USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку відбулося відкриття ХІХ фестивалю документального кіно про права людини

4 Грудня 2022 09:35
У Луцьку відбулося відкриття ХІХ фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Волинська програма мандрівного фестивалю, який одночасно триває у різних регіонах України, стартувала в обласній науковій бібліотеці.

Про це розповіла Суспільному координаторка фестивалю на Волині Богдана Стельмах.

Розпочалося відкриття фестивалю із презентації фотовиставки Олександра Корнякова «Нескорений Херсон». Її представив сам автор – херсонець Олександр Корняков. Чоловік прожив в окупованому місті п’ять з половиною місяців.

Автор презентував 50 робіт, з них 25 робіт – це фото з мітингів та протестів. І 25 – це буденне життя херсонців під час окупації.
Олександр Корняков є професійним фотокореспондентом, який 10 років пропрацював в одному з інтернет-видань Херсона. Каже: цей фоторепортаж демонструє історичні моменти спротиву мирних містян озброєним російським військовим. Ці фото, розповідає, зробив, перебуваючи у Херсоні, із 1 березня по 10 серпня.

«Українські ЗМІ не могли працювати вільно. Тому я працював майже підпільно. Я казав всім, що я вже ніде не працюю. Так, щоб ніхто не міг мене здати. Під час окупації я знімав більше мобільним телефоном. Знімав непомітно для всіх», – каже фотограф.
Зі сльозами на очах про ці фото говорить відвідувачка виставки 14-річна Поліна. Вона із селища Чаплинка Херсонської області. Своє прізвище дівчина не називає з міркувань безпеки. Її батьки залишилися у Чаплинці, яка нині під окупацією.

«Тепер, коли Херсон реально наш, то вже маємо надію», – говорить дівчина.
Після відкриття виставки відбувся перегляд і обговорення фільму режисерки Юлії Гонтарук «Фортеця Маріуполь. Орест». Це серія короткометражок про українських воїнів, які були в облозі на заводі «Азовсталь».

В основі – відеодзвінки до воїнів. Від початку оточення російськими військами режисерка веде розмови з бійцями полку «Азов». Один із героїв – Дмитро Козацький – боєць на позивний Орест, якого називають «очима Азовсталі» за унікальні фото з оточеного ворогом міста.

Зі слів координаторки Богдани Стельмах, заходи у рамках фестивалю для лучан триватимуть до 10 грудня. Наступного тижня у Луцьку відбудеться перегляд іншого документального фільму, в онлайн форматі теж заплановані перегляди та дискусії про права дитини. Docudays мандруватиме різними містами України до кінця грудня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus