USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку збільшать площі насаджень, щоб повернути статус найбільш зеленого міста України

17 Червня 2021 21:26
У Луцьку не лише збільшать площі зелених насаджень, а й урізноманітнять їх видовий склад.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Як проінформувала начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, під час засідання виконкому схвалили проект Програми розвитку збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021-25 роки.

«Ми вже працюємо у напрямку озеленення територіальної громади і міста в цілому. Цю програму доручив розробити Луцький міський голова, тому що було дуже багато питань від лучан, громадських активістів та науковців до стану зелених насаджень. Протягом останніх 15 років у міської влади не було комплексного документу щодо створення неподільної зеленої зони, а також її утримання, ми її розробили. Основне завдання програми - повернути Луцьку статус найбільш зеленого міста України», - розповіла головна екологиня.

З її слів, Програма передбачає якісний догляд і збільшення кількості зелених насаджень.

«Тим більше, з приєднанням до міста громад, можливості значно збільшилися, оскільки Луцьк – найменший за площею обласний центр України. І тому планувати збільшення зелених насаджень у самому Луцьку проблематично», - каже посадовиця.

За рахунок чого збільшать площі зелених насаджень?

Перш за все, за рахунок реконструкції та якісного утримання рекреаційних територій, зокрема вздовж річки Стир, парків і скверів, бо вони також потребують втручання та урізноманітнення видового складу.

Оксана Лисак запевняє, що, вивчаючи наукові праці, фахівці місцевих вузів у галузі зеленого будівництва, неодноразово вказували, що у Луцьку - дуже бідний видовий склад зелених насаджень.

Програма розвитку збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021-25 роки містить чотири основних напрямків:

1. Збереження зелених насаджень міста, їх інвентаризації і облік.

«Минулого року за допомогою електронної системи Inspectree розпочали облік зелених насаджень Луцька. На сьогоднішній день будь-хто може зайти в цю систему і подивитися видовий склад. Але для завершення робіт потрібні кошти, які, власне, передбачені програмою», - розповіла доповідачка.

2. Виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під зеленими насадженнями.

«Якщо територія із зеленими насадженнями не має жодного статусу, часто виникають проблеми із забудовами тощо. Визначення ділянок, придатних для зелених насаджень, надання їм статусу зеленої зони та визначення їх меж. На сьогоднішній день ця робота триває. 33 сквери та парки міста мають статус зелених зон. Ми працюємо над тим, щоб визначити такі ділянки на новоприєднаних територіях», – пояснила екологиня.

3. Догляд та утримання за зеленими насадженнями.

«Станом на сьогодні кошти на це розпорошені у трьох програмах. Оскільки бюджетний рік у розпалі, у змінах до програми це вказали, але з 2023 року виділення коштів на зазначені заходи відбуватиметься виключно у межах нової програми», - додала спікерка.

4. Збільшення кількості зелених насаджень.

«Є перелік рослин, які рекомендують висаджувати у Луцьку. Але потрібно враховувати зміни у кліматі, бо рослини холодних поясів, як ялина і береза, нині часто ушкоджують шкідники і вони пропадають. Тож на їх місце посадять культури, більш стійкі до погодних коливань: бобівник, гліцинія тощо», - акцентувала посадовиця.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що в обласному центрі Волині погодили проект програми розвитку та збереження зелених насаджень Луцької міської територіальної громади на 2021–2025 роки, на реалізацію якої необхідно 120 мільйонів гривень.

Також на сторінках видання йшлося про те, що на території Прилуцького старостинського округу зникли чотири водойми. Причина – недостатня кількість опадів протягом останніх років та зміна кліматично-погодних умов. Утім, екологи запевняють, що одну із водойм ще можна відновити.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Людина Показати IP 17 Червня 2021 21:34
А нафіга Волі знищувати?
Уважний до Людина Показати IP 17 Червня 2021 22:26
Бо без цього не можна замінити каналізацію і на вулицю можу политися какахи
Лучанин до Людина Показати IP 18 Червня 2021 09:41
Зрізали липи, багато з них в середиі вже були чорні. Посадять нові дерева, що тут поганого? До речі, навіщо було проводити акції, щоб липи на Лесі Українки не зрізати: вони реально старі, навіть після коронування нормально "отямитись" не можуть, в той же час, нові липи вже досатньо підросли і через рік-два будуть давати нормальну тінь...
До Людини Показати IP 18 Червня 2021 09:34
А що вулиця має бути такою , якою була і 50 років тому, тепер вся в суцільному заторі , ні автобусам , ні тролейбусам , ні авто , ні спеціальному транспорту немає руху . Крім того , чим більше двигун зупиняти в пробках, тим більше він викидає шкідливих речовин.Крім того більшість дерев старі .Добре , що є концепція по озелененню , ми тому будемо свідками.Не плутайте Луцьк 50 років тому і Луцьк сучасний , ваші діти та онуки мають повно авто різноі якості і віку , старі дерева та вузькі вулички,вам юність в не повернуть,
лучанин до До Людини Показати IP 18 Червня 2021 09:57
ну звичайно що кожен хоче возити свою с..ку, а не громадським транспортом користуватись. тролейбусам і маршруткам старої дороги вистачало повністю.
Семен Показати IP 18 Червня 2021 14:18
Хочу сам, хочуть мої друзі, наші діти посадити якусь кількість дерев в нашому місті…… Пропоную, створити мапу озеленення, де вказати точки(координати) висадки дерев-кущів з вказанням назви рослини і можливого періоду висаджування(осінь-весна тощо) Така мапа (краще інтерактивна) має бути дозволом на висаджування громадянами за власний кошт певних рослин у запланованих місцях

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus