USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Хрінниках волинські археологи знайшли давньоруське житло Х-ХІ ст.

30 Липня 2021 08:00
29-й сезон відпрацювала у Хрінниках Волинська археологічна експедиція Інституту археології Національної академії наук України. Розкопувати багатошарову місцеву пам’ятку розпочали у 1993 році, щоб врятувати артефакти. Відтоді щороку тут виявляли до двох з половиною тисяч знахідок різних часів.

Детальніше – у сюжеті Суспільного.

В урочищі Шанків Яр поблизу Хрінників Дубенського району учасники Волинської археологічної експедиції знайшли давньоруське житло Х-ХІ століть. Особливістю таких будівель на Волині є те, що печі будували переважно з глини, – розповідає завідувач археологічного музею ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Погоральський.
«Дуже добре збережена піч, 80 сантиметрів заввишки. На черені всередині горіло вогнище, а зверху виставляли горщик, в якому готували їжу», – додає Ярослав Погоральський.

Житло розміром три на три метри – єдиний об’єкт, який виявили археологи у цьому розкопі. Загалом же площа розкритої ділянки – 18 на 8 метрів. Участь у її дослідженні беруть також студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки, це їхня літня практика.

Волинська археологічна експедиція в урочищі Шанків Яр поблизу Хрінників працює 29-й рік поспіль. Науковці досліджують торгово-культово-ремісниче поселення. Це пам’ятка багатошарова – від середини І тисячоліття до нашої ери до литовсько-польської доби, це ХIV-XV століття.

«Пам’ятка надзвичайно цікава. Почалося все з того, що в 1993 році водосховище підмивало береги і викидало у воду археологічні знахідки. Перших 15 років досліджували ділянки імовірних розмивів і виявляли цікаві речі. Тож вирішили повністю дослідити всю площу поселення. Насправді зараз в Україні дуже мало прецедентів, коли пам’ятку досліджують повністю по всій площі», – зазначає керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

Щосезону тут виявляли до двох з половиною тисяч знахідок.
З-поміж найцінніших – скляна намистина, закручена у спіраль, її аналогії знаходять у римському часі III-IV століття нашої ери. Ярослав Погоральський припускає: намистина є імпортною.

Ще однією знахідкою, яка зацікавила археологів, є бронзова шпилька.
«Таких шпильок в цьому поселенні за майже 30 років було знайдено лише кілька. Бронзова шпилька попередньо датується ранньозалізним часом, тобто це десь приблизно 2,5-3 тисячі років тому. Статусна й імпортна річ», – додає Ярослав Погоральський.

Приблизно такого ж віку й уламок кам’яної сокири, а також глиняні тягарці та прясило для ткацького верстата.
Залізні фібули, защібки для верхнього одягу попередньо датуютьIII-IV століттями нашої ери, а 5 кістяних проколок виявили у давньоруському житлі X-XI століть.
У п’ятницю, 30 липня, Волинська експедиція завершує цьогорічний сезон поблизу Хрінників.

Пам’ятка, яку досліджують археологи, завдовжки у 400 метрів. Її ширина – понад 25 метрів, відтак роботи в археологів ще буде багато, каже керівник експедиції.

Знахідки, за словами Віктора Баюка, опрацюють і передадуть до Рівненського обласного краєзнавчого музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сині Шаровари Показати IP 30 Липня 2021 08:51
не давньо-руське,а дааньо-українське!!!Ви шо там подуріли чи шо?
Крайній до Сині Шаровари Показати IP 30 Липня 2021 13:34
Шановний, цей коментар абсолютно немає сенсу тому, що Русь це й є такі держави як Україна та Білорусі, а в 10-11 ст. Ще не існувало багатьох сучасник країн, тому прошу, не меліть Дарницькому.
ботоксШМЯК до Крайній Показати IP 31 Липня 2021 13:19
У вас гуглперекладач тупить трішки, і тому й лаптями смердить.
Андрій Показати IP 31 Липня 2021 09:42
Дуже цікаво - з раннього заліза до Литовсько - Руської держави. Наші предки тут жили вічно. А сусідню державу краще називати - Московщина (офіційно)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus