USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Аліса в країні війни»: Docudays UA у Луцьку

3 Грудня 2016 17:06
XIII Мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA вчергове завітав до Луцька. Серед стрічок, які показали глядачам – документальна історія дівчини-журналістки «Аліса в країні війни», яка розповіла, як історичні події впливають на звичайних людей.

Показ фільму «Аліса в країні війни» відбувся 3 грудня в Палаці культури міста Луцька.

Режисерки фільму – Любов Дуракова і Аліса Коваленко вирішили показати через призму долі головної героїні (тієї ж Аліси Коваленко), як війна і знакові події, про які колись писатимуть історичні трактати, впливає на душі людей.

Фільм починається часами Євромайдану, де режисери почали знімати події в центрі Києва. Згодом головна героїня потрапляє на Донбас, в щойно створену «ДНР», потім - на блок-пост під Слов’янськом, а згодом їде на позиції добровольців у Пісках.
Коли свого часу цей фільм побачив один з військових-учасників АТО, він зауважив, що це чи не єдиний правдивий фільм про забезпечення добровольчих батальйонів, про те, якими вони були на початку війни.
Фестиваль Docudays UA уже втринадцяте подорожує містами, восьмий рік поспіль він приїздить до Луцька. Координаторка фестивалю Богдана Стельмах розповідає: тематика цьогорічного фестивалю дуже метафорична, вона має назву «Крізь ілюзії».

«Ми багато подолали ілюзій під час Революції Гідності і продовжуємо їх долати. Це ілюзії і з приводу того, які ми є, люди починають розуміти ціну власної гідності, і ілюзії щодо України теж руйнуються. Цього року ми розпочинали, як і у попередні роки тематикою Євромайдану, адже вона лишається актуальною, бо Майдан не завершився в 14 році і триває досі: активісти, які займалися допомогою майданівцям, продовжують роботу в іншому напрямку. Тепер, коли триває війна, вони шукають полонених, допомагають звільняти в’язнів, документують факти насильства щодо людей, які перебувають в полоні. Це важливо, адже за цими матеріалами можна порушувати кримінальні справи на світовому рівні», - пояснює вона.
До слова, символом фестивалю 2016 року стали «олімпійські ведмедики» з зазомбованими очима. Вибрані вони, звісно не випадково, адже співзвучні тематиці фестивалю. Саме вони уособлюють собою символ радянського минулого, де велася чітка пропаганда про братні народи і те, як в «Країні Рад» всім чудово живеться.
Крім того, цього року фестиваль долучився до акції «16 днів проти гендерного насильства», і 8 грудня запланували організувати круглий стіл. Також об'єдналися організатори фестивалю з організацією Amnesty International. Глядачі можуть підписати петиції на захист відомих людей світу.
Ще один акцент цьогорічного фестивалю - тема людей вимушено переселених. Цій тематиці буде присвячений останній день фестивалю - 10 грудня. Тоді організатори запланували реалізувати мистецький проект «По живому».
«До нас приїздять відомі молоді поети, які змушені були покинути свої домівки і переселитися. Вони створили цей проект, який вилився у збірку «По живому». Це дуже болючі вірші, у яких йдеться, як ці люди опинилися в епіцентрі подій і як вони переживають їх. Разом з поетичними читаннями діятиме виставка двох маріупольських художниць, які долучилися до проекту. Виставка називатиметься «Маріуполь на межі». Це буде інсталяція», - розповідає Богдана Стельмах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus