USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У музеї на Волині артистка Ада Роговцева читала поезію Лесі Українки

8 Грудня 2022 09:59
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки на Волині 7 грудня провела літературний вечір «Стежками Лесі Українки» народна артистка України Ада Роговцева.

Акторка пригадує, що книгу творів Лесі Українки подарувала їй мама в дитинстві і щовечора читала з неї вірші. Саме так артистка познайомилася з поезією Лесі Українки. Каже: її творчість не розгадана дотепер, інформує Суспільне.

«Творчість Лесі годиться для кожної людини кожного дня, тому що в неї є відповіді майже на всі наші питання. А головне – це питання: «Слово, моя ти єдиная зброя... Може, в руках невідомих братів станеш ти кращим мечем на катів». От зараз нам треба меч і знищити катів нашої держави», – говорить акторка.
На літературному вечорі Ада Роговцева ділилася спогадами, як грала героїнь із творів Лесі Українки, показувала архівні відео з вистав та кінофільмів. А ще разом із донькою Катериною Степанковою читала поезію Лесі Українки.
Як розповіла Катерина Степанкова: вперше зіграла роль маленької Лесі в театрі у п’ятирічному віці. Твори поетеси перечитує, як настільну книгу, набирається звідти сил та стійкості духу. Каже: державі потрібно більше виробляти фільмів та постановок з українськими авторами. Адже війна показала, що культура теж має значення.
Катерина Степанкова.

На літературний вечір Ади Роговцевої завітали жителі Колодяжненської громади та військові. Серед них – військовослужбовець Анатолій. Він розповів, що творчість Лесі Українки вивчав у школі. Завдяки народній артистці відкрив її для себе по-новому.

«Пізнання стало більш глибоке і розуміння її творчості, її внесок в культуру України. В теперішній воєнний час все українське переоцінюється», – сказав чоловік.
Військовий Анатолій – по центру.

У музеї Лесі Українки, каже Ада Роговцева, була 30 років тому, тож погодилася на пропозицію відвідати садибу поетеси та провести літературний вечір.

Як розповіла організаторка заходу Наталія Грабовецька, спеціально для цього дійства вперше за час реставрації відкрили Білий будиночок, де свого часу жила Леся Українка.
«Те, що Ада Роговцева була в нас, це все ж таки гарна доля. Ада Роговцева читала диктант «Твій дім». Ці стіни того дому, нашого дому, який вистояв і зберігся. Нам було за честь прийняти в цих стінах саме пані Аду», – говорить музейниця Ольга Бойко.

Під час заходу українська артистка порадила українцям не втрачати, як писала Леся Українка, надії, а також допомагати українським захисникам, щоби пришвидшити перемогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus