USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку запрацював цілодобовий Центр підтримки грудного вигодовування для мам-новобранців

5 Серпня 2022 07:00
У Волинському обласному перинатальному центрі відкрили Центр підтримки грудного вигодовування. Кабінет, у якому майбутні та теперішні мами можуть проконсультуватися щодо питань та проблем лактації, отримати кваліфіковану допомогу, працюватиме цілодобово.

Захід приурочили до Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який відзначають щороку з 1 до 7 серпня. Саме у ці дні ще в 1990 році уклали декларацію про підтримку і заохочення грудного вигодовування. Її підписали дуже багато країн, тому що з кожним роком зменшується кількість мам, які годують грудьми.

Як розповіла генеральна директорка комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради Ірина Горавська, лактаційний центр потрібен для того, щоб вагітні приходили сюди, а кваліфіковані фахівці розповідали їм про переваги грудного вигодовування, про те, як правильно годувати дитину грудьми тощо.
Центр розрахований на три категорії мам.

«Знання, отримані у Центрі, дуже згодяться у ранньому післяпологовому віці та під час вагітності. Окрім того, сюди мають прийти мами недоношених діток, які мали пологи дочасно. Таких мам ми будемо вчити, як зберегти лактацію для того, щоб зберегти молоко та годувати дитя тоді, коли воно зможе смоктати груди. Чому така увага до грудного вигодовування? Тому що це передусім корисно для дитини. Це не просто їжа, це – імунітет, психоемоційний зв'язок, а також захист дитини від кишкових та вірусних інфекцій.

Про грудне вигодовування ми можемо говорити дуже багато, але сьогодні хочемо поділитися досвідом, розповісти про переваги. Кожна жінка, яка виношує дитинку, має бути підготовлена до грудного вигодовування, а не вчитися і готуватися тоді, коли дитя вже побачило світ. Кожній майбутній мамі дуже важливо налаштовуватися на позитив від грудного вигодовування вже під час вагітності», – наголошує лікарка.
У Центрі підтримки лактації працює фаховий персонал, який надаватиме кваліфіковану медичну допомогу жінкам в абсолютно стерильних медичних умовах.

«Бо в ідеалі у період лактації торкатися материнських грудей має право лише дитина. Після того як ви народите своїх здорових та гарненьких діток, на другу добу вас випишуть додому. А грудне молочко почне прибувати лише на третю-четверту добу, у мам виникає багато питань, вони губляться і не знають, де отримати кваліфіковану консультацію з приводу грудного вигодовування. І будь-які міфи про те, що потрібно масажувати груди чи зціджувати, не мають жодного підґрунтя. Жінка, яка починає це робити, стає заручницею замкнутого кола і врешті припиняє лактацію», – поснює Ірина Горавська.
Власним досвідом із успішного грудного вигодовування з майбутніми мамами прийшла поділитися мама трьох дітей Оксана Клімощук. Жінка виховує двох донечок – дев'ятирічну Аню та п'ятирічну Богдану, а також однорічного сина Назара.
Багатодітна мама зізналася, що своїх дівчат годувала грудьми до півтора року, а Назарчика годує й досі.
«У грудного годування є багато переваг. Зокрема те, що завжди свіже і тепле молоко, яким дитина із задоволенням харчуватиметься, завжди при вас. Така їжа найбільше підходить ваші дитині, бо з віком міняється і склад молока. Навіть коли ви хворієте на застуду, в материнському молоці виділяються такі речовини, які не дозволять вашій дитині захворіти. Це зручно. Це тісний контакт з дитиною, близькість, загалом, прекрасні відчуття. Не потрібно цього боятися, а якщо дитинка на вимогу просить їсти, треба шукати місцину, де можна спокійно її погодувати. У відповідь дитинка подарує вам багато любові. Ця віддача – безцінна», – захоплено розповідає пані Оксана.
Як пояснила психолог Волинського обласного перинатального центру Тетяна Удалова, грудне вигодовування – справді дуже важливе і для матері, і для дитини.

«Перш за все, це – імунітет, бо жодна суміш не містить антитіл. Окрім того – суттєва економія для сімейного бюджету. 100% мамине грудне молоко підходить для її дитини. З психологічної точки зору – це контакт шкіра до шкіри мами з малюком, що є ніби продовженням внутрішньоутробного розвитку. Зрештою, це зручно, а молоко завжди у гарній «упаковці» і свіже. Тому, дівчата, у грудного вигодовування – суцільні плюси!» – розповідає психологиня.
До слова, у Центрі є всі необхідні прилади, які стануть у пригоді в разі виникнення будь-яких проблем з лактацією та грудьми: механічні та електричні молоковідсмоктувачі, апарат, який допомагає здолати лактостаз тощо.
Окрім того, тут працюють неонатологи, акушерки та медичні сестрички, щоб навчити молоду маму правильно прикладати дитину до грудей.
Колективних занять із жінками у Центрі проводити не планують – лише індивідуальні, під час яких присутніми будуть мама, дитина і медичний персонал.

Також на базі перинатального центру працюватиме виїзна бригада, яка надаватиме допомогу та консультації породіллям з приводу проблем грудного вигодовування на дому. У медустанові запевняють, що мають достатню кількість і автомобілів, і персоналу для цього. Така послуга буде платною.

Центр підтримки грудного вигодовування працюватиме цілободобово, тому допомогу та пораду молоді й майбутні мами можуть отримати в будь-який час доби.

Вікторія СЕМЕНЮК


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus