USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Греції засудили українських моряків до 100 років тюрми

7 Лютого 2018 09:28
У руках грецької Феміди опинилися дві сотні українських моряків за перевезення нелегальних мігрантів. Далеко не всі моряки свідомо йшли на злочин.

Родичі затриманих нарікають, що підозрювані не мають ні нормальних адвокатів, ні перекладачів, тому нездатні адекватно захистити себе, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.


Дружина моряка Олена Ульянова з Одеси каже, що її Сергій знайшов роботу на турецькій яхті через інтернет. Одного разу господар попросив забрати людей із незнайомого берега, згодом з’ясувалося, що то були нелегали.

"При вантаженні цих іранців їх арештувала берегова охорона Греції, бо це був перетин нейтральних вод Греції. Він цього не знав, бо був матросом. Строки там жахливі – йому загрожує 30 років", - розповіла жінка.

У Надії Литвинчук історія ще дивніша: її син Петро навіть не матрос, а коваль. Він відпочивав у Туреччині, як опинився у грецькій в’язниці – мама взагалі не уявляє.

"Їм не надається адвокатська допомога, суди грецькою мовою, обвинувачення грецькою мовою", - каже вона.

Загалом у Греції за подібними обвинуваченнями затримано близько двох сотень громадян України. Із них 92 вже отримали вироки, декотрі де-факто є довічними – на 100 років і більше. Речник грецького фонду, що надає юридичну допомогу українцям, Костас Онисенко визнає, що моряки могли й не підозрювати, що влізають у кримінальну справу. "Із цим у Греції дуже жорстко, не тільки проти українців – проти людей будь-яких національностей. Бо, ви знаєте, в Греції величезна проблема з нелегальними мігрантами", - пояснив він.

Родичів ув’язнених моряків прийняли в офісі уповноваженого з прав людини, але поки не розуміють, як можна допомогти. На грецьке правосуддя Україна впливу не має, навіть витягти засуджених для відбування покарання в рідній країні – нереально. Поки що єдине, що спробує зробити український омбудсмен – це добиватися перекладачів і адвокатів для обвинувачених українців. Відповідний запит уже направили, але відповіді на нього ще не отримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Че Показати IP 7 Лютого 2018 10:59
Європа, демократія, правосуддя. Не розумію як ті дармоїди попали в ЄС і за які гарні очі кожного року отримують десятки мільярдів євро дотацій. Не міг навіть подумати, що в європейській державі таким чином може здійснюватися правосуддя без права на захист і без права на переклад. Навіть в нас це -передбачено законом. Питання друге - що робить наше посольство в Греції за наші з Вами податки?
Степан(Крымчанин) Показати IP 7 Лютого 2018 11:11
Це євроунійці-а, українці це навіть не другій сорт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus