USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Тиждень блокування кордону Польщі з Україною: про що домовилися чиновники

13 Листопада 2023 21:33
На пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ завершилася зустріч українських урядовців і їхніх польських колег. Вони шукали шляхи для розблокування українсько-польського кордону, три пункти перетину на якому вже тиждень блокують польські перевізники. Вони вимагають відновити дозволи для роботи в ЄС українським далекобійникам. А для польських водіїв фур – скасувати електронні черги та виділити окремі смуги для порожнього транспорту. За час страйку практично на всіх пунктах пропуску ускладнений рух і великі черги.

Детальніше йдеться в ТСН.

Три години тривала зустріч українських урядовців з польськими колегами та перевізниками. І на цю хвилину відомо, що, на жаль, не вдалося досягнути консенсусу.

Українська сторона пропонувала кілька варіантів, аби розблокувати кордон. Зокрема, збільшити спроможну здатність під час перетину митних пунктів. Про це попередньо говорили з митниками та прикордонниками. А також пропонували, аби порожні автівки рухалися через пункт пропуску Угринів та через додаткову смугу в Ягодині.

Читати ще: Волинські депутати запропонували, як врегулювати кризу через страйк польських перевізників

Однак польські перевізники усе зводили до головної вимоги – це повернення дозволів для їхніх українських колег. Нагадаємо, від початку повномасштабної війни українськи фури перетинають кордон за спрощеною процедурою.

«У польських перевізників, які якраз влаштували ці протести, не було реального бажання про щось домовлятися. Тому що коли ми прийшли і почали нашу розмову, польські перевізники одразу почали з вимог – не розповідаючи про ті проблеми, які вони хочуть вирішити», – каже заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

За словами заступника міністра, аргументи про те, що в Україні війна і блокування кордону шкодить економіці, абсолютно не переконали протестувальників. Вони спілкувалися на підвищених тонах. Хоча, як запевняє урядовець, одностайності у вирішенні питань немає і серед самих польських водіїв. Вони сперечалися між собою просто під час зустрічі.

Наразі ситуація на кордоні без змін. Черги – в обидва боки. На в’їзд до Польщі стоять близько чотирьох тисяч автівок в електронній черзі, яка майже не рухається. За останню добу кордон перетнуло лише 24 фури, а спроможна здатність пункту пропуску – 600 машин. Деякі з водіїв чекають уже тиждень. Ще гірша ситуація з польського боку. Там черга на в’їзд розтягнулася більш ніж на пів сотні кілометрів. В заторі – тисяча триста фур.

Читати ще: У Польщі в черзі біля кордону помер український далекобійник

До кінця тижня польські перевізники мають озвучити, на які компромісні рішення таки погоджуються.

Нагадаємо, 6 листопада на кордоні розпочався страйк польських перевізників. Повідомлялося про блокування руху вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Гребенне».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ірина Показати IP 13 Листопада 2023 23:25
Українці не мають єдності. 50 км черга - це водії могли б закрити Хелм і навколишні села наглухо. Всі в'їзди, виїзди, дороги, ужонди, вокзали. Польська влада сама розігнала би той мітинг. Ні, хтось боїться мандату, хтось шефа, хтось ще чогось. Стоять, чекають...
Ірина до Ірина Показати IP 14 Листопада 2023 07:53
Радикальні дії приводять до війн. Приклад- Україна. Вам мало???
Ірина Показати IP 13 Листопада 2023 23:29
Та й взагалі, перекриття кордону, 50 км черга - це тероризм. Чому українська влада веде переговори з терористами. Усі договори укладені не з Польщею, а з Європейським Союзом, членом якої є Польща. Переговори треба вести з Брюсселем.
Клава Показати IP 14 Листопада 2023 02:37
чомусь мовчить Дуда відносно даного проросійського блокування..
Ірина до Клава Показати IP 14 Листопада 2023 16:12
Я думаю,що без Дуди це було б не можливо
Микола Показати IP 14 Листопада 2023 13:01
Треба бути нерозумним щоб думати що це організували Польські перевізників. Це все від прем'єр міністра Мазовецкого послання українцям.Водії лише виконавці. Один дзвінок з Варшави і все буде розблоковано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus