USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

У Луцьку вперше за 50 років модернізують Дубнівську станцію водопідготовки

20 Грудня 2023 09:33
Дубнівська насосна станція водопідготовки забезпечує очищення, зберігання і подачу води для майже 150 тисяч людей у Луцькій громаді. Саме від її надійної роботи залежить безперебійне постачання якісної води, придатної для споживання і використання у господарстві, зазначають у КП «Луцькводоканал».

Станція побудована приблизно в 1978 році і впродовж усього періоду експлуатації вона не зазнавала жодної капітальної реконструкції. Причина відсутності ремонтних робіт не стільки у відсутності фінансування, скільки у відсутності технічної можливості провести її глибинну реконструкцію без зупинки роботи. При цьому тривала зупинка станції неможлива – це може призвести до порушень із водопостачанням тисяч домогосподарств.

Від якісного функціонування станції залежать добробут і комфорт споживачів, ось чому не можна допустити, щоб бодай якась частина виробничих потужностей вийшла з ладу. Питання реконструкції Дубнівської станції водопідготовки уже підіймалося в 2003 році, вживалися й певні заходи для практичного проведення робіт. Однак з ряду причин проєкт було відкладено.

Читати ще: Луцький колектор на межі обвалу: водоканал ініціює відновлення об'єкту

Упродовж років станція зазнавала усе більших ушкоджень, наразі її потужності фактично вичерпані. Стан об’єкту близький до критичного, про що свідчать і світлини окремих ділянок станції. Тому є необхідність в оперативних кроках для подовження її функціоналу, аби через кілька років лучани не відчули проблем із гарантованим водопостачанням.

Для вирішення проблем зі станом об’єктів водопостачання, які давно вичерпали свій ресурс, «Луцькводоканал» у серпні презентував програму «Якість життя. Вода». У програмі було визначено усі напрямки, вкрай необхідні для розвитку Луцької громади в питанні якісного водопостачання. Станом на сьогодні уже два компоненти з програми успішно реалізовано. Наступний крок – наймасштабніший проєкт за останні 30 років у сфері водопостачання – модернізація Дубнівської станції водопідготовки. На світлинах ви можете побачити не тільки нинішній стан об’єкту, але і його орієнтовний вигляд після проведених робіт.

Читати ще: Вода буде чистішою і якіснішою: «Луцькводоканал» реалізовує масштабний проєкт

Капітальна реконструкція станції суттєво покращить якість очищення води, а також підвищить надійність водопостачання більшої частини Луцька. Більше того, на сьогодні «Луцькводоканал» здатен залучити сучасні технології, що дозволять провести капітальну реконструкцію без зупинки об’єкту на тривалий час, а отже водопостачання споживачів буде збережене і люди не зазнають відчутних незручностей

Метою проєкту реконструкції станції водопідготовки є модернізація технічнологічної системи, встановлення найсучасніших фільтрів, переобладнання насосних станцій, а також отримання параметрів очищеної води, що відповідають сучасним стандартам якості й безпеки. Інноваційна складова проєкту полягає у застосуванні сучасних технологій KREVOX та Culligan, вона дозволяє також досягнути більшої швидкості фільтрації, що веде до економії на габаритах приміщень і загальних витрат. Технологічні процеси водопідготовки після реконструкції перейдуть в автоматизований режим роботи і практично виключать вплив людського фактора на результат роботи системи. Виробництво, кероване мікрочіпами, дасть можливість забезпечити найвищу якість питної води.

Технологія забезпечить також надійну в експлуатації систему управління роботою фільтрів, багатошарове і гнучке фільтраційне завантаження, відмінний антикорозійний захист фільтрів. У підсумку лучани отримають повністю оновлену систему станції водопідготовки, яка на роки забезпечуватиме мешканців громади надійним водопостачанням, чистою і високоякісною питною водою, відповідною найвищим вимогам контролю.

До питання фінансування проєкту реконструкції Дубнівської станції водопідготовки підприємство підійшло таким чином, щоб воно жодним чином не вплинуло на сімейний бюджет лучан, а також і не торкалося коштів міського бюджету, які нині необхідні в першу чергу для підтримки ЗСУ. Модернізація передбачає залучення внутрішніх фінансів за програмою відновлення України на довготривалий період. Запозичення у сумі 4 мільйонів євро буде погашатися після реалізації проєкту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus