адаптации болезнетворных бактерий. А когда рентабельность низкая, то бизнес просто полностью прекратит производство антибиотиков. И вот в результате мы получим полное отсутствие каких-либо средств борьбы не только с вирусами, но и с бактериями. Супер!
Анна Показати IP 12 Листопада 2020 06:37
1.10.2020 я відчула перші прояви хвороби, це втрата смаку, сильний біль в суглобах і голові, висока температура, таких відчуттів я не мала ніколи, мені 60 років і хронічних хвороб у мене достатньо. Я зробила тест і в той же день отримала позитивний результат. Лікар призначила вітаміни та багато пити температура не падала і я зробила КТ, там 30%ураження легенів, признаки вірусної пневмонії. Мені призначили а/б також гармоны, я почала лікування і в мене впала температура, я повернулася до життя, наразі я пройшла лікування, сьогні 12 день, отримала негативний результат, почуваюся прекрасно, смак і,, нюх,, відновився
Лучанин до Анна Показати IP 12 Листопада 2020 10:12
З вашого коментаря видно, що ви антибіотики не приймали, бо вони вам і не потрібні були - бо пневмонія вірусна.
Анонім до Анна Показати IP 12 Листопада 2020 10:14
Якщо так рахувати як ви пишете, то не 12-й день, а 42-й.
Оксана до Анна Показати IP 12 Листопада 2020 18:21
Що таке а/б? гормони вам призначили це я прочитала,а які?
Анонім до Оксана Показати IP 13 Листопада 2020 11:30
аб то антибіотик
Сергей Показати IP 12 Листопада 2020 14:11
Доктор Кухарчук, который специализируется на лечении короновируса разделяет бактерицидные и бактериостатические антибиотики. Бактерицидные при этом, как он утверждает, в большинстве случаев наносят осложнения при лечении короновируса в том числе и смертельные. Он утверждает, на ранней стадии необходимо лечение или профилактика исключительно бактериостатическими антибиотиками. В дальнейшем лечение антибиотиками у него не предусмотрены. Для этого он в дальнейшем рекомендует целый комплекс других препаратов (блокирование входа вируса в клетку и ее размножение, . разжижение крови, индукцию тканевого фибринолиза, от образования тромбоза, снижение интенсивности липопероксидации, комплекс для активации защитных сил организма). Но если не пропустить начальную стадию и принять указанный антибиотик, то корона будет протекать в лёгкой степени агрессии.
Андрій до Сергей Показати IP 13 Листопада 2020 01:25
Указанный это какой имеется ввиду? Я понял сто бактерецидный но что именнь за антибиотик? Можно ссылку на его методику?
Анонім Показати IP 13 Листопада 2020 11:33
Про те що при ковіді антибіотики приймати не можна то не нова інфа, проце ще весною казали. Останнє що вбиває при ковіді це пневмокок. А від нього є ПРИВИВКА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus