USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Каталонії проведуть референдум про незалежність 1 жовтня

9 Червня 2017 12:40
Влада Каталонії хоче запитати у своїх жителів, чи хочуть вони відокремлення від Іспанії. Як заявив каталонський прем'єр Карлес Пучдемон, він відкритий до переговорів з Мадридом, проте референдум відбудеться.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Прем'єр-міністр іспанського регіону Каталонії Карлес Пучдемон у п'ятницю, 9 червня, оголосив про рішення провести референдум щодо відокремленні від Іспанії 1 жовтня 2017 року.

Лідер Каталонії під час телезвернення заявив, що питання у бюлетені звучатиме наступним чином: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?". Пучдемон наголосив, що він залишається відкритим до діалогу з іспанським урядом, проте саме проведення референдуму не може бути предметом переговорів, інформує агентство AP.

З погляду уряду Каталонії, який послідовно виступає за відокремлення від Іспанії, результати плебісциту будуть зобов'язальними. Проте уряд Іспанії на чолі з прем'єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить проведення референдуму про відокремлення Каталонії.

Нагадаємо, у 2014 році у Каталонії був проведений неформальний референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом. Тоді з 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії. У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив "дорожню карту" досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus