USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку відкрили кав’ярню, де офіціанти й баристи – з синдромом Дауна

9 Січня 2020 15:01
У Луцьку розпочала роботу перша в місті особлива кав’ярня, серед обслуговуючого персоналу якої – хлопці з синдромом Дауна.

Урочисте відкриття оновленої кав’ярні «Старе місто», що знаходиться на вулиці Драгоманова, 11 у Луцьку, відбулося сьогодні, 9 січня, о 12:00 годині.

Нагадаємо, раніше заклад належав двом ветеранам АТО. Так, у 2018 році лучани Анатолій Форманюк та Микола Кравчук, які раніше не були знайомі, хоч обидва воювали в 2014 році на сході у складі 51-ї бригади, пройшовши курси в школі лідерства для учасників бойових дій, започаткували власну справу. У листопаді 2019 року Микола Кравчук повідомив про закриття кав’ярні.

Утім, сьогодні, у третій день Різдва, кав’ярня «Старе місто» отримала ще один шанс на життя та розвиток.
Як і раніше, у закладі громадського харчування пропонують багато видів кави та різноманітні чаї. Також тут величезний вибір крафтових тістечок та випічки.
Нині у кав’ярні працюють офіціантами двійко «сонячних» хлопців – 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад.
Зі слів мами одного із хлопців, голови громадської організації батьків дітей із синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку Олени Мельник, за станом на сьогодні, хлопці проходять навчання у досвідченої баристи, тому цілком можливо, що у майбутньому готуватимуть каву самостійно, адже дуже цього хочуть.
Як пояснила пані Олена, для стартапу обидві сім’ї використали суто власні заощадження.

«Захотіли, зробили, й будемо далі шукати фінансову підтримку, аби продовжити гарну справу. Сподіваємось, що з часом кав’ярня приноситиме нам дохід, аби ми мали змогу окупити відкриття закладу. Але, звичайно, будемо шукати підтримку, бо оренда приміщення у Старому місті вартує немало», - зазначила жінка.

Вона розповіла, що до цього 18-річний Валентин протягом місяця працював у кафе «Юлія» офіціантом, і у нього, зі слів жінки, це чудово виходило. Натомість Андрій Мельник мав досвід роботи у компанії «Тигрес».

«Чому саме кав’ярня? Бо, як показує світова практика, саме в такому виді роботи сонячні люди можуть себе найкраще реалізувати. Як варіант – супермаркети і пекарні, але в нас із цим не склалося. Яскравими прикладами для наслідування для нас є кафе «Ровнік» у Польщі та ресторан «У Тіма» в Америці, куди масово їдуть люди, замовляють сніданки ланчі та обіди. Сподіваємося, наша кав’ярня буде не менш популярною. Також це буде як арт-майданчик для творчих вечорів, майстер-класів, місце для туристів.

Колишні власники нам все передали і розповіли, прийшли сьогодні нас підтримати. Сподіваюсь, що у нас тепер буде така інтеграція. Дуже добре, коли особливі люди спілкуються між собою, а не зачинені вдома. І наші діти яскравий тому приклад. Це говорить про те, що суспільство змінюється. Таким людям потрібен супровід і таким супроводом будемо ми, батьки – будемо допомагати, вчити», - поділилася планами на майбутнє жінка.
До слова, нині Валентин Новосад навчається у Волинському коледжі Національного університету харчових технологій за спеціальністю «офіціант». Він вміє готувати каву і ознайомлений з базовими операціями на кухні. Андрій Мельник свого часу здобув спеціальність «фотограф» у одному із профтехучилищ Луцька, проте влаштуватись за фахом йому не вдалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus