USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Травма свідка: як пережити трагічні події

22 Січня 2023 06:48
Травма свідка – це емоційний стан, у якому людина не може пережити або «перетравити» якісь трагічні події.

Як мінімізувати вплив та що робити з відчуттями, які виникають внаслідок трагедій в Україні, розповів психолог Роман Зіненко у коментарі для УП. Життя.

Фахівець пояснює, що для виникнення травми свідка людині не обов'язково бути безпосереднім очевидцем. Тобто можна отримати психологічну травму під час перегляду новин, відео тощо.

«Також фото і відео з місця трагедії у Дніпрі, коли 14 січня російська ракета влучила в житловий будинок, може стати тригером для людини чи цілої сім’ї з Запоріжжя, Київщини або Донеччини, які переживали страшні події вже раніше», – пояснює психолог.

Утім травма свідка може виникнути і в людей, які не мали такого досвіду, але сприйняли новини і переживають їх, як реальний учасник.

Читати ще: «Втримати дах»: як під час війни допомогти собі та людям, які пережили насилля й бачили смерть. Поради луцької психологині

«Наслідки від шоку при цьому можуть виявитися такими ж руйнівними, ризикуючи перетворитися на посттравматичний стресовий розлад з депресіями, панічними атаками, нічними жахіттями і навіть суїцидальними думками», – доповнює психологиня Алла Антонова.

Як зрозуміти, що у вас травма свідка

Фахівець зазначає, що у цьому психологічному стані спершу виникають емоції. Це можуть бути переживання, сльози, відсутність концентрації, відчуття безсилля, злість, смуток, емоційні спалахи, тривога, відчуття провини.

Стрес також може проявитися реакціями у тілі: заціпеніння, нудота, тремор, головний біль, розлади харчової поведінки, нервові тіки, утруднене дихання.

Що робити з травмою свідка

Перш за все Роман Зіненко радить назвати свої відчуття і почуття. Тобто визначити, то злість, безпорадність чи спустошення.

Уникайте вживання алкоголю або куріння, щоб «втекти» від реальності.

Бажано поговорити з кимось, розділити цей стан і внутрішнє горе. Це можуть бути друзі, близькі або фахівці-психологи. Зараз є чимало безплатних консультацій та кризових служб, які готові допомогти.

«Інколи людині достатньо буде самій перебути в тому стані, попереживати, позлитися. А деколи треба виговоритися, назвати відчуття або знайти першопричину травми. У цьому випадку «вільні вуха» чи «кухонні» психологи не зможуть допомогти. Бо людині треба не лише поділитися, але й отримати підтримку та спосіб розв’язання проблеми», – роз'яснює фахівець.

Читати ще: «Всі ми – воїни. Головне – знайти свій фронт». Поради луцької психологині щодо подолання стресових станів

Тримати інформаційну гігієну: треба фільтрувати новини, дописи в соцмережах, не заглиблюватися у подробиці трагедії. Не потрібно розглядати в деталях фотографії чи відео з місця катастрофи.

«Якщо ви бачите людину, яка горює, недоречно казати фразу «я тебе розумію». Ви можете розуміти, що людині сумно чи боляче, але не те, що і як вона відчуває», – зазначає психолог.

Крім того, Роман Зізненко наголосив, що знання про надання психологічної допомоги так само важливі, як і знання медичної допомоги. В обох випадках головним правилом є «не нашкодь».

Читати ще: «Соромно бути в безпеці»: як упоратися з синдромом провини вцілілого. Поради психолога

З основних правил кризової допомоги можна використати наступні:

- якщо у вас є ресурс когось підтримати, можна дати людині води або взяти її за руку (попередньо треба запитати, чи можна торкнутися);

- запитати назви предметів або колір машин, щоб переключити увагу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus