USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Врятувати заклад від закриття: у луцькій кав’ярні, де працюють хлопці із синдромом Дауна, започаткували власне свято

24 Липня 2020 11:16
У інклюзивній кав’ярні «Старе місто» у Луцьку, яка знана «сонячними» офіціантами Андрієм Мельником та Валентином Новосадом, започаткували власне свято – день кави і творчості, який вирішили відзначати щорічно 23 липня. У програмі свята – вокально-інструментальні номери від артистів, привітання від мешканців Луцького геріатричного пансіонату, музика від ді-джея, бульбашкове шоу для дітей тощо.

Все почалося із того, що одного разу організаторка та волонтерка Анастасія Рудик, яка підтримувала «сонячних» працівників закладу та їхніх батьків від самого початку, почула від однієї із мам хлопців, що через скрутне фінансове становище кав'ярні та ускладнення ситуації під час карантину, її доведеться закривати.

«Одного разу, ще під час карантину, я пила каву на літньому майданчику у кав’ярні «Старе місто». Із приміщення на терасу вийшли мами хлопців, які працюють у закладі. Вони розмовляли про те, що «насправді все погано і кав’ярню, ймовірно, доведеться закривати. Мені було дуже боляче це почути, як нібито це мою кав’ярню зачиняють. Я ж їх підтримую від початку. І стало боляче, що єдина інклюзивна кав’ярня в Україні може припинити існування. А чому? Бо немає підтримки. Допомогти фінансово – це досить одноразово і не дуже вирішить проблеми «Старого міста». І ось мені прийшла ідея організувати свято біля кав’ярні, щоб привернути увагу місцевої влади та мешканців до питання підтримки закладу. Донести усім, що у зв’язку з карантином їм дуже сутужно. Ну і щоб люди, хто з якихось причин ще не знає про кав’ярню, дізналися про неї. Ніхто не каже давати на розвиток ініціативи гроші, можна ж просто прийти і купити каву з тістечком, розповідати про заклад друзям – це вже буде великою допомогою», – розповіла Інформаційному агенству Волинські Новини Анастасія Рудик.

Читати ще: Мама «сонячного» хлопця з Волині: «Мені казали: віддай в інтернат, у нього нічого не вийде, але материнська любов творить дива»

Зі слів Анастасії, для того, аби зробити добру справу, Бог їй завжди посилає хороших людей.

«Напевне, це відбувається тому, що в мене є величезне бажання творити добро. Так сталося і цього разу. Так, одного разу я пила каву із Андрієм з Medison_rent, поділилася з ним ідеєю, і він сказав: «Настя, я з тобою! Я долучаюсь!». Medison_rent– це стержень, це люди, які повністю забезпечили свято технічним обладнанням, поставили сцену. Лишились лише деталі. Почала спілкуватися з артистами. І всі, з ким я розмовляла, погодилися. Знали, що на заході будуть діти, тому подбали про розваги для них. Дуже нам у цьому допомогла студія «Колір». Були досліди від професора, шоу мильних бульбашок. Також уже не вперше до заходу долучилась патрульна поліція Волинської області. Окрім того, на святі працювали фотографи та відеографи. Своїми виступами потішили і мешканці геріатричного пансіонату. Ще у нас була баріста Настя, яка готувала каву для гостей, щоб не відволікати «сонячних» офіціантів від заходу, за що їй окреме дякую», - каже волонтерка.

Анастасія Рудик зізналася, що особисто їй хотілося б, щоб інклюзивна кав’ярня «Старе місто» не була ексклюзивною в Україні. Щоб у кожному місті було по три таких кав’ярні мінімум. Бо усі «сонячні» люди, коли виростають, залишаються вдома самі, поки їхні батьки йдуть на роботу.

«Але ж хотілося б соціалізувати таких людей, щоб вони могли самі себе забезпечувати і не сидіти вдома. Бо, виходить, що люди із синдромом Дауна – на вічному карантині», - розводить руками дівчина.

Анастасія додала, що хотіла б, аби щороку 23 липня відзначати власне свято кав'ярні - день кави і творчості.

Нагадаємо, заклад запрацював 9 січня. «Старе місто» стало особливою родзинкою Луцька, адже тут можна скуштувати не лише смачні десерти і випити ароматної кави, але й насолодитися особливою атмосферою щирості і добра.

Самі ж хлопці кажуть, що період карантину для них теж був складним, але вони сподіваються, що ситуація налагодиться. Скаржаться, що найбільше не подобається ходити у масках та рукавичках, але змушені, бо ж правила є правила.
Фото Тетяни Ружицької
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
д-Даун Показати IP 24 Липня 2020 13:06
Даун с большой буквы) буду знать
Анонім Показати IP 24 Липня 2020 21:10
Молодец, что организовала поддержку! Побольше посетителей солнечному кафе!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus