USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку створять сучасну систему моніторингу повітря

24 Вересня 2020 12:26
В обласному центрі Волині планують створити систему моніторингу повітря. Нині у різних мікрорайонах міста встановлені екотруби для здійснення онлайн моніторингу.

Про це йшлося під час позачергового засідання виконавчого комітету міської ради 24 вересня.

Як зазначила начальниця відділу екології Оксана Лисак, у Луцьку протягом останніх років загострилась ситуація з появою неприємних запахів, що є ознакою забруднення атмосферного повітря специфічними речовинами, аміаком, сірководнем. Стан повітря у місті погіршується у теплий період року, що пов’язано із багатьма ймовірними джерелами викидів забруднюючих речовин.

Так, на виконання одного з пунктів резолюції громадських слухань щодо розгляду питання про ситуацію з неприємним запахом у Луцьку, які відбулися 23 липня 2019 року, структурними підрозділами міської ради спільно з громадськими активістами та громадськими організаціями реалізовано ідею створення онлайн моніторингу за станом атмосферного повітря у місті.

Для здійснення онлайн моніторингу на даний час використовуються станції «Екотруба» у кількості восьми штук, які придбано та встановлено громадськими організаціями «Розвиток мікрорайонів міста» та «Молодіжна платформа».

Екотруби встановлено за адресами:

- вул.Володимирська,99;

- вул.Р.Шухевича (Львівська);

- р-н Вересневе (вул.Дачна);

- вул.Дубнівська перетин вул.Карпенка-Карого;

- р-н Вишків;

- с.Липляни;

- с.Жидичин;

- вул.Героїв Крут (МП «Шлях»);

- лабораторія ЛНТУ вул.Львівська.

Для втілення ідеї організації такого моніторингу відділом екології міської ради було взято участь у проєкті «Дані міст». Результатом перемоги стало створення спеціальної інтегрованої системи управління даними, яка записує показники від різних зовнішніх приладів сторонніх виробників в режимі онлайн з відкритим доступом до результатів, відображає в кольоровому кодуванні всі параметри в реальному часі. Створена система моніторингу якості атмосферного повітря називається air.lutsk та на даний час експлуатується у тестовому режимі. По завершенню коригування та повного виправлення недоліків буде здійснено офіційну презентацію результатів проєкту.

Для реалізації ідеї організації системи моніторингу повітря в міському бюджеті передбачено на поточний рік суму 250 тисяч гривень для придбання обладнання. Термін дії датчиків у екотрубах 6-9 місяців (до заміни іншими), тобто до кінця року вони можуть вийти з ладу та потребуватимуть заміни компонентів чи повністю моніторингових станції на сертифіковане, ліцензоване обладнання.

Тож члени виконкому вирішили розпочати створення автоматизованої системи моніторингу довкілля у Луцьку.

Відзначимо, що створення сучасної автоматизованої системи моніторингу приземного шару атмосферного повітря Луцька дозволить забезпечити контроль забруднення та підготовку обґрунтованих рішень щодо зменшення забруднення атмосферного повітря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 24 Вересня 2020 14:19
Зверніть увагу, що в останній вечірній час непрємні запахи ідать зі сторни тепличного в Підгайцях.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus