USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Не купувала, не купую і не буду купувати місця в жодних рейтингах», – ректор ЛНТУ Ірина Вахович. Інтерв’ю

11 Лютого 2024 09:10
У 2020 році Ірина Вахович стала єдиною жінкою в Україні, яка на той момент очолила вищий навчальний технічний заклад національного значення. Відтоді у Луцькому національному технічному університеті відбулися помітні зміни і в інфраструктурному плані, і в освітньому. А сама Ірина Вахович потрапила до світового рейтингу найкращих очільників закладів вищої освіти у 2023 році та стала другою серед українських ректорів.

Однак нещодавно цей рейтинг піддали сумнівам, а все через програми підвищення кваліфікації викладачів.

Інформаційне агентство Волинські Новини з нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці розпитало Ірину Вахович про те, як вона прийшла в науку, ставлення чоловіків-науковців, як нині почуваються жінки в науці та чи може заробити український науковець. Також попросили Ірину Вахович прокоментувати її потрапляння до вищезазначеного світового рейтингу найкращих ректорів.

Пригадайте той момент, коли ви вирішили стати науковцем? Це було під час навчання в університеті? Чи запланували це раніше?

Система обставин вплинули на це рішення. Після навчання в ЛНТУ (на той час Луцький індустріальний інститут) отримала пропозицію навчатися в аспірантурі. Не відразу погодилась на це, оскільки старанне навчання втомило і хотілося практичної роботи, але народження доньки і перебування вдома спонукали мене до дій. Так розпочалось занурення у наукову діяльність. Відверто, саме занурення, яке вимагало відмови від звичного життя і відданості науці.
Розкажіть про ваше навчання в аспірантурі. Чи не було до вас якогось упередженого ставлення зі сторони чоловіків-викладачів, досвідченіших колег-науковців через стать?

Навчання в аспірантурі охарактеризую так: відпочивала лише у дорозі, як в анекдоті – «з дому в бібліотеку і назад». Це насправді було саме так. Вдома був старенький комп’ютер, на якому навчилась самостійно працювати і який був найближчим другом протягом навчання.

Щодо іншого аспекту запитання, то на своєму життєвому шляху не відчуваю упередженого ставлення зі сторони чоловіків. Навпаки, є підтримка і повага.

А, можливо, не пам’ятаю. Бо маю особливість забувати погане. І так у всьому.

Зважаючи на те, що ви на ректорській посаді, може здатися, що вам у науці доволі легко. Чи так це?

Легко все, що подобається. А подобатись стало тоді, коли з’явились перші масштабні результати. Це дало поштовх, віру та натхнення до наступного. І так далі. Люблю легкість у всьому, до того прагну. Але складне перетворити у легке не завжди можливо. Однак я наполеглива (сміється, – ВН). А ще маю чудову і потужну підтримку колег та партнерів – це значно полегшує роботу. Принагідно дякую усім, хто допомагає, вірить, підтримує і надихає. Ви – моя сила.
А якщо взяти середньостатистичну жінку-науковця. Як зараз, на вашу думку, жінки себе почувають у цій сфері? Можете взяти за приклад ЛНТУ.

Жінки-науковці – це унікальні особистості, які роблять те, що люблять. Сьогодні у науковців, викладачів багато новітніх завдань, вимог до них. Це той шлях, який потребує багато зосередженості, самовдосконалення і самодисципліни. Сподіваюсь, що жінки-науковці в ЛНТУ почуваються щасливими і натхненними.

Коли ви у 2020 році очолили ЛНТУ, то одразу усі заголовки писали, що ви стали єдиною жінкою, яка очолює технічний виш. Google мені не допоміг в пошуку ваших колег-жінок на подібних посадах в технічних університетах…

Луцький національний технічний університет здійснює підготовку за сотнею освітніх програм, і не лише технічного спрямування. Відверто, не здійснювала пошук саме за таким підходом. Однак і не знайома з колежанками, які очолюють технічні заклади вищої освіти. Можливо, я така єдина за цим критерієм, можливо, ні. Насправді, це посада управлінська, вона типова для різного профілю навчальних закладів. Спілкування та партнерські відносини підтримую з багатьма ректорами університетів, незалежно від статі.
Що важливіше для очільника університету: знання, здобуті під час наукової діяльності, звання, ступені чи менеджерські навики?

Це комплекс навиків, знань та практичного досвіду. Мені значно допоміг досвід роботи на посаді голови Волинської обласної ради.

Готуючись до розмови з вами, натрапив на матеріал про одинадцять українських жінок-науковців, які змінили світ. Там їх називають фемінітивами: математикиня, фізикиня, епідеміологиня, біологиня. Знаю, що ви не любите, коли вашу посаду озвучують як ректорка, а не ректор. Чому?

Не сприймаю. Просто не подобається.

Якими своїми досягненнями за час наукової роботи ви пишаєтеся найбільше?

Це своїми кандидатською та докторською дисертаціями, їх захистами, які пам’ятаю до дрібниць, своїми аспірантами та їхніми захистами. Я дуже відповідально ставлюся до цієї роботи. Без повної відданості неможливо досягти результатів у науці. Це моє переконання. Можливо, у когось по-іншому.
Чи були, так би мовити, наукові провали?

Наукових не було, однак кар’єрний шлях був достатньо хвилеподібний.

Торік ви потрапили до світового рейтингу найкращих очільників закладів вищої освіти, посівши друге місце серед українських ректорів. Нещодавно «Сила правди» опублікувала розслідування про сумнівні програми підвищення кваліфікації викладачами університетів. Фактично у цьому розслідуванні йдеться про те, що ви стали другою у вище вказаному рейтингу завдяки тому, що чимало викладачів ЛНТУ пройшли ці програми підвищення кваліфікації, підписку на які потрібно купувати. Як ви можете це прокоментувати?

Не купувала, не купую, і не буду купувати ні місць у рейтингах, ні звань, ні ступенів, ні нагород. А щодо цього рейтингу, то для мене це було здивуванням, як і для інших. Не цікавилась навіть джерелом походження цих рейтингів, як і не можу себе змусити читати згадане вами видання. Особисто я підвищую кваліфікацію виключно у державних або сертифікованих структурах і агентствах.
В український науці можна заробити?

Усі розвинуті країни світу розвинуті тому, що базуються на впровадженні наукових розробок в економіці. Україна має це зрозуміти і всіляко підтримувати. В ЛНТУ сьогодні реалізовується проект зі створення інноваційного парку на вулиці Даньшина, 10, де студенти матимуть можливість реалізовувати свої стартапи за фінансової підтримки державних програм (наприклад, грантів від центру зайнятості), організаційного супроводу від викладачів й консалтингового центру школи бізнесу і права ЛНТУ та матеріально-технічної підтримки лабораторій ЛНТУ. Так розвивається весь світ. ЛНТУ стане інноваційним осередком економічного розвитку Волині. Це наше стратегічне завдання, до якого ми рухаємось крок за кроком у нелегкий для країни час.
Користуючись нагодою, не можу не запитати про проєкти, які реалізує ЛНТУ наразі. Адже останнім часом було не так багато новин з цього приводу.

Луцький національний технічний університет незалежно від зовнішніх складних умов та обставин не зупиняється у своєму розвитку. У 2023 році спільно з Луцькою міською радою та Європейським Союзом було здійснено реконструкцію корпусу на вулиці Софії Ковалевської, 29 під гуртожиток, збудовано вуличний лекторій з укриттям, в якому ми зараз з вами розмовляємо, проведено ремонт низки аудиторій, закуплено комп’ютерне та інженерне обладнання.

Нині університет реалізує низку інфраструктурних проектів, серед яких – створення згаданого вище інноваційного парку у корпусі «Меридіан», формування креативного осередку ART-tech у корпусі Б ЛНТУ, створення Музею науки у Будинку офіцерів (наразі розроблена проектно-кошторисна документація і готується тендерна пропозиція на будівельні роботи), подальша термомодернізація корпусів, благоустрій територій.

Університетом реалізується низка проєктів і міжнародних співпраць, які спрямовані на академічну мобільність студентів та викладачів, цифрову трансформацію освітнього процесу, активізацію підприємницьких ініціатив, забезпечення доброчесності у вищій школі, кібербезпеку критично важливої інфраструктури України, запровадження 3D-концепції для освіти моди та інші.

Щодня крок за кроком ми невтомно працюємо, вдосконалюємось, виконуючи головне завдання – навчати, надихати, зберегти та розвивати молодь для незалежної та сильної України.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Ілони КАРПЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Випускник Показати IP 11 Лютого 2024 09:39
Погано, коли сьогодні в університеті більшість викладачів самі погано вчились ! Шо і чому вони можуть навчити ?
Анонім Показати IP 11 Лютого 2024 13:12
Все ж таки, на мій погляд, ЛНТУ має шанс змінитись з новим ректором. Божедарник зовсім іншим займався. Пані Ващук справляє приємне враження і дає надію, що цей ВНЗ стартане
Петро до Анонім Показати IP 12 Лютого 2024 22:06
Яка Ващук, Катерина, чи хто?
Ще не зовсім свідоми Показати IP 11 Лютого 2024 13:32
Пишаюся такою Розумною та Вродливию краяночкою
Юрій Миколайович до Показати IP 11 Лютого 2024 14:33
Хароша
До Юрій Показати IP 11 Лютого 2024 15:10
Красіва
Валерій Показати IP 11 Лютого 2024 15:53
Після Савчука виглядає достатньо пристойно!
Спудей Показати IP 11 Лютого 2024 16:59
Уже сьогодні треба би самокритично подумати, що будуть казати завтра !
Микола до Юрій Показати IP 11 Лютого 2024 22:50
Крепка
Клава Показати IP 12 Лютого 2024 05:08
чи задумується хтось про інтеграцію з ВНУ ?.. ( в Парижі - один університет)..
До Клава Показати IP 12 Лютого 2024 13:32
Політех колись був складовою Львівської політехніки. Краще повернутись до дому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus