USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Типи зимових шин: як не прогадати з покупкою*

8 Грудня 2021 12:34
Усі зимові покришки можна розділити на три типи, кожен з яких буде найбільш безпечним, ефективним і довговічним варіантом в певних дорожніх та кліматичних умовах. Прямих вказівок у маркуванні не існує. Тому, вибираючи гуму, потрібно орієнтуватися на характерні ознаки кожного типу.

«Європейські»

Ці зимові шини більше від інших схожі на літні й розраховані на «м’яку зиму» з невеликою кількістю снігу, легкими морозами та частими відлигами. Характерні риси: великі блоки протектора та широкі канавки між ними, що призначені для відведення вологи, гума в зоні протектора твердіша. «Європейські» шини підійдуть для експлуатації в теплому кліматі або у містах, де вчасно чистять вулиці та обробляють їх реагентами проти обмерзання.

«Скандинавські»

Моделі цього типу розраховані на суворіші умови, з температурами істотно нижче нуля, постійним снігом або льодом на дорозі. Зчеплення на слизьких покриттях у покришок набагато краще, ніж у «європейських», особливо на снігу, незалежно пухкий він чи вкатаний. Характерна риса «скандинавського» типу — велика кількість тонких, зигзагоподібних канавок на ламелях. Коли шина деформується під навантаженням у точці контакту з дорогою, края ламелей зміщуються відносно один одного і додатково чіпляються за лід або сніг, збільшуючи ефективність покришки. Ще одна особливість — вуглуватий перехід від боковини до протектора, завдяки якому поліпшується прохідність в пухкому снігу.

«Скандинавські» шини не бояться сильних морозів, тому ідеально підходять для північних регіонів, де взимку майже немає чистого асфальту, згубного для цих покришок.

Шиповані

Цей тип легко відрізнити від інших за наявністю металевих шипів, які вмонтовані або вклеєні в протектор і виступають назовні на 1–1,5 мм. Шипи гострими краями «вгризаються» в слизьке покриття та чіпляються за дрібні нерівності, завдяки чому відмінно тримають автомобіль на льоду (особливо при невеликому мінусі). У найефективніших шипованих покришок вони не круглі, а мають складну форму з твердого сердечника й алюмінієвого корпусу. Враховується також кількість канавок, які «прогризуть» шипи в льоду, якщо колесо буде буксувати. Чим таких рядів більше, тим ефективніше покришка буде працювати на слизькому покритті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus