USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку на компостери в садочках виділили майже 90 тисяч гривень

5 Листопада 2021 08:00
У луцьких дитсадках встановили 20 контейнерів для компостування органічних відходів.

На ці потреби з міського екологічного фонду виділили понад 86 тисяч гривень, розповіла Суспільному керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

Уже встановили контейнер та почали компостувати органіку й опале листя у дитсадку № 31. Зі слів директорки закладу Валентини Легновської, за осінній період з понад одного гектара території вивезли вантажівку листя.

«Листя у нас дуже багато. Ми вже потрошки почали його вивозити. Придбали компостери, адже є харчові відходи з кухні: це і капуста, картопля і морква, буряки. Було масово посаджено чорнобривці, і їх теж можна використати в компостер», – розповіла Валентина Легновська.

Організовано прибирають листя восени на території дитсадка №10, розповіла керівниця дошкільного закладу Валентина Костюк. Каже: ідеєю зі встановленням компостерів задоволені.

Зі слів очільниці закладу, компостери мають не надто великий розмір, тож усе опале листя не поміститься.

«Але ми попробуємо робити цю добру справу, щоб і удобрювати землю, і утилізувати листя. Дошкільному закладу 32 роки та з кожним роком дерева стають все більші. Організовуємо кожної осені прибирання території, а коли листя зібране, то поступово його вивозимо», – каже Валентина Костюк.
Компостери виготовлені з полімерного матеріалу, який зберігає тепло, – зазначила начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Лисак. На дно конструкції, каже екологиня, кладуть невеликі гілки дерев для дренажу, а між шарами органічних відходів заселяють спеціальні мікроорганізми.

Зі слів посадовиці, компостери потрібно розташовувати на ґрунті, аби зайва волога могла випаровуватися. «Якщо заселяються черв’яки, вони можуть вільно через твори потрапляти у компостер і назад у ґрунт», – додала Оксана Лисак.
Перший компостер встановили два роки тому в дитсадку №19 за ініціативи батьків дошкільнят. Тепер, говорить начальниця відділу екології Луцькради, таких дитсадків є 20 в місті.

«На наступний рік інші садочки отримають такі контейнери. У рамках міжнародного проєкту з 2022 року ще почнемо забезпечувати компостерами школи», – зазначила посадовиця.

Керівників дитсадків, у яких встановили контейнери, навчатимуть правильного компостування органічних відходів. У кожному закладі за компостуванням наглядатиме відповідальна особа, – додала екологиня.

Нагадаємо, школяр Матвій Сергійчук із села Мстишин Боратинської громади створив власний Youtube-канал, де навчає компостуванню відходів та показує, як правильно це робити.

Як ми писали, на природоохоронні заходи Луцька міська територіальна громада цього року витратить 1,4 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus