USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

У Луцьку презентували книгу про відому волинянку Наталію Ужвій

10 Червня 2021 15:34
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася презентація книги Наталії Колесніченко-Братунь про відому волинянку – «Ужвій. У піжмурки з долею».

Про це у Фейсбуці повідомила народна депутатка Ірина Констанкевич.

На презентації була присутня авторка книги Наталія Колесніченко-Братунь, Ірина Констанкевич, гендиректор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, проректор ВНУ з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, викладачі та студенти.

«Ужвій. У піжмурки з долею» – четверта художня книжка письменниці Наталії Колесніченко-Братунь. Героїня книги – Наталія Ужвій - визначна актриса, красуня і муза митців. У неї закохувалися, її наслідували, обожнювали. Ця розповідь є своєрідною спробою авторки, пов’язаної з Наталією Ужвій родинними зв’язками, розгадати код родової пам’яті, розгледіти за символами, знаками, невипадковими випадковостями, приховане за лаштунками долі героїні.

Ірина Констанкевич прокоментувала, що книга про Наталію Ужвій – це естетична та пізнавальна насолода. «Така книга має бути у бібліотеках українських родин, вона має бути в бібліотеках. Цікава за жанром документальнобіографічної прози, за піднятим пластом про український театр і кіно 20-х років ХХ ст., а також спонукає до сучасних паралелей про неспрості долі таланових людей», – наголосила парламентарка.

Ірина Констанкевич придбала 10 екземплярів книги «Ужвій. У піжмурки з долею», аби передати їх бібліотекам 23 округу.
Нагадаємо, Наталія Михайлівна Ужвій – українська актриса, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка у галузі театрального мистецтва, уродженка Волині.

Із 1936 року вона – актриса Київського українського драматичного театру імені Івана Франка, на сцені якого протягом півстоліття зіграно десятки образів у п’єсах В. Шекспіра, О. Островського, І. Франка. Однією зі сценічних вершин Ужвій вважається роль Ганни в спектаклі «Украдене щастя» за п’єсою Франка (постановка Гната Юри).

У кіно – з 1926 року (перша роль – Галя Домбровська у фільмі «ПКП»). Також знімалася у фільмах: «Тарас Шевченко», «Прометей», «Земля». Брала участь в одному з перших фільмів Сергія Параджанова – «Українська рапсодія» (1961 р.).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus