USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку розрахують, як можна фінансово підтримати працівників освіти та медицини

25 Березня 2019 16:25
Щоквартальні премії чи підвищення зарплат за кошти міського бюджету: напрацювати механізм фінансового стимулювання медиків та освітян хочуть у міськраді.

Про це йшлося під час спільного засідання постійних комісій міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів та з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови 25 березня.

Депутати розглянули питання про належне фінансове забезпечення і підняття престижності праці освітян і медиків міста.

Як зазначив голова бюджетної комісії Борис Смаль, жоден орган місцевого самоврядування в Україні не був здатним підтримувати належним чином освітян. З його слів, якщо всім вчителям та лікарям підняти зарплату лише на тисячу гривень на рік, у міському бюджеті потрібно буде знайти 30 мільйонів гривень для медиків та 39 мільйонів для працівників освіти. Наразі ж йдеться про підтримку тих освітян та медиків, без яких не зможе працювати місто. Депутат наголосив, що не варто голослівно робити декларативні заяви і створювати собі імідж захисників освітян і медиків. У місті нараховують 3985 працівників освітніх закладів, з яких 1102 працюють в дошкільних навчальних закладах, 2354 у школах, з них 246 – психологи, соціальні педагоги та інструктори з плавання, 112 працюють у позашкільних закладах, 15 – у МНВК, 46 – у спортшколах, 356 – у закладах професійно-технічної освіти. У сфері медицини у місті нараховують 2,5 тисячі працівників.

Начальник управління освіти міськради Зіновія Лещенко повідомила, що внаслідок підняття посадових окладів зарплата вчителів підвищилася в середньому на суму від 500 до тисячі гривень залежно від стажу та категорії. Однак постанова не передбачала підвищення зарплати працівникам позашкілля, керівників гуртків, соціальних педагогів, педагогів-організаторів, інструкторів з плавання. Якщо встановити щоквартальну премію у розмірі 10% кожному такому працівнику, потрібно 2,154 мільйона гривень для працівників закладів дошкільної освіти, 768,1 тисячі – для працівників закладів середньої освіти (йдеться про 246 працівників), 280,6 тисячі – для 112 працівників закладів позашкільної освіти, 15 тисяч для працівників МНВК, 110,5 тисячі – для 46 працівників спортивних шкіл, 135,2 тисячі – для 68 працівників закладів профтехосвіти.

Наразі заробітна плата працівника дошкільної освіти без стажу (не викладачів шкільних дисциплін) становить 4195 гривень.

Борис Смаль відзначив, що заходи повинні бути адресними, а не загальними, адже важливо зберегти ядро медицини та освіти у місті. Він зауважував, що 100-200 гривень не вирішать проблеми, а сплачувати медикам та освітянам по 20 тисяч гривень, щоб вони не виїздили на заробітки у Польщу, місто не може.

Члени комісії вирішили доручити управлінням охорони здоров’я та освіти розробити механізм стимулювання в праці працівників медичної та освітньої галузі та подати його на розгляд комісії. Також просили надати відповідні розрахунки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus