USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку назвали причини смороду: як з ними боротимуться

17 Липня 2018 12:02
Серед причин поширення смороду в обласному центрі Волині є злив мелясної барди ТОВ «Біопек» на поля фільтрації, злив відходів від будинків, які розташовані поблизу річки Сапалаївка, самовільні зливи машин у відкриті зливові решітки та застаріла каналізація. Причини смороду планують усунути за допомогою препаратів, які знезаражуватимуть запахи фекалій у каналізаційно-насосних станцій.

Про це йшлося 17 липня під час прес-конференції з обговорення причин виникнення неприємного запаху у місті та подальших дій щодо його ліквідації у ЦНАПі.

Радник міського голови Ігор Поліщук нагадав, що проблема неприємного запаху у Луцьку не нова, адже з’явилась у 2014-2015.

«В минулому році проблема особливо загострилося, адже запрацював завод ТОВ «Біопек», який зливав відходи на поля фільтрації. Міська рада побудувала каналізацію на Вересневому і проблема була усунута», - повідомив Ігор Поліщук.
Серед актуальних причин смороду він назвав підключення зливової каналізації багатоквартирних будинків до загальноміської побутової. Зокрема, такий випадок виявили на вулиці Арцеулова, проспекті Грушевського та вулиці Гулака Артемовського. Зі слів Ігоря Поліщука, працює спеціальна комісія, яка протягом місяця перевірятиме все місто на предмет таких підключень. А забудовник, який працює у вищезгаданому районі, погодився власним коштом встановити гідрозатвори.

«Зливова каналізація підключена до загальноміської побутової, тому під час перепаду тиску цей запах через відкриті решітки зливової каналізації піднімається і поширюється містом», - каже радник міського голови.

Окрім того, серед причин смороду є злив відходів з приватних будинків поблизу річки Сапалаївка, робота заводу ТОВ «Біопек» та злив мелясної барди на поля фільтрації.

«Ці скарги нещодавно поновилися, я думаю, що ви бачили відеодокази зливу, однак керівництво заводу стверджує, що ця барда - ледь не свята вода», - говорить Поліщук та додає, що також причинами смороду є підключення до фекальних каналізацій, самовільні зливи машин. Зокрема, минулоріч неодноразово ловили автомобілі, водії яких самовільно відкривають решітки зливової каналізації та зливають відходи. Ще однією з причин смороду є застарілість каналізаційної мережі.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад додав, що також існує проблеми зливу приватних підприємств але, на жаль, туди немає можливості потрапити, тому він звернутися до свідомих лучан, які, можливо, бачили такі випадки та зафіксували їх на відео. Про такі випадки просять повідомляти міську раду та муніципалів.
Нині для вирішення проблем смороду створена комісія з дослідження та підключення каналізацій багатоквартирних будинків до фекальних каналізацій.

Окрім того, як наголосив головний інженер Луцькводоканалу Сергій Строк, наразі у місті розробляються нові правила збирання стічних вод.

«Довгий час не могли прийнятий пілотний екземпляр цих правил і лише на початку року документ з загальноукраїнськими правилами прийшов до нас. На основі них розробляються місцеві правила, які передбачають жорсткі санкції до суб’єктів господарювання, які перевищують норми зливання. Правила не можуть бути жорсткіші, ніж загальнодержавні. За стоки, які скидає перевізник, відповідає сам перевізник, а не підприємство», - розповідає Сергій Строк.
З його слів, вже невдовзі ці правила планують подати на громадське обговорення, аби в вересні - на початку жовтня вони вступили в дію.

Також однією з основних обставин, яка дасть можливість подолати сморід, було дослідження проведене ТОВ «Волиньхімконтроль». Підприємство підібрало препарати для знезараження відходів.

«Ми хотіли застосувати препарати, які підібрали разом з «Луцькводоканалом» у великих КНС міста, де збирається найбільше фекалій. Таким чином будуть знезаражуватись відходи і неприємний запах зникне», - каже представник «Волиньхімконтролю» Валентин Данилюк.

Варто зазначити, що на очах журналістів провели експеримент з цими препаратами, використавши один з них на стічній воді – після застосування запах почав поступово зникати. Валентин Данилюк каже, що при застосуванні цього препарату безпосередньо на КНС запах зникає через 10 годин.
Насамкінець Ігор Поліщук проінформував, що препарати будуть застосовані найближчим часом, на стадії впровадження підприємство надаватиме їх безкоштовно, в разі позитивного результату буде укладено договір постачання цих препаратів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
67 Показати IP 17 Липня 2018 12:17
"тому він звернутися до свідомих лучан, які, можливо, бачили такі випадки та зафіксували їх на відео." Щоб лучани виявляли свідомість їх треба матеріально заохочувати.
скептик до 67 Показати IP 17 Липня 2018 16:57
наприклад нагайкою
Свідок Показати IP 17 Липня 2018 12:20
Запитайте в працівників Нової Пошти відділення №4, скільки машин щодня проїжає повз них і зливають нечистоти і який там запах.
Дістали Показати IP 17 Липня 2018 12:30
Навіщо та вся мова? Начитавшись статей, наслухавшись всяких радників -порадників поїхав у Баїв шукати озеро з барди. Ледве знайшли, бо люди, що живуть недалеко не чують ніяких запахів. Тобто там взагалі не смердить і не пахне. Знайшли той ставок обійшли кругом з усіх сторін - там не смердить ніде. Хто не вірить під"їдьте самі . Якщо біля ставка немає Ні-яко-го запаху, то як може смердити біля Променя, на Кічкарівці чи на ГПЗ?Даремне з"їздили, даремно витратили час.
123 до Дістали Показати IP 17 Липня 2018 12:40
Підїдь на Львівську до НП №4 і вдихни той "аромат" на повні груди...
гоніво до 123 Показати IP 17 Липня 2018 15:25
Сапалаївка смердить в центрі пекельно. Пливе як кісіль невнятна жижа замість води, типу така проблема пройтись вздовж річки і глянути хто і коли що туди зливає. Але ж ні, треба 4 роки шукати проблеми)))) і сміх і плакати хочеться. Влада так хоче працювати, як голодний - ср*ти...
скептик до Дістали Показати IP 17 Липня 2018 17:01
у тебе щось з носом не те. мабуть треба окунути
Липлянці Показати IP 17 Липня 2018 14:24
А чому про очисні споруди міста Луцька промовчали? Адже основне середовище воні навколо Луцька - це фільтраційні поля (так звані відстіЙники, карти) в які , майже щодень асенізаторні машини прямо у них зливають нечистоти ( не на очистку, яка тут поруч) а під відкрите небо .Пан Корчук в курсі , адже без його відома жодна асенізаторна машина туди не потрапить. Сморід навкруги нестерпний, а поруч за кілька метрів село з жителями і малолітніми дітьми, які забули ,що таке чисте повітря. Благодать ,коли вітер подує в іншу сторону,наприклад на Луцьк ,який знаходиться за кілометр,другий від очисних. Тоді і в центрі Луцька той же сморід... Де ж обіцяна модернізація очисних споруд луцького Водоканалу??? Чому асенізатори зливають хто зна що,не на очистку ,а прямо в перший відстійник,що найближче до села? Чому річкою Стир з очисних тече гноївка. а не очищена вода???? І останнє, чому продали на очисних землю під каменепереробний цех комерційній сструктурі, замість побудувати цех по переробці ілу, який був у плані?
Ііі Показати IP 17 Липня 2018 15:10
Причина смороду, - бо воняє. А боротись з цим, - видати кожній нєженці прищепку на носа.
Мацик до Ііі Показати IP 17 Липня 2018 15:41
З тої ж логіки: Навіщо митись, тобі ж не ваняє власний запах! Всім кому ваняє нехай пересядуть в інший тролейбус)))
Дядя до Ііі Показати IP 17 Липня 2018 21:00
Ідіот
гоніво Показати IP 17 Липня 2018 15:20
Ага, цитую : " Проблема неприємного запаху у Луцьку не нова, адже з’явилась у 2014-2015." Зараз 2018)) якщо. що))). Проблему вони шукали 4 роки,4 роки карл.... тепер треба ще років певно з 10, та ні, краще 15 щоб хтось щось родив(бо ж грошей на вирішення проблеми немає у бюджеті на цей рік, і на наступний навряд) ... а за 10 років може і саме вирішиться! Влада у всій красі у всі часи))
Житель Показати IP 17 Липня 2018 15:30
Від автостанції номер 2 до повороту на Баїв немає чим дихати. Зробіть щось.
еколог Показати IP 17 Липня 2018 17:00
Ліплянські очисні ніхто робити не збирається,тому щоб якось оправдати свою бездіяльність і шукають джерело смороду чотири роки, а забруднення річки Стир нікого не хвилює.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus