USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У Гарварді винайшли «розумну рідину», поведінку якої можна запрограмувати

16 Квітня 2024 00:33
Науковці з Гарварду представили новий матеріал, який вони назвали "інтелектуальною рідиною". Цей інноваційний винахід має унікальну структуру, яка дозволяє динамічно змінювати властивості, що робить спектр потенційного застосування такої рідини дуже широким.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, мовиться про створення програмованої рідини, яку називають "метарідиною", що здатна змінювати свою стисливість, оптичну поведінку і в'язкість. Зокрема, вона може переходити між ньютонівськими та неньютонівськими станами, що раніше було небаченим для такого типу матеріалів, інформує 24 Канал.

На відміну від звичайних метаматеріалів, які мають фіксовані структури у вигляді решітки, це нове творіння складається з маленьких гумоподібних сфер, підвішених у кремнієвій оливі. Ці сфери, наповнені повітрям, зазнають викривлення під тиском, змінюючи властивості рідини. Наприклад, вони можуть фокусувати або блокувати світло залежно від свого стану.

"На відміну від твердих метаматеріалів, метарідини мають унікальну здатність до текучості та адаптації до форми свого контейнера. Нашою метою було створити метарідину, яка не тільки володіє цими чудовими властивостями, але й забезпечує платформу для програмування в'язкості, стисливості та оптичних властивостей", – зазначає співавторка дослідження Катя Бертольді.

Читати ще: Українські полярники провели дослідження, яке «розкаже» історію Землі за останні 20 тисяч років

Дослідники влаштували переконливу демонстрацію властивостей матеріалу. Тест був, здавалося б, простим: робот повинен був підняти крихкі предмети, як-от скляна пляшка та яйце, не розбивши їх.

Завдяки метарідині, яка автоматично реагувала на різний тиск різних об'єктів без додаткового програмування чи зовнішнього контролю, роботизований захоплювач успішно пройшов випробування. Інші матеріали, як-от традиційна гідравлічна рідина, не змогли б цього зробити.

Варто зазначити, що це досягнення є важливим стрибком у сфері матеріалознавства. Дослідники прагнуть вивчити додаткові властивості створеної ними метарідини, включаючи її акустичні та термодинамічні характеристики.

Завдяки масштабованості і простоті виробництва, потенційні застосування цього інноваційного матеріалу є широкими і різноманітними, що обіцяє подальший прогрес у різних галузях науки і техніки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus