USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це злочин проти онкології»: фінансування Волинського онкоцентру скоротили на 17 мільйонів

21 Вересня 2021 09:14
Національна служба здоров’я України скоротила фінансування Волинського обласного медичного центру онкології на 17 мільйонів гривень у рік. Коштів, що залишилися, вистачає лише на заробітну плату персоналу та харчування пацієнтів.

Про це стало відомо під час засідання позачергової 8 сесії Волинської облради.

Як повідомив директор Волинського обласного медичного центру онкології Юрій Малімон, у квітні 2021 року в НСЗУ переглянули умови договорів з медичними закладами. Як заначив, річна сума виплат для онкодиспансеру попередньо становила понад 74 мільйони на рік, а це – майже 8 мільйонів на місяць.

«Щоб ви собі розуміли, сервісне обслуговування радіологічної апаратури та томографа обходиться в понад один мільйон на рік. Досить непогана сума для існування, аби забезпечити і зарплати, і витрати на медикаменти й розхідні матеріали, апаратуру. Однак 12 серпня 2021 року ми отримали лист, у якому йшлося про те, що у НСЗУ переглянули умови договору й зменшили річне фінансування центру онкології на 17 мільйонів гривень.Тобто, якщо досі ми мали отримувати понад 8 мільйонів гривень на місяць, то нині сума, що залишається, становитиме 4 мільйони 770 тисяч гривень. Близько 4 мільйонів сягає лише зарплатний фонд. Виходить, що тих грошей, які нам збираються виплатити, вистачить хіба що на мінімальні зарплати і харчування пацієнтів, вже не кажучи про надбавки», - скаржиться онколог.

Медик зазначив, що у листі від НСЗУ йшлося про те, що гроші з балансу Волинського обласного медичного центру онкології знімуть вже з липня 2021 року.

«На жаль, так і сталося, і цього місяця ми замість восьми мільйонів «з хвостиком» отримали трохи більше 600 тисяч. Станом на сьогодні ситуація спокійна, бо в нас є певний запас медикаментів, розхідних матеріалів, резерв коштів на аванс. Але, на жаль, не вистачило грошей, щоб виплатити зарплату. Тому ми були змушені підписати нові умови договорів, хоча відтягували цей момент до останнього. Якщо не буде покращення фінансування за місяць чи два, ми не зможемо забезпечити повноцінне лікування пацієнтів», - зазначив Юрій Малімон.

Він наголосив, що протягом місяця відбулося не менше п’яти нарад керівників українських медустанов, що надають допомогу онкохворим, з НСЗУ та дві наради з Міністерством охорони здоров’я. Проте ніхто не може надати логічних роз’яснень щодо перерахунків тих чи інших сум.

«Національна служба наголошує на тому, що всі ковідні надбавки зняли, бо, мовляв, в країні нема епідемії. Згідно із другим поясненням, розраховували бюджети за показниками роботи за другий квартал. Але, за нашими підрахунками, ми навіть не доотримали грошей», - обурюється лікар.

Як додав, 18 вересня відбулася зустріч, під час якої в НСЗУ озвучили обнадійливі прогнози про перегляд фінансування для онкологічних закладів країни.

«Довелося зняти всі премії, надбавки, медперсоналу залишилася мінімальна зарплата. Ми можемо забезпечити пацієнтів хіміопрепаратами з державних закупівель ще на місяць, і розхідними матеріалами на стільки ж. З початку року ми закупили медикаментів на 7 мільйонів, і на 7 мільйонів у нас є проведених тендерів. Заклад вже мусив попередити переможців тендеру про те, що навряд чи зможе забрати препарати. Під загрозою обслуговування дороговартісної апаратури, адже навіть мінімальна поломка може вартувати сотні тисяч гривень. Ми до зими хотіли закінчити ремонт відділення хіміотерапії, але все це також під загрозою зриву», - каже доповідач.

На це голова Волинської обласної ради Григорій Недопад зауважив, що найближчого часу керівникам медичних установ, яким скоротили фінансування, разом із представниками медичної комісії потрібно планувати поїздку в Київ.

«Коли під зривом перебуває обслуговування дороговартісного обладання, якого нам і так не вистачає, треба діяти терміново. Це злочин не лише проти області, а й проти онкології всієї України. Давайте напрацюємо, щоб ми знали точно, коли ми їдемо до міністра та НСЗУ, бо 17 мільйонів з бюджету нам точно не буде звідки взяти, оскільки на черзі – важкий опалювальний сезон», - наголосив посадовець.

У серпні Національна служба здоров’я України надіслала до онкологічних центрів різних регіонів перерахунок коштів, які мають виплатити закладам за укладеними пакетами медичних гарантій. Для багатьох ці перерахунки стали неприємною несподіванкою, бо суми суттєво зменшили.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Девіз Зелений Показати IP 21 Вересня 2021 11:09
Чим менше хворих людей, тим більше здорових людей.
Лучанка Т до Девіз Зелений Показати IP 21 Вересня 2021 17:03
Моліть Бога, щоб ця біда оминула вашу родину!
В . Показати IP 21 Вересня 2021 11:27
Скоро очень скоро вас погонят причем всю власть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus