USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку новий мурал: сакральний глибокий зміст та заклик до миру й спокою

8 Серпня 2020 13:20
Днями у Луцьку з’явився новий цікавий мурал. Робота авторства Сергія Радкевича під назвою «Рівновага» красується на старій будівлі, що на вулиці Шопена, 16, поблизу Палацу учнівської молоді.

Це перший із п’яти муралів, які прикрасять обласний центр Волині в рамках стріт-арт фестивалю "Lutsk Wallking", що його реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду.

Читати ще: У Луцьку з’явиться чотири унікальні мурали

«Якщо ви вважаєте, що мурали – це просто гарні зображення, то ви дуже помиляєтеся. Мурали – це не тільки красиво, це змістовно. І це доводить стріт-арт фестиваль «Lutsk Wallking», – наголошує пресслужба Фонду «Тільки разом».

Читати ще: Стріт-арт як мистецтво: визначено митців, які прикрасять Луцьк новими муралами

Як розповідає сам Сергій Радкевич, першим завданням його розпису є організація території, а також врівноваження та відновлення цільності площини засобом муралу.
«Ця будівля є частиною історичної спадщини, на жаль, на сьогодні вона втратила свій первинний вигляд. Тому було обрано легке тональне та колірне вирішення, зі спокійною лінійною графікою, щоб зібрати всі фактури, нанесені як утеплення, у єдине зображення.

Стіну було вирішено як умовний простір, що презентує набір символів, взятих з цього середовища, які висвітлюють тему сталого розвитку урбаністичних локацій.

Домінуючими елементами у муралі є кола, що повторюють колишній мурований дах над первинним входом у будівлю. На сьогодні цей елемент вже зруйнований.

Іконописна РУКА – знак людини-творця. Особа, яка будує простір для інших, захищає та зберігає природу. Символом природи є квітка, яка немов проростає з людської долоні, натяк на взаємозв’язок людини та природи.

Локальним наративом обрано візерунок з військової уніформи, адже навпроти знаходиться музей військової техніки. Цей орнамент у роботі перевтілюється у хвилі – як апеляція до реальної річки, що знаходиться позаду будівлі. Цей символ – знак миру. Прагнення до спокою і рівноваги.

У муралі є текст, що закодований шрифтом Брайля. Сюрреалістичний елемент, в якому є слова і зміст, але неможливо прочитати.

“0м над рівнем моря” – це власна цитата, яку я часто використовую. В ній йдеться про те, що лінія горизонту згладжує і вирівнює всі нерівності. Це спокій, до якого потрібно прагнути. Якого ми потребуємо саме зараз…» – розповів автор роботи.
Організатори фестивалю запрошують усіх охочих прогулятися Луцьком й завітати на вулицю Шопена, аби на власні очі побачити новий мурал та подумки заглибитись у його сакральний небанальний сенс.

Нагадаємо, «Стріт-арт фестиваль «Lutsk WallKing» відбудеться онлайн 22-23 серпня. Захід покликаний популяризувати стріт-арт як мистецтво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
! Показати IP 8 Серпня 2020 16:51
Мурал класний.
Відверта Показати IP 9 Серпня 2020 07:21
Тепліше на душі. Приємні, ніжні кольори. Глибокий зміст для роздумів. Милує око, піднімає настрій, покращує естетичний вигляд будівлі. Шана художнику.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus