USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«У Луцьку я відчув себе в Європі», - Сергій Бубка

28 Квітня 2016 14:34
Візит легендарного українського спортсмена, а нині керівника Національного олімпійського комітету до Луцька 23-24 квітня був направду насиченим. Лучани прагнули і показати Сергію Бубці те, чим можуть пишатися, і порадитися, як далі розвивати інфраструктуру спорту й здорового способу життя. Наприкінці візиту Сергій Назарович в ексклюзивному інтерв’ю підсумував свою поїзд­ку до нашого обласного центру.

Сергію Назаровичу, це перший ваш візит на Волинь. Які враження від того, що побачили у нашому місті?

– Мені дуже приємно бути на Волині й усвідомити, що тут справді люблять спорт, фізичну культуру, розуміють, як це сьогодні важливо для суспільства. Фізичне виховання і спорт – ключові речі для здоров’я наших людей. Дуже приємно було відвідати міжнародну матчеву зустріч з легкої атлетики Україна-Туреччина-Білорусь. Вона відбулася в Луцьку, бо тут з’явився сучасний стадіон, який відповідає всім стандартам Міжнародної федерації легкої атлетики. Відверто кажучи, сьогодні в Україні є дуже мало таких стадіонів.
Тому можу впевнено сказати, що це велика подія не лише для лучан, а й для української легкої атлетики. Я хотів би висловити подяку Ігорю Петровичу Палиці, тому що його Фонд впроваджує дуже багато таких проектів, завдяки його допомозі з’явився сучасний стадіон. «Авангард» тепер зможе у червні провести чемпіонат України з легкої атлетики, на якому відбиратиметься національна команда на Олімпійські ігри, а згодом надати можливість готуватися до змагань на цьому стадіоні. Приємно було почути і про яскраві плани щодо будівництва манежу, який, гадаю, краще робити багатофункціональним. Є також намір створити центр олімпійської підготовки з легкої атлетики. У Луцьку я відчув себе в Європі. Щиро вражений побаченим і зазначу, що на місцевому рівні всі мають працювати спільно: Міністерство молоді та спорту, відділення Національного олімпійського комітету, Фонд, керівництво області.
Нині в Україні відбувається децентралізація влади. Чи можна чекати подібної децентралізації спортивних ініціатив?

– Важливо вибудувати ефективну систему управління спортом високих досягнень. Знаю досвід реформ спорту моїх польських колег. Вони розповіли, що коли все віддали на місцевий рівень, то досягнення їхніх спортсменів упали. А повернулися результати тоді, коли ефективно вибудували схему. На місцевому рівні залишили олімпійські центри для підготовки, а на загальнодержавному – управління національними збірними.

Щодо спорту високих досягнень... Погляньте на ваш досвід. «Авангард» відкритий для всіх: для професійних спортсменів, для проведення тренувальних занять збірних, дітей, любителів. Стадіон працює для людей. Коли вкладаються гроші, це робиться не для однієї людини чи одного виду спорту. Така схема працює в Європі, в усьому світі. Ми ж просто адаптуємо найкраще для наших реалій.

Яка роль приватного бізнесу в підготовці спортсменів?

– Є речі, які має робити держава, є ті, що роблять регіони. Сьогодні на прикладі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ми бачимо: бізнес ефективно може допомагати і розвинути інфраструктуру, і заохотити талановитих спортсменів, тренерів. На мою думку, це дуже впливовий напрямок бізнесу. Тому впевнений, що це дасть позитивний результат.
Погляньте на Національний олімпійський комітет. Наші партнери – дуже поважні компанії, які надають кошти під проекти не просто так. Вони також хочуть бачити свій вплив на підготовку команди, через призначення стипендій спортсменам і тренерам бізнес хоче бути причетним до досягнень національної команди. Бізнес знає, що вкладає і що отримує. У цьому сенсі Україна потребує закону про меценатство, аби створити правила гри у цій сфері.
Свято спорту, яким стали міжнародна зустріч та ваш візит, слугує і популяризацією спорту, легкої атлетики зокрема. Яких інших ініціатив чекати у цьому сенсі від Національного олімпійського комітету України?

– Ми регулярно проводимо по всій країні і олімпійський день, і олімпійський урок, і олімпійський тиждень, діє проект «Олімпійське лелеченя». В останньому задіяні учні 5-6-х класів. У цьому віці діти починають зацікавлюватися світом спорту. Якщо ми їх залучатимемо до фізичної культури, це допоможе їм і розвинутися, і підготуватися до дорослого життя, виховати характер. Спорт загартовує і виховує дитину. Ми забираємо її з вулиці, від комп’ютера. Тому такі проекти справді потрібні. А якщо програємо конкуренцію вулиці, діти опиняться сам на сам із цигарками, наркотиками, криміналом. Відтак мусимо робити соціальні проекти, створювати умови, аби дитина хотіла йти на спортмайданчик чи стадіон. У вас в районах та школах обласного центру збудовані майданчики для футболу, гандболу, баскетболу чи для легкої атлетики. Такий досвід слід поширювати. Щось зробить громада, щось зробить Фонд, інший меценат.

Підтримка спорту – це також і соціальна складова бізнесу. Якщо бізнес заробляє на виробництві чи продажеві алкоголю й тютюну, то якийсь відсоток мусить віддавати на соціальні проекти, на підтримку спорту. Це стосується й лотерейного бізнесу. В такий спосіб поліпшимо спортивну інфраструктуру в країні, зробимо прийнятні умови у школах, аби вони мали інвентар, нормальний спортивний зал, майданчик чи стадіон.

У ці місяці вся спортивна країна живе Олімпійськими іграми в Ріо-де-Жанейро. Підготовка до них відбувалася, коли Україна була в стані військового конфлікту. Чи позначиться цей чинник на виступах наших олімпійців?

– Військовий конфлікт суттєво не вплинув на підготовку українських спортсменів до Літніх Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро. Наші спортсмени вже вибороли 150 ліцензій на право змагатися у Бразилії. Приємно, що на Волині рекордна кількість ліцензій – вже 12. І дуже тішить, що це не межа, що ваші спортсмени можуть досягнути більшого.

Так, останні два роки непрості для спорту, для його фінансування. Але з боку Національного олімпійського комітету згортання бюджету не було. Навпаки – ми його розширили, бо розуміємо, як важко державі нині. НОК додатково залучив у 2014-2015 роках приблизно 800 тисяч доларів. Це дало можливість профінансувати виступи наших національних команд на міжнародній арені, а відповідно – збільшити їхню конкурентоздатність.

Якщо раніше в Україні олімпійські стипендії мали близько 30 спортсменів, то нині – 70. Щомісяця потенційні олімпійці отримують по 300 доларів. Спортсмени зі сходу країни додатково мають компенсацію для проживання – на оренду житла. Тому зі свого боку ми активізувалися, допомагаємо і робимо все, щоб не було питань у підготовці до ігор в Ріо.

Насамкінець відзначу, що із великим задоволенням приїду до Луцька ще раз і буду підтримувати ваші проекти. Упевнений: ваш приклад мають наслідувати і в інших регіонах країни. Тільки тоді ми матимемо умови для збереження українського спорту на позиціях лідера у світі, а найголовніше – будемо мати здорову націю і здорову молодь.

Розмовляв Юрій КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
митяй Показати IP 28 Квітня 2016 14:56
а про воду ему сказали? шо пару дней как дали?
Степан Показати IP 28 Квітня 2016 14:58
менше бухай
Вовк Показати IP 28 Квітня 2016 16:30
Треба було його нашими тролейбусами покатати от де б він європу відчув!
менгель Показати IP 29 Квітня 2016 00:06
Шо там с клозетамi на стадiонi?
Вася до менгель Показати IP 29 Квітня 2016 09:20
Все добре. Їх нема

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus