USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

У 40 хвилин можна вмістити двогодинне тренування: чемпіон України розповів лучанам про переваги кросфіту

16 Вересня 2020 17:55
Сучасний спорт стає усе ефективнішим завдяки новим дослідженням, він модернізується та вбирає найкраще, що було відомо раніше і що з’являється нині. Щоразу спорт виходить на нові вершини та стає більш видовищним, поряд із цим, він адаптується до людей, які мають ті чи інші захворювання. Однією з таких сучасних універсальних систем є crossfit.

Про особливості цього спорту, його нові можливості розповів та показав у Луцьку чемпіон України з панкратіону, майстер спорту України з пакратіону, чемпіон України з crossfit, триатлон-атлет, ультрамарафонець та професійний кросфіт-атлет Максим Путря.

Між навчальним процесом з Максимом вдалося поспілкуватися про особливості цього спорту:

- Сьогодні кросфіт усе частіше можна почути з уст людей. Завдяки чому він посунув звичайний фітнес і став елементом підготовки спортсменів змішаних єдиноборств?

- Кросфіт – змагальний вид спорту й унікальна система та методика тренування всіх фізичних якостей людини. Його популярність у тому, що увібрав у себе все найбільш прогресивне та ефективне щодо розвитку фізичних якостей людини. Він структурував і систематизував методику тренувань та підготовки. Кросфіт є високофункціональним тренуванням, яке поєднує різні види спорту. А це і гирьова атлетика, пауерліфтинг, гімнастика. Тут є робота зі штангою, з фітболом, гантелями, робота з власною вагою. Також у кросфіті спортсмени бігають, плавають, їздять на велосипеді, займаються на тренажерах для греблі. Тобто він передбачає дуже великий спектр спортивної діяльності. Ефективність кросфіту полягає в тому, що люди можуть спробувати себе й підготувати своє тіло до будь-яких видів навантаження.

Він добре підходить і дуже популярний серед активних людей, бійців ММА, також підходить для людей з інвалідністю, адже будь-яке навантаження можна оптимізувати чи масштабувати для людей різного віку й особливостей здоров'я спортсмена.
- Які систематичні помилки Ви бачите у професійних спортсменів під час їхньої підготовки, що негативно впливає результат?

- Більше всього звертаю увагу на силу та вміння спортсмена переміщувати предмети, зокрема в спортзалі. Увагу молодих спортсменів хочу звернути на правильний розвиток базових можливостей силових та аеробних якостей тіла. Зокрема, щоб людина вміла правильно бігати, їздити на велосипеді. А далі потрібно розвивати спеціальні технічні можливості спортсмена та такі фізичні якості, як витривалість, баланс, спритність. Також більше уваги треба звертати на спеціальну фізичну підготовку. Завдяки цьому вдається мінімізувати травматизм і вивести спортсмена на новий рівень й підготувати до складніших силових навантажень.

- Цікаво почути й про типові помилки новачків, які приходять у зал. От, особисто мені здається, що чимало людей сезонно ходять на тренування і не дотримуються спортивної дієти.

- Так, є така проблема. Зверну увагу, що основний посил кросфіту в тому, щоб зробити це способом життя, відповідно, покращити якість життя. Усім відомо й це не секрет, що спортсмени менше піддаються захворюваності, у них міцніше здоров'я. За рахунок чого це? Усе тому, що вони регулярно й систематично тренуються. Ми бачимо, що пересічній людині не вистачає у повсякденному житті рухової активності, а це призводить до погіршення здоров'я і фізичних показників. Тому, займаючись кросфітом, ми маємо змогу розвивати увесь спектр фізичних якостей людини. І тут важливо новачкам починати займатися обережно та звертати основну увагу на правильність виконання техніки. Не потрібно одразу проводити довгі та виснажливі тренування, потрібно працювати з фахівцем, який буде наглядати та підказувати, щоб мінімізувати травматизм та правильно навантажувати себе. Тоді це дасть можливість уникнути травм та поганого самопочуття після тренувань.
- Ви казали, що кросфіт доступний для людей з інвалідністю. Він доступний кожному чи є якісь недуги, з якими заборонено цим займатися? І, взагалі, як стати кросфітером?

- Щодо особливостей зі здоров'ям та захворюваннями, то ми з таким зустрічаємося. Варто розуміти, що не тільки кросфітом, а й будь-яким видом спорту можна займатися з дозволу лікаря. Проаналізувати стан здоров’я можна завдяки медичному тестуванню і з дозволу медичного лікаря. А далі потрібно розуміти, що кожній людині потрібна фізична активність. У випадках певних фізичних обмежень не варто дуже заглиблюватись у кросфіт, а потрібно виконувати вправи з тим навантаженням і тією амплітудою, яка не нашкодить здоров'ю.

- Ви в спорті багато років, цікаво почути, що змінилося за останні 10 років у підходах до тренування?

- Методика тренування змінилася навіть не за останні 10 років, а за 5. Усе тому, що змагання на міжнародному рівні підняли планку підготовки спортсменів. Для того, щоб спорт був видовищним та виходив в маси, щоб його дивилися, він став доволі динамічним й потребує високої швидкості роботи, підйому великої ваги. А це змусило спортсменів звернути увагу не лише на технічні моменти, а й на швидкісні, силові, функціональні, аби збільшити зусилля та динаміку. Також за останні роки з’явилося багато сучасних методів на основі нових досліджень. Тому ми не тільки користуємося давно відомими методиками та способами тренувань, а й сучасними технологіями, які допомагають покращити якість спортивної підготовки.

- Для тих, хто вагається чи займатися кросфітом, які переваги цього спорту можете назвати, щоб зацікавити людей?

Цей спорт готує до багатьох різних видів навантажень чи то людина грає в теніс чи в гольф, можливо у футбол чи любить ходити на природу. Тобто, цей вид спорту не потребує двогодинного тренування у залі, а дозволить за мінімальний час, тобто за 40 хвилин, вмістити стандартне двогодинне тренування. Відповідно, людина зекономить свій час та покращить якість свого здоров’я.

Підготував Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus