USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У Луцьку до Дня жінок в науці юним кліматологиням подарували обладнання для дослідів. Фото

9 Лютого 2024 13:25
11 лютого в усьому світі відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці. З цієї нагоди Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» подарував секції кліматології та метеорології Волинської обласної Малої академії наук планшет та термо-гідрометр, які допоможуть науковицям у майбутніх дослідах.

Гурток кліматології та метеорології, який відвідують лише дівчата, понад десять років очолює доцент кафедри екології факультету аграрних технологій та екології ЛНТУ Віталіна Федонюк. Слухачі секції щороку є переможцями обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів: конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, всеукраїнського конкурсу екологічного спрямування з використанням даних дистанційного зондування Землі та ГІС «Екопогляд», всеукраїнського конкурсу «ЕКОТЕХНО», національного етапу «GENIUS Olympiad».
Також випускники секції продовжують працювати над обраними темами, будучи студентами ЛНТУ. Олександра Гусар – призерка обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт та «GENIUS Olympiad». У цьому навчальному році брала участь в наукових конференціях, на березень готується до всеукраїнського конкурсу наукових робіт студентів.

А студентка першого курсу Юлія Лугініна є переможницею всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Ще навчаючись у школі, вона була учасницею Міжнародних наукових конференцій та мала наукові публікації у SCOPUS.

Директорка Волинської обласної МАН Тетяна Михалюк зауважила, що гурток кліматології та метеорології суто «дівчачий», тому для юних науковиць Міжнародний день жінок і дівчат у науці є символічним. Вона подякувала Луцькому національному технічному університету, адже гурток користується його науковою та навчальною базою. Також гурток підтримує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який подарував юним науковицям прилади для досліджень, щоб вони могли працювати не лише у лабораторіях, а й за їх межами, що передбачає специфіка секції.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода розповіла, що секція кліматології та метеорології діє в рамках проєкту «Дитячий університет», який запустила Волинська обласна Мала академія наук спільно з Луцьким національним технічним університетом та Волинським національним університетом імені Лесі Українки.

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» долучився до проєкту «Дитячий університет», в якому є багато секцій. Ми допомагаємо кожній секції з необхідними матеріалами, щоб діти могли отримувати якісну освіту та хороші знання, використовуючи сучасні технології. Сьогодні ми даруємо планшет та термо-гідрометр, аби слухачки секції могли користуватися програмами, які використовують професійні метеорологи», – зауважила Катерина Шкльода.
Вона також акцентувала, що секцію відвідують лише дівчата, а 11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

«В українській історії є дуже багато видатних науковиць. Дуже сподіваюся, що дівчата, які ще навчаються в школі, але відвідують секцію кліматології та метеорології, захопляться цим. Викладачка Віталіна Володимирівна дуже гарно подає матеріал, вона вміє зацікавити. Знаю про це особисто, адже я її студентка. Завжди з захопленням слухала її лекції, з інтересом виконувала практичні роботи. Щиро сподіваюся, що школярки, які сьогодні відвідують секцію, в майбутньому стануть видатними науковицями», – сказала голова правління Фонду.
Ректор ЛНТУ Ірина Вахович подякувала Віталіні Федонюк за те, що вона започаткувала секцію кліматології та метеорології і розвиває цей напрямок. Також ректор поділилася з слухачками секції своїм досвідом у науці.

«Це, мабуть, найскладніша сфера, яку можна обрати, але водночас вона є найбільш цікавою. Наука – це те, що захоплює та дасть вам наснагу, коли ви отримаєте результат, який раніше ніхто не отримував. Наше життя обмежене в часі, воно пролітає дуже швидко. Тому наша місія – використовувати свій потенціал, щоб залишити слід на Землі.
Бажаю вам вкладати душу в той науковий напрямок, в якому ви працюватимете. Фанатично ставтеся до того осередку, який ви оберете. Тоді буде легко і ви будете щасливими», – резюмувала Ірина Вахович.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus