USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку – нашестя комарів: у чому причина і небезпека

24 Травня 2023 14:10
З підвищенням температури повітря в Луцьку та області активізувалися комарі. На їх велику кількість у парках і квартирах жителі обласного центру почали скаржитися кілька тижнів тому.

Про причини і наслідки засилля комарів Суспільне розпитало лікарів і екологів.

Зі слів керівниці відділу екології Луцької міської ради Оксани Лисак, велика кількість комарів спричинена надмірними опадами.

«Будь-яка водойма – це є прекрасне середовище, де розвиваються личинки комарів. Цього року такої стоячої води є дуже багато, у зв’язку з цим ми маємо отаке аномальне збільшення кількості комах», – каже екологиня.
Щоб зменшити популяцію комарів, у Луцьку щороку проводять дезінсекцію в місцях масового відпочинку. Наприкінці травня в обласному центрі планують обробити 200 тисяч метрів квадратних. На це з бюджету громади виділили орієнтовно 78 тисяч гривень.

Читати ще: На Волині – карантин через американського білого метелика

«Визначено чотири основні місця – це Центральний парк імені Лесі Українки, пляж на річці Стир, зона відпочинку Теремнівські ставки і Парк 900-річчя Луцька», – додала Оксана Лисак.

Чим небезпечні комарі

За даними Центру громадського здоров'я, комарі переносять найбільшу кількість інфекційних хвороб на планеті. Окрім малярії, вони також переносять збудників таких хвороб, як гарячка Західного Нілу, жовта лихоманка, японський енцефаліт, хвороба Зіка, гарячка долини Ріфт.

Як розповіла директорка інфекційної лікарні Галина Морочковська, на території Волині траплялися випадки таких хвороб, як туляремія, лихоманка Західного Нілу та лихоманка Денге.

Волиняни з паразитичним захворюванням – дирофіляріозом – до медиків звертаються щороку.

«Це справді паразит, і переносять його комарі. При потраплянні в організм людини він може в місці укусу формувати того збудника десь протягом 30 днів», – сказала Галина Морочковська.

Більшість опитаних лучан відмітили, що комарів цієї весни у місті значно більше, ніж у попередні роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ЗМІ Показати IP 25 Травня 2023 11:52
А мені не шкодять комарі. Літо і цим сказано усе. Один скептик якось сказав, що літо - найгірша пора року. Причина - комарі... А для мене - найкраща: з комарами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus