USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський центр онкології недоотримає 17 млн. Чому так сталося і чи вплине це на пацієнтів

15 Вересня 2021 16:28
У серпні Національна служба здоров’я України надіслала до онкологічних центрів різних регіонів перерахунок коштів, які мають виплатити закладам за укладеними пакетами медичних гарантій. Для багатьох ці перерахунки стали неприємною несподіванкою, бо суми суттєво зменшили. Так, Волинський центр онкології за підсумками року недоотримає 17 мільйонів гривень.

Гроші зняли, а чітких пояснень не дали

Під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс» голова облради Григорій Недопад повідомив: причини таких розрахунків ніхто в Міністерстві охорони здоров’я та НСЗУ не назвав.

«Це було як грім з ясного неба, коли зателефонував Юрій Малімон (директор Волинського центру онкології, – ред.) і розповів про цю ситуацію. По тому були зустрічі в МОЗ і НСЗУ, але жодного зрозумілого пояснення там не дали. Ми не знаємо, який розрахунок за другий квартал вони брали, але, на жаль, вже знято до кінця року 17 мільйонів. Від нас вимагають, щоб ми підписали угоду і за мінусом цієї суми почали існувати. Саме існувати, бо якісну послугу буде надати набагато важче, і багато онколікарень вже такі угоди підписали. Звичайно, що навантаження на обласний бюджет таки буде. Ми далі вимагатимемо, щоб нам пояснили, чому сталася така ситуація. Бо чудово розуміємо, що обслуговування дорогого обладнання, яке там використовують, обласний бюджет самотужки не може потягнути», – пояснив він.

З його слів, про те, що фінансування скорочується, на Волині дізналися у серпні, проте суму фінансування зменшили з липня тому у вересні знімуть більше коштів.

Режим економії: мінус премії й доплати

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини керівник центру онкології Юрій Малімон повідомив: пояснити причину такого рішення НСЗУ медики не можуть, бо їм так і не надали чітких пояснень.

«У серпні надійшли документи від НСЗУ, що нам проведено перерахунок і зменшено суму. І така ситуація практично у всіх онкоцентрах України. Якщо брати до уваги пакети медичних гарантій, які ми уклали в квітні, то сума, яку ми мали отримати за цей рік, зменшилась на 17 мільйонів. Найбільше знято з радіологічного і терапевтичного пакетів. Ми довго розбиралися з цим, кілька разів зустрічалися і дистанційно, і в Міністерстві з головними лікарями. Нам показували розрахунки, але ці розрахунки з нашими не збігаються. У НСЗУ і МОЗ переконують, що брали до уваги показники роботи в другому кварталі й множили на середньоукраїнський коефіцієнт, який невідомо як вирахували. Проте, згідно з нашими розрахунками, нам мали б навіть більше заплатити», – каже він.

Зрештою керівник онкоцентру минулого тижня був змушений підписати додаткові угоди, аби отримати хоч часткове фінансування. Адже з серпня заклад не отримував грошей, а коштів залишилося на те, щоб заплатити аванс працівникам. Водночас, каже Юрій Малімон, можливо, фінансування таки збільшать.

«24 вересня буде велика нарада у Львові з головними лікарями західного регіону і, може, проясниться ситуація. Нам обіцяють у жовтні провести перерахунки і збільшити суму. Та на скільки – невідомо. Воно має наче і не зовсім катастрофічний вигляд, бо на зарплату нам буде вистачати. Але якщо торік зростання зарплати було у нас на близько 40%, цього року ми планували зростання до 30%, ми і премії могли давати працівникам, то з серпня всі надбавки за хірургічну активність, навантаження познімали. А молодший і середній персонал отримуватиме зарплату на рівні мінімальної», – зауважує керівник онкоцентру.

Якщо грошей не додадуть, бракуватиме коштів на обслуговування обладнання

Ця ситуація, додає Юрій Малімон, однозначно вплине і на процес лікування. Бо розхідні матеріали, ремонт обладнання, а тим паче, купівля нового – під великим питанням.

«У нас проведено тендерів на майже 11 мільйонів і ми вже попередили переможців закупівель: може бути таке, що ми в них не будемо купувати, якщо не буде коштів. Хіміопрепаратів це буде стосуватися менше, бо їх ми самі не закуповували, закупівля була за державною програмою централізовано. Хоч і тут є перебої, бо ми зараз отримуємо препарати за 2020 рік, а за 2021-й ще нічого не надходило. Але така затримка завжди. Тут впливу не буде.

А от щодо супроводу, купівлі нового медобладнання, ремонтів, розхідних матеріалів, то на це мало коштів залишається. Обслуговування дорогої апаратури стає під знаком питання. Побачимо, що буде за підсумками вересневої наради і перерахунку в жовтні. Є надія, що ці кошти збільшать. Поки що ми працюємо в штатному режимі. Але якщо у жовтні нам не збільшать фінансування, ми не зможемо купувати медикаменти, розхідні матеріали, бо не буде за що», – резюмує Юрій Малімон.

Нагадаємо, щороку на Волині діагностують близько трьох тисяч захворювань на злоякісні новоутворення. На жаль, майже півтори тисячі волинян щороку помирають від онкології. Причому третина з них – люди працездатного віку.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іван Показати IP 15 Вересня 2021 21:46
Зате на велике крадійництво на дороги добавляють ще 15 млрд. гривень
Нострадамус Показати IP 16 Вересня 2021 22:36
Реформи дiють...:-(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus