USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Турецькі плавучі електростанції для України можуть розташувати біля Молдови та Румунії

9 Грудня 2022 23:18
Турецька компанія Karpowership веде перемовини про те, аби скерувати кораблі-електростанції до Румунії чи Молдови і постачати електроенергію лініями електропередач в Україну для допомоги енергосистемі.

Про це в інтерв’ю Anadolu Agency розповіла президентка компанії Зейнеп Харезі, передає ЕП.

Компанія обговорює постачання до 400 МВт потужності в Україну за допомогою плавучих електростанцій.

«Зараз ми ведемо переговори з Організацією Об'єднаних Націй та іншими організаціями з надання допомоги, щоб знайти правильне рішення. Ми можемо відправити кораблі до Румунії чи Молдови і постачати електроенергію лініями електропередач в Україну», – розповіла Харезі.

За її словами, будь-яке майно, що прямує до України, наразі не може бути застраховане, відтак вони не можуть бути впевнені у безпеці суден. Тож, хоча спершу судна планували розташувати біля Одеси, і представники компанії зустрічалися з керівництвом Одеської області, плани довелося змінити.

«Між Румунією, Молдовою та Україною діють лінії електропередач. Ми можемо розмістити кораблі в Румунії та Молдові і постачати електроенергію лініями електропередач в Україну», – пояснює керівниця компанії.

Таким чином знімається проблема страхування: «Ми ведемо переговори про потужність приблизно 300-400 мегават. Ці потужності можуть забезпечити електроенергією один мільйон домогосподарств. Ми можемо відправити три-чотири кораблі для забезпечення цієї потужності», – розповідає Харезі.

Читати ще: Україна провела тестовий імпорт електроенергії зі Словаччини

Крім того, судна можуть розміщуватися в різних гаванях. Плавучі електростанції можуть розпочати постачання електроенергії протягом місяця після остаточного узгодження технічних, комерційних та безпекових питань.

Вона додала, що компанія пропонує електроенергію за ціною, нижчою від собівартості виробництва електроенергії в Молдові та Румунії та нижчою від вартості європейського енергетичного пулу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus