USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку автентичні двері, що мали історичну цінність, порізали на дрова

26 Січня 2021 13:41
Автентичні двері на вулиці Пушкіна у Луцьку місцеві мешканці порубали на дрова. Саме для того, аби більше не втрачати елементів архітектури, які мають історичну цінність місцевого значення, у Луцькій міській раді планують зробити облік історичних дверей, вікон та балконів.

Про це стало відомо сьогодні, 26 січня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що понад 2 мільйони гривень з бюджету мають намір виділити депутати Луцької міської ради на реставрацію автентичних дверей, які є елементами ужиткового мистецтва і мають певну цінність місцевого значення.

Ініціатором проєкту рішення виступив депутат Андрій Білан. До слова, 22 січня програму «Автентичний Луцьк» підтримали члени комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

У переліку об’єктів, які планують відреставрувати, – двері в будинках за адресами: Словацького, 1 (будівля Адміністративного суду, повна вартість робіт становить 149 тис. грн); Крилова, 3 (будівля Пенсійного фонду, вартусть робіт 99 тис. грн); Кривий Вал, 32 (149 тис. грн); Лесі Українки, 7 980 тис. грн); Ковельська, 18 (99 тис. грн).
Утім, доповідач зазначив, що не можна змусити власників приватних будинків лишати автентичні двері у випадку, якщо їх хочуть викидати або замінити. Тому потрібно вести спеціальний облік таких об’єктів.

Обранець громади зауважив, що якщо не вести перелік об’єктів ужиткового мистецтва, що мають певну цінність місцевого значення, то станеться так як на вулиці Пушкіна – поки депутати оглядали об’єкти, які потребують відновлення, місцеві викинули автентичні двері і сказали, що порізали їх на дрова.
Як згодом повідомив у коментарі ІА Волинські Новини Андрій Білан, двері 40-х років минулого століття, які мали культурну цінність як ужитковий предмет місцевого значення, мешканці демонтували минулого року, під час суворого карантину, встановивши металеві.
«Ми пробували розшукати ці двері, але марно. Якби не безліч бюрократичних питань, їх можна було б врятувати. Схожа ситуація із дверима на вулиці Ковельській, 18. Їх можна було б давно відновити, але є бюрократичні питання, вирішення яких займає час. На щастя, у цьому будинку люди більш відповідальні, і вони хочуть зберегти ті двері. Але більшість будинків приватні, і їхніх власників не цікавить, чи мають двері цінність, чи ні. Вони хочуть встановити більш сучасні енергоефективні двері, але й автентичні двері після реставрації будуть не менш енергоефективними, проте вигляд матимуть більш естетичний, ніж звичайні металеві», – пояснив депутат.

Обранці громади припустили, що варто інформувати лучан про те, що ті чи інші двері мають певну історичну цінність, і, як мешканці приймуть рішення про демонтаж або заміну, повідомляти про це до міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Клава Показати IP 26 Січня 2021 14:02
чи зацікавлять владу старі (ще польські) двері, якщо будинок розташований не на центральній вулиці ?..
Я Показати IP 26 Січня 2021 14:07
О, двері просто безцінні... З першого погляду це зрозуміло. А чого так мало на реставрацію виділили? А давайте їх за пів мільйона відреставруємо?У Луцьку ж уже всі проблеми вирішені, тільки двері дерев'яні рятувати лишилося, із трьох досок склепані.
Максим до Я Показати IP 18 Березня 2021 21:25
поки ми будем себе вести як бидло у питаннях збереження культурної спадщини, у нас завжди буде жопа в країні, бо європа починається з голови
Олег Показати IP 26 Січня 2021 15:15
А з рекламною вивіскою "Ноутбуки в кредит" ці двері стають просто безцінними...
Активіст Показати IP 26 Січня 2021 15:26
Кому те страхіття потрібне? Правильно зробили, що поміняли. Одні двері, варті уваги на Словацького. І вигляд будівлі відповідає. Всі інші на дрова, або віддати бажаючим на реставрацію за власний кошт.
Анонім Показати IP 26 Січня 2021 16:24
А чому так дорого? 90 тис. на ремонт дверей?
Джек Показати IP 26 Січня 2021 17:10
Двері за 100тис???хахахаххахахахах
Олександр Показати IP 26 Січня 2021 18:57
Нові двері коштують максимум 15000 а ці двері можна я відреставрую
Антон Показати IP 26 Січня 2021 20:49
Ну серьозно двері поремонтувати за 100-200 тис. Купити пару лавок для парку за 200 тис. Дім Лесі України на реставрацію 15 млн. Я розумію їм треба вкрасти ну це ж край. В такій тяжкій економічній ситуації хабарникам-управлінцям теж треба трохи затягнути пояса. Ну навіть МВФ вам вже не дасть. Я не знаю як там порохи всякі з землями . Вони то може палаци в Європі мають. Ну місцева ж влада тут.. як можна жити одним днем не думаючи про наслідки. Ех
свідомий Показати IP 27 Січня 2021 08:21
В попередній статті люди пишуть, що роками ходять по коліна в багні, і просять відремонтувати дорожнє покриття на їхній вулиці, а влада міста відповідає, що немає фінансової змоги. А на такий "мотлох" виявляється є. Можливо й дійсно є об'єкти, що потребують збереження і шанобливого ставлення, ну тільки не двері, що на фото. Хтось може пояснити в чому полягала їхня "ціннісь". Подібних дверей тисячі стояло і подекуди ще стоять в будинках того радянського періоду, особливо у східній та південній частині країни, де таких будинків більше. Ще можете собі знайти "автентичні" , купіть за власний кошт, поставте собі вдома і насолоджуйтесь їх красою і функціональністю. Про смаки не сперечаються. Для мене особисто, двері, що поставили жителі будинку виглядають біль естетично, зручніші, і відповідають стилю будинку.
Богдан Сташинський Показати IP 27 Січня 2021 20:14
А чому порізали - міська рада виділяє кошти на збереження автентичних дверей, причому усіх в усьому Луцьку ???
Валентина Показати IP 27 Січня 2021 23:35
Можливо влада міста схаменеться,за такі кошти ремонтувати двері!Може ремонтом тротуарів займеться?Хочеться щоб людей почули...
Сергій Показати IP 28 Січня 2021 00:56
Нехай Білан встановить нові двері за власні кошти, а старі "автентичні" забирає собі і реставрує їх за в власні кошти скільки захоче. А не за кошти громади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus