USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку з'явився пам'ятник доньці Ярослава Мудрого Анні

12 Вересня 2020 19:50
В рамках VI Міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest" у Луцьку презентували пам'ятник Анні Ярославні-княжні Київській, королеві Франції. Скульптуру Луцьку подарували кияни.

Пам'ятник доньці Ярослава Мудрого встановили на проспекті Волі, 3. До офіційного відкриття скульптуру ховали від глядачів під прапорами України та Франції, повідомляє Суспільне Волинь.
На відкриття приїхав Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. З його слів українку у Франції досі люблять та шанують: "Анна є символічною постаттю у відносинах Франції та України. Мені важко уявити, як дівчина подолала Шлях королеви від Києва через усю Європу до Франції".
Пан’європейський проєкт "Шлях Королеви" передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на її шляху до Франції. На Волині майбутня королева Франції була у Луцьку, Торчині, Володимирі-Волинському та Устилузі.

Фестиваль 12 вересня відбувається одночасно в трьох містах: Києві, Луцьку і Дніпрі. Подію приурочили одразу кільком датам: 1075-літтю від початку правління в Києві Княгині Ольги, Дню Луцька і Дню Дніпра.
Довідково: перший пам’ятник Анні Київській в Україні встановили в листопаді 2016 року в Києві. Він стоїть на Львівській площі в центрі міста. Скульптура зображує українську княжну, дочку Ярослава Мудрого, королеву Франції Анну Київську у вигляді дитини (адже саме її дитячі роки минули в Києві, а у віці близько 18 років княжна вийшла заміж за Генріха I та переїхала до Франції). Анна стала прабабусею майже 30 європейських королів. Після смерті чоловіка і до повноліття сина була регенткою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Шломо Луцкер Показати IP 12 Вересня 2020 20:09
А нічого що в роки життя Анни Ярославни (1024-1075) ніякого Луцька ще не було?
" до Шломо Луцкер Показати IP 13 Вересня 2020 11:35
А ЩО ЗРОБИВ КУЗЬМА ДЛЯ ЛУЦЬКА? ,, ПОЮЩІЄ ТРУСИ,,?
Немає Показати IP 12 Вересня 2020 20:14
Дата 1085 це перша згадка про вже існуюче місто Луцьк
Шломо Луцкер до Немає Показати IP 12 Вересня 2020 21:05
А звідки ми знаємо що Анна Ярославна була у Луцьку, якщо перша згадка про це місто з'явилась після її смерті? (До того ж перша згадка про Луцьк ніяк не пов'язана з іменем Анни Ярославни.) Виходить, поки вона була живою ніхто "існуюче місто Луцьк" не згадував?
шумеры Показати IP 12 Вересня 2020 21:48
уничтоженный памятник Паше Савельевой, которая связана с Волынью и Луцком, где ее замучали и сожгли заживо не восстановлен, зато Анне, которая к Луцку не имеет никакого отношения поставили) сказочная пропаганда)
Лучанин Показати IP 13 Вересня 2020 07:48
Так все таки, а хто автор отого чергового витвору і несмаку. Конкурсу не було ! То є порушення нормативних вимог при встановленні таких об'єктів ! А тумба, на якій поставили Барбі - то взагалі вершина " творчого задуму " !
Люди до Лучанин Показати IP 30 Жовтня 2020 17:25
Багато роїлось усіляких балалачок що то за чудо витвір!Одні подейкували буцім то це пам'ятник маленькому валютчику,інші недобрі казали ,що то Віті Януковичу,дехто бабці кликунів...Та ні -Королеві!
Їван з Гнідави Показати IP 13 Вересня 2020 08:03
Ото як тільки черговий чинуша-естет починає проявляти і нав'язувати свій " високий художній " смак - в обхід встановлених правил у Луцьку починають з'являтися пам'ятники волинському інтелігенту (авт. Кравчук ), сонячний годинник ( авт. - самі знаєте хто ), оті нецке-комарики-кликуни, шо мають здатність десь пропадати ? Ну чого лучани потім мають себе винними почувати ?
До шумера Показати IP 13 Вересня 2020 08:33
Можна узнать подробно вклад П. Савельевой в победу.
шумер арийцу) до До шумера Показати IP 13 Вересня 2020 11:59
для начального образования загляните в Википедию, «Сильные духом» почитайте...Но, ПОДРОБНО, можете узнать из материалов дела гестапо, которое по результату живьем сожгли 25 летнюю девушку. Девушку, которая боролась, чтоб с тех, что спрашивают «подробно» и их детей не сварили мыло в концлагере...
Їван до Шломо Луцкер Показати IP 13 Вересня 2020 11:07
Ну то й шо, шо тоді Луцька ше не було ? А луцькі депутати вже тоді про майбутнє думали ! Отак то !
Руслана Показати IP 13 Вересня 2020 12:38
Пам"ятник у Луцьку Анні Ярославні-княжні Київській, королеві Франції- це гарний подарунок від киян до Дня нашого міста Луцька , це знак дружби між Україною і Францією. Місце вибрали добре - біля дитячої поліклініки , яка вже відремонтована , гарна. Це все про що варто знати . Розвели тут "дискусію" . Я дуже люблю Луцьк , все життя тут живу. Луцьк з кожним роком стає все кращим ! Вітаю, лучани!
так таки так до Руслана Показати IP 13 Вересня 2020 14:10
Зі святом лучан та волинян і не тільки! За останні 20 років місто на стільки змінилось !-спокійне,рмантичне ! по домашньому затишне !Місто з яким не легко розставатись і хочеться повертатись ще не раз,! радійте.що Ви живете в такому чудовому місті!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus