USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У міськраді пропонують зробити безкоштовним проїзд у тролейбусах

17 Липня 2019 12:11
Дотації на Луцьке підприємство електротранспорту настільки великі і обтяжливі для міста, що луцькі обранці громади всерйоз замислились над встановлення безкоштовного проїзду у тролейбусах для всіх категорій громадян. Мовляв, тоді вдасться скоротити витрати на заробітні плати кондукторам, контролерам, виготовлення проїзних та електронних карток обліку тощо.

Про це обранці громади розмовляли сьогодні, 17 липня, під час засідання постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Передумовою для обговорень вартості проїзду у тролейбусах стала пропозиція директор Тетяни Корецької внести зміни до бюджету міста для забезпечення відшкодування коштів ЛПЕ, передбачених на перевезення пільговиків.

«На рік передбачено 53 мільйони гривень на компенсацію ЛПЕ перевезення громадян пільгових категорій населення, ми плануємо збільшити цю суму до 60 мільйонів», - зауважила Тетяна Корецька.

На це голова профільної комісії Борис Смаль відповів, що до 19 серпня міська рада підпише трьохсторонній договір з оператором щодо електронної картки лучанина, і це значно розвантажить бюджет та витрати на ЛПЕ:

«Чотири місяці просить оператор на повну реалізацію проекту. Ще два місяці просять на роботу системи у тестовому режимі. Невже так важко зачекати шість місяців?» - зазначив Борис Смаль.

Натомість, депутат Сергій Була відповів, що ті суми, які щороку витрачають на компенсації та дотації ЛПЕ, абсолютно необґрунтовані.

«Якщо зробити проїзд у тролейбусах безкоштовним для всіх категорій громадян, то це буде безпрецедентний інцидент на території усієї України. А, враховуючи, скільки ми витрачаємо на карточки, проїзні, заробітні плати контролерам та кондукторам, то возити людей безкоштовно, але натомість звільнити контролерів та кондукторів, буде дешевше для міста, ніж щоразу виплачувати компенсації», - наголосив обранець громади.

На це голова комісії Борис Смаль зауважив, що якщо тролейбуси будуть безкоштовними, то навіщо тоді місту електронні картки лучанина, за використання яких оператор бере відсотки?

«Якщо ми один раз безкоштовно зробимо безплатний проїзд, до платного ми не повернемось ніколи. Спостерігаючи за політичною ситуацією в країні, з часом кількість пільговиків буде суттєво зменшуватись», - акцентувала на це очільниця економічного департаменту луцької міської ради Лілія Єлова.

На думку посадовиці, пенсіонери, які працюють, повинні платити за проїзд у електротранспорті, оскільки їздять заробляти гроші.

«Також людина з третьою групою інвалідності не повинна їздити безкоштовно. Це постанова Кабміну, на яку ми можемо впливати і зменшувати кількість пільговиків», - наголосила Лілія Єлова.

На це голова комісії відповів, що всі розуміють, що за будь-яке перевезення потрібно платити.

«Потрібно шукати шляхи зменшення витрат. Одним з таких шляхів буде введення карток електронного обліку. Далеко не всі існуючі оператори виявляли бажання за свій кошт встановити ці системи власним коштом. Навіть в світі такого оператора знайти важко. Ми такого знайшли. Тому наразі дуже обережно ведемо з ним перемовини і йти до своєї мети», - резюмував Борис Смаль.

Зваживши усі «за» і «проти» члени комісії прийняли рішення внести запропоновані Тетяною Корецькою зміни до бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Сторонній Показати IP 17 Липня 2019 13:19
А депутати точно впевнені, що повне фінансування підприємства обійдеться бюджету дешевше ніж згадані ними компенсації? А то може вийти так, що не вдасться фінансувати утримання навіть того металобрухту, що вже є, не кажучи про купівлю нового
лучанка до Сторонній Показати IP 17 Липня 2019 13:30
А електроенергія для підприємства електротранспорту також буде безкоштовна?
Вася до лучанка Показати IP 17 Липня 2019 14:43
Скачають для своїх електриків з інтернета книжку "як зупинити електролічильник" і тоді буде безкоштовна.
Іван Показати IP 17 Липня 2019 13:47
Пенсіонери, які працюють, повинні платити за проїзд у електротранспорті, оскільки їздять заробляти гроші. Напевно від прекрасного життя їздять, перебуваючі на пенсії на роботу, шановна пані Лілія Єлова бажаю, щоб ви отримували теж 1800 грн пенсії і виживали на неї.
Лучанин до Іван Показати IP 17 Липня 2019 14:25
Так само на роботу їздять і не пенсіонери, але вони ж платять за проїзд і до того ж можуть отримувати з.п. таку саму як і пенсіонер, але аж ніяки не отримують 1800 грн в додачу до з.п..
Наталі до Іван Показати IP 17 Липня 2019 17:18
А чим відрізняється для ЛПЕ пенсіонер непрацюючий і пенсіонер працюючий? Хіба тим, що працюючий двічі на день їде - на роботу і з роботи, а непрацюючий 20 разів - на старий базар, на Варшавку, на Північний, в ТАМ-ТАМ, в собез, в пенсійний і ще кудись не помню куди але дома скучно сидіти. Давайте, знову витягуйте премії своїм дупам за рахунок людей, які чесно працюють і сплачуюють податки. Оце вже реальна дискримінація. Якщо дається пільга пенсіонерам - то не вибірково, а всім.
Тор Показати IP 17 Липня 2019 16:09
Запамятайте, пенсіонери вже заробили собі на позорну пенсію. І вони не повинні знову платити, щоб утримувати таких чиновників як ви.
Посторонній до Тор Показати IP 17 Липня 2019 16:37
Запам'ятайте, пенсіонери що отримують заробітну платню повинні платити як будь-хто інший, хто отримує зарплатню.
до Посторонній до Посторонній Показати IP 17 Липня 2019 17:41
Ану розкажіть, як в тролейбусі будуть відрізняти працюючого пенсіонера від непрацюючого? А працюючого ойфіційно від працюючого неофіційно (охоронцем там, вахтером)? І ще скажіть, чи є у вас хтось з працюючих пенсіонерів в родині? Цікаво просто, чи ви бачите, як їм тяжко вже працювати, але вони туди ідуть, бо ж треба ще копійка на ліки, внуку там на свято підкинути тощо....
Тор до Посторонній Показати IP 17 Липня 2019 18:58
Щодо платити,чи ні пенсіонерам податки. Чому українці отримуючи зарплату, платять державі податок. Потім українець купує будматеріали, і в них теж закладені податкові надбавки. Побудувавши будинок, довбана держава вимагає приватизуватитой будинок, те що вже є власністю. Якщо це буде розяснено, повірю що працюючий пенсіонер повинен платити податок.
ЗЕ бест Показати IP 18 Липня 2019 20:07
Людоньки, не сваріться. В Луцьку такі проблеми з транспортом, бо про них ще не знає Зеленський. Потерпіть трохи. Скоро він до нас приїде і наведе порядок. На наступний день будуть їздити новенький тролейбуси, підприємство різко вийде в плюс, а кондукторами працюватимуть молоденькі фотомоделі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus