USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У музеї біля Луцька за давньою технологією відновлюють дах 200-літньої хати

26 Липня 2021 23:11
У Рокинівському музеї-скансені, що неподалік Луцька, почали перекривати дах двохсотлітньої хати. Робітники накривають дерев’яний будинок снопами з очерету.

Про це розповів Суспільному директор музею Роман Ковальчук.

«Дах двохсотлітньої хати перекривають снопами з очерету. Щоб звязати один такий, потрібно витратити дві з половиною години», – розповідає робітник Дмитро Шрамко. Каже: щоб перекрити такий дах, потрібно лише на одну сторону 40 снопів очерету.
«Очерет заготовили самі. Роботу почали три тижні тому. Перед тим, як класти снопи з очерету, будівлю перекрили спеціальними рулонними матеріалами», – каже робітник Роман Мишко.

Провідний науковий співробітник музею Олександр Середюк розповів: хату привезли у музей-скансен 2010-ого з колишнього Шацького району. За підрахунками, будівлі понад дві сотні років. Вона складається з трьох частин: хати, сіней та комори.
Зі слів Романа Ковальчука, на часткове перекриття даху двохсотлітньої хати витратили понад 10 тисяч гривень. Розповідає, що планують повну реконструкцію будівлі. Найперше, планують поміняти підлогу, зробити невеликий ремонт, реставрувати експонатом, які вже понищились від часу, каже директор музею.

За його підрахунками, щоб навести порядок в одній із хатинок це коливається в районі до 50−60 тисяч грн. Якщо коштів та матеріалу вистачатиме, до кінця року реконструкцію будівлі планують закінчити.

Всього на території музею-скансена у Рокинях є 5 старовинних хат, які потребують реконструкції.
Нагадаємо, у травні 2020 року працівникам музею вдалося відновити 150-літню хату, яку привезли у музей-скансен у 2014-му році з Камінь-Каширширського району. Будівля була розібрана. Складати почали через два роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Руслан Бондарук Показати IP 27 Липня 2021 09:14
Молодці, потрібну справу роблять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus