USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У луцькій лікарні розповіли про найтяжчу травму, поширену влітку

6 Липня 2022 10:26
Літо у розпалі. Спекотна погода манить людей до води. Крім приємного і комфортного відпочинку водойми можуть перетворити купання у трагедію. Йдеться про одну з найтяжчих травм людського організму – травму пірнальника.

Про неї розповіли у медичному об’єднанні Луцької громади.

«Травма пірнальника – це перелом шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку. Вона приводить до паралічу всіх кінцівок, порушує функції тазових органів, а також сприяє трофічним ранам на тілі: набрякам, пролежням, виразкам, тощо», – розповідає лікар-хірург, кандидат медичних наук Володимир Колихан.

Ці люди залишаються інвалідами на все життя і потребують постійного стороннього догляду. «Це тяжка травма і, на жаль, на сьогоднішній день ніхто у світі не може відновити функцію перерваного спинного мозку. Питання спинальноі травми застигло на рівні кількісних змін. Хоча, раз у 5 років з‘являються публікації про успішне лікування таких хворих, які є фейками», – стверджує Володимир Петрович.

Як людина травмується? Скаче у воду головою вперед і вдаряється нею в дно. Під час цього вся кінетична енергія тіла припадає на шийний відділ хребта, який може добре втримати голову, але не може втримати тіла і настає перелом хребців зі зміщенням. Відломки або сам хребець пошкоджують спинний мозок, який знаходиться всередині хрестового каналу.

Найчастіше ці травми отримують молоді здорові чоловіки віком від 17 до 35 років. У свій час, аналізуючи цю травму, лікар-нейрохірург, ознайомився з документами судмедекспертизи Волинської області за 10 років. Із 800 випадків лише один чоловік втопився. Звідси можна зробити висновок, що травмуються люди на очах у глядачів, які потім витягують хворого з води. Нерідко роблять це заради розваги і під впливом алкоголю. Серед них було лише 3 чи 4 жінки.

Травма пірнальника характеризується паралічем нижніх кінцівок, не повним паралічем верхніх кінцівок. Іноді може підняти руку, зігнути її, а розігнути, як правило вже не може. Результати лікування залежать від масивності травми. Якщо вона легка, то лікують консервативним методом, хірургічні методи застосовують при сильних ураженнях, видаляючи уламки кісток і т.д. Кількість травмованих залежить від погоди і рівня води в річках та озерах. Реабілітація таких хворих триває дуже довго.

Володимир Колихан радить, купаючись у водоймі, взагалі не пірнати. Адже, серед травмованих йому не траплялося жодного професійного спортсмена. Коли сталася біда, потрібно витягнути пірнальника з води і обов’язково викликати карету швидкої допомоги та доправити хворого у найближчу лікарню, де йому зможуть надати екстрену медичну допомогу.

До слова, лише за минулі вихідні до відділення екстреної медичної допомоги клінічної лікарні звернулося 192 пацієнти, з них – госпіталізовано 57, надано амбулаторну допомогу – 135. 13 разів викликали вузьких спеціалістів з дому у позаробочий час.

Травмованих пацієнтів звернулося 97, з них – 18 з переломами. 6 людей були у стані сильного алкогольного сп’яніння, 4-х покусали тварини. В операційному блоці хірурги виконали 25 оперативних втручань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus