USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У музеї біля Луцька згнила старовинна будівля, яка мала стати експонатом

21 Січня 2024 11:32
Мала стати експонатом музею, натомість гине під дощами і снігами. Це будівля школи із села Вишнів на Любомльщині, збудована ще в 1939-му. Простояла ця споруда до 2017 року. Коли ж почала розвалюватися, її зголосилися забрати в Музей сільського господарства Волині. Однак протягом наступних років новий експонат так і не з’явився на території скансену в Рокинях.

Коли будівля почала занепадати, вишнівчани зголосилися передати її у музей. Займався цим питання особисто тодішній директор скансену Олександр Середюк. У 2017-му він говорив, що не може втратити такий цінний експонат. Запевняв навіть, що перевезення оплатив власним коштом, ідеться в сюжеті «12 Каналу».

Нині ексдиректор говорить про це неохоче.

«Запрошуйте мене в студію. Я прийду в студію. Я принесу фотографії з перевезення, розбірки тієї школи. Я привезу це. Поставите, гарний репортаж зробите, а зараз все», – зазначає Олександр Середюк.

Читати ще: У музеї біля Луцька зникло понад 100 цінних експонатів. Ексдиректор каже: «ідіть в ср*ку»

Колишній директор, схоже, досі не може змиритися з тим, що втратив посаду. І замість того, щоб пояснити, чому за стільки років музей під його керівництвом не спромігся встановити перевезену школу, каже наступне: «Ні кілька, ні десять, нічого (сказати не можу, – ВН). По цій школі нічого зараз не буду розказувати. Запрошуйте мене в студію, як Романа (напевно, Олександр Середюк мав на увазі теперішнього директора скансену Романа Ковальчука, – ВН), я сяду й буду розказувати і про школу, і про музей, і про книжки».

Читати ще: Нинішньому директору погрожували: як судять ексочільника скансену на Волині

Відомо, що школа в музеї є. Але у якому вигляді та стані?

Мешканка Рокинь Вікторія Босак розповідає, що також шукала цю школу. Знає в музеї чи не кожен експонат. І ця історія її зацікавила. Саме вона й допомогла знайти знімальній групі вишнівську будівлю. Точніше те, що від неї залишилося.

«Дуже прикро, що не почали роботи хоча б у 2018 році. І взагалі, що не зберігають ці дошки в належному стані», – говорить Вікторія Босак.

Працівник музею Петро розповідає, що ці матеріали лежать непорушно вже довгий час.

«Вона отам складена років шість-сім… Привезли, поскладали та й лежить», – каже він.

Дошки лежать на землі, без накриття. Частина погнила. Якщо в такому стані вони перебувають уже сім років, то навряд чи їх можна перетворити назад на школу.

Теперішній директор скансену Роман Ковальчук, який прийшов на посаду у 2021-му, зазначає, що такого експонату в музеї не зареєстровано.

«Жодних первинних документів немає. Жодної згадки в музеї, документальної складової немає, щоб десь писало про вишнівську школу, що колись вона була перевезена», – каже він.

Роман Ковальчук говорить, що влітку розпорядився, щоб територію впорядкували. Тоді ці дошки поскладали й накрили. Але підтвердження, що це саме школа, він не має.

«Сказати, що ось цей матеріал – школа, я не можу навіть досі. Сказати, що в мене є якісь підтверджуючі документи, – теж ні. Тобто юридично з впевненістю можу сказати, що це не є школою», – коментує директор музею.
Читати ще: У волинському музеї хочуть реставрувати старовинний млин і облаштувати автентичну клуню

Журналісти знайшли документи в селі Вишнів. Акт прийому-передачі показав голова громади Віктор Сущик. У телефонній розмові він підтверджує, що будівля таки дійсно розвалювалася, тому передати школу у спеціальний музей було найкращим рішенням.

«Нам дійсно було шкода. Ми її просто списали б, спалили б, на дрова викинули б. А так ми порахували, що старенька хата. Ми знали, що там цікавляться таким, і віддали просто, щоб її використали. Та й все», – пригадує Віктор Сущик.

Цю школу у Вишневі спорудили ще в 1939 році, коли територія сучасної Волині була у складі польської держави. Нове приміщення збудувала радянська влада через багато років. У старій школі розмістили бібліотеку, пізніше – магазин, де продавали похоронні вінки. Хоч і стара, але цікава історична будівля могла отримати нове життя і принести користь, якби не людська недбалість і байдужість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пупкін Показати IP 21 Січня 2024 16:14
По селах купа таких старих хатів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus