USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

У музеї бджільництва на Волині відкрили сезон та влаштували святкову екскурсію

31 Березня 2023 08:27
У клубі-музеї історії села Баїв та волинського бджільництва Боратинської громади 30 березня організували святкове дійство під назвою «Палітра баївських бджолярів». У межах заходу для присутніх організували екскурсію.

Як розповів Суспільному віцепрезидент Спілки пасічників України Володимир Дмитрук, відкриття сезону волинські бджолярі святкують щороку на теплого Олекси. Таку традицію започаткували понад 10 років тому.

«Це перше обрядове свято в цьому році, яке стосується бджолярів. Тобто наші предки споконвіку святкували його як день виставлення вуликів із зимівників, випускали бджолу, щоб вона летіла на квіти, збирала перший нектар», – каже Володимир Дмитрук.
Пасічник та очільник музею в Баєві Іван Душак, який пасічникує 30 років, розповів: свого часу мав 110 бджолиних сімей, а зараз у нього мешкає 28 роїв.
Бджоляр каже: матки у бджільництві дуже ціняться, тому багато пасічників хочуть займатися матководством.

«Я займався матководством – виведенням маток, ото всі нуклеуси маленькі – це все для виведення маток. Той рік була взятка добра, от дехто каже, пропали бджоли. У мене 100% бджоли вижили, якщо в мене є 28 сімей, з них я можу зробити по два відводочки», – зазначає пасічник.
Читати ще: Сотні вуликів з усієї області: біля Луцька – єдиний на Волині музей бджільництва

Гурток бджільництва в Баєві відвідують школярі. Серед них – п’ятикласник Олег Василевський, який разом із братом другий місяць приходить до клубу-музею бджільництва. Цього дня, зі слів хлопця, разом із друзями збиватимуть рамки для бджіл.
«Мені дуже цікаво бути бджільником, щось там майструвати. Дід Іван нам показує, як правильно збирати мед, годувати бджіл. Ще він нам показував, як бджоли закривають мед, як правильно відкривати вулик там, де бджоли вилітають», – каже школяр.
Також під час заходу для гостей відтворили прадавні українські традиції, зазначила виконувачка обов’язків начальника відділу культури Боратинської сільської ради Оксана Кравчук.

«Друга частина – це у нас буде така екскурсія, знайомство із реманентом, з експонатами нашого музею, бо тут є багато рідкісних вуликів, старовинних бортей і дуплянок», – сказала посадовиця.
На території музею у Баєві, додав пасічник Іван Душак, наразі мешкає п’ять бджолиних сімей, а порожні вулики заселятимуть влітку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus