USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку зібралися найрозумніші: стартує всеукраїнська олімпіада

15 Квітня 2015 18:40
Найталановитіші представники одного з найбільш перспективних напрямків сучасної науки – матеріалознавства - змагаються у Луцькому національному технічному університеті.

Другий етап всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «прикладне матеріалознавство» стартував 15 квітня в ЛНТУ.

Участь в олімпіаді беруть студенти з усіх регіонів України. Так, є чимало представників вишів сходу, зокрема з Приазовського державного технічного університету, що в Маріуполі.




Перший проректор ЛНТУ, доктор економічних наук, професор Зоряна Герасимчук розповіла, що вже склалася традиція, коли декілька всеукраїнських олімпіад протягом року проводять на базі ЛНТУ. Очевидно, міністерства та наукова спільнота бачать у виші кращих з кращих.

Матеріалознавство, зі слів Зоряни Герасимчук, є дуже потужним науковим напрямом у світі, проте доволі капіталомістким (коштів потребує обладнання для лабораторій ). Аби вирішити це питання намагаються залучати спонсорів та європейську спільноту, роботодавців тощо. У виші, розповідає перший проректор, потужно розвивається наукова школа матеріалознавства, склався осередок вчених, який лідирує на освітянських та наукових теренах України. Тут готують фахівців за приблизно 40 навчальними спеціальностями, щорічно студенти здобувають до 15 перемог у всеукраїнських олімпіадах.



Учасник олімпіади з Маріуполя Вадим розповів, що на металургійному факультеті здобуває спеціальність металознавця, у майбутньому планує працевлаштуватися на одному з металургійних заводів міста. Він зауважив, що найбільше його зацікавив напрямок термообробки, дослідження обробки чавуну, сталі та різноманітне їх застосування. Юнак сподівається, що його перший досвід участі у всеукраїнській олімпіаді буде успішним. Він зізнався, що не боявся вирушати у Луцьк і йому сподобалася гостинність господарів заходу.



Студентка ЛНТУ Тетяна також повідомила, що спочатку не планувала опановувати фах інженера, який вважається більше чоловічою професією. Втім, ця професія потрібна завжди. Студентка розповіла, що любить хімію ще зі школи і саме на хімії ґрунтуються її дослідження. Наразі вона працює над бакалаврською роботою, тема якої пов’язана з високодисперсними частинками (вони необхідні для того, щоб підвищити механічні та фізичні властивості в композитах). Зразки матеріалів обробляють ультразвуком та електромагнітною обробкою, отримуючи цікаві результати. Оцінивши завдання, які отримала під час олімпіади, юний науковець вважає, що за перемогу можна поборотися.



Як наголосив голова журі, завідувач кафедри матеріалознавства, доктор технічних наук, професор Петро Савчук, зараз військові на сході України демонструють, що у нас є держава, а учасники олімпіади доводитимуть, що вони є майбутнім та теперішнім держави. Він запевнив, що інженерна освіта є не лише стратегічною, а й основною, адже країну потрібно розбудовувати для того, щоб вона рухалася в Європу. Нова еліта, талановиті студенти, з його слів, будуть на чолі цього процесу.
Зокрема він зазначив, що кафедра перемогла у конкурсі на проведення олімпіади вже вдруге. Попри непрості для України часи, більшість учасників олімпіади – студенти зі сходу країни, цьогоріч такі потужні вищі як Приазовський ДТУ, Харківський НТУ та Запорізький НТУ, Сумський ДТУ долучилися до участі в олімпіаді.

Відтак, очікують потужну конкурентну боротьбу. Торік студенти ЛНТУ здобули перемогу, але повторити це досягнення нині буде непросто.

Додамо, для студентів з інших міст показали Волинь: вони відвідали музей у селі Рокині, оглянули виставку кованих скульптур у Луцьку, музей технічного прогресу в спортивно-оздоровчому комплексі «Адреналін Сіті». Після відпочинку на них чекає нелегка робота – розв’язання завдань у рамках всеукраїнської олімпіади.



Зі слів Петра Савчука, технічно та матеріально захід підтримав Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Мовляв, засновник фонду Ігор Палиця вважає, що ЛНТУ перебуває на старті використання свого потенціалу. Професорсько-викладацький склад вишу потужний і у випадку наявності сильної інвестиційної програми, університет потрапить не лише до когорти найкращих технічних вишів України, а й у світову сотню кращих.

Наразі кафедра матеріалознавства бере участь у двох міжнародних проектах, отже вишу довіряють та хочуть його бачити у рамках співпраці європейських університетів. Студенти зможуть отримати безплатно та паралельно другу вищу освіту в Європі, - існує програма подвійного диплому PhD.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
студент Показати IP 15 Квітня 2015 19:58
Петро Петрович - ви НАЙКРАЩИЙ !!!!
студент Показати IP 22 Квітня 2015 16:07
Всім би такого завідувача кафедри) Суми підтримує!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus