USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«До нас це не має жодного стосунку», – Комаровський розвіяв паніку навколо нового штаму коронавірусу

24 Грудня 2020 17:39
Новий штам коронавірусу не несе більшої небезпеки, тому варто дотримуватися звичних норм: носити маску, дотримуватися дистанції та провітрювати приміщення.

Про це авторитетний український педіатр Євген Комаровський розповів у своєму блозі на YouTube-каналі.

За його словами, не потрібно панікувати через новини про поширення нового штаму коронавірусу, який уперше було виявлено в Британії. Він наголосив, що протягом останнього часу показник захворюваності на COVID-19 в Україні пішов на спад, а завантаженість лікарень – на стабільному рівні. Окрім того, відомо, що Єврокомісія затвердила вакцину консорціуму Pfizer/BioNTech, тож щеплення – не за горами.

«Давайте подумаємо. Так, виникла мутація вірусу, але це ж не перша мутація, їх протягом року було сотні і не кожна мутація говорить про те, що вірус суттєво змінюється. Вакцина не розробляється лише проти одного унікального фрагменту геному вірусу. Зазвичай, коли ми плануємо вакцинацію, то сенс препарату – вироблення антитіл проти достатньо стабільної частини геному вірусу. Головне питання: чи вплине ця мутація на ефективність вакцинації? Не вплине. І на сьогодні всі, хто причетний до вже створених вакцин, сказали про те, що їхні вакцини зберігають свою ефективність», – сказав лікар.

Також він акцентував, що немає даних про те, що нова мутація вірусу робить його більш небезпечним для людей.

«Тобто вірус не став більш небезпечним. Нам повідомили тільки про те, що цей вірус більш заразний, тобто легше передається від людини до людини. Вказали навіть цифру – він більш заразний на 70%. Як можна оцінити заразність вірусу в такий короткий час серед такого обмеженого контингенту населення і бути впевненим у тому, що мова не йде про якусь специфічну популяцію людей, певні метеорологічні умови, температуру та вологість повітря, наявність у цій популяції суперрозповсюджувачів? Знову ж таки незрозуміло, чому при наявності цієї мутації в Британії, Нідерландах, Данії, Австралії закрити потрібно лише Британію? Тому виникають сумні думки про те, що коронавірус коронавірусом, а політика політикою», – звернув увагу Євген Комаровський.

І додав, що всі рішення, які стосуються коронавірусу, більше політичні, ніж медичні.

«Чому Великобританія стала центром мутації? Тому що в країні найбільш потужна та активна вірусологічна служба. Вони роблять більше досліджень – не тільки виявляють віруси, але й розглядають їх структуру, вивчають їх. І оскільки вони активніше за інших вивчали вірус, тому й першими виявили новий штам. Про цю мутацію говорять ще з вересня. Навіщо зараз усе закривати?» – зауважив Комаровський.

На його думку, блокада Британії іншими європейськими країнами може бути пов’язана насамперед із брекзітом, тобто небажанням Англії залишатися у «великій родині ЄС».

«До нас це не має жодного стосунку. Якщо поруч із вами – людина, в якої над маскою видно ніс, якщо ви знаходитеся в приміщенні, де немає чим дихати, що вам ті мутації? – аргументував педіатр. – Якщо нам говорять про те, що новий штам вірусу більш заразний, то для інфікування вистачить меншої інфікованої дози. Для того, аби заразитися, потрібно вдихнути певну кількість вірусу. Що треба зробити для того, щоб зменшити ймовірність вдиху великої кількості вірусу? Використовувати маски, триматися далі від людей, не знаходитися в погано провітрюваному приміщення, де перебуває велика кількість осіб».

Лікар теж зауважив, що, плануючи святкування, треба брати до уваги можливість їх проведення на свіжому повітрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мутація Комаровськог Показати IP 25 Грудня 2020 05:20
*... протягом останнього часу показник захворюваності на COVID-19 в Україні пішов на спад, а завантаженість лікарень – на стабільному рівні. Окрім того, відомо, що Єврокомісія затвердила вакцину консорціуму Pfizer/BioNTech, тож щеплення – не за горами." Вже владу не критикуємо, вже рахуємо однаково? Що йому пообіцяли, що тепер і він нащиваає народ тупим бидлом?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus