USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«У нас особливе завдання – рятувати життя людей»: як працюють медики волинської екстренки

27 Травня 2023 12:54
На Волині працюють 72 бригади екстреної медичної допомоги. За три місяці поточного року медики волинської швидкої отримали понад 43 тисячі звернень. За цей же період бригади здійснили майже 30 тисяч виїздів до пацієнтів.

27 травня відзначають Всесвітній день екстреної медичної допомоги. Цього дня вітають тих, хто щодня рятує життя та здоров’я людей, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Лікарка з медицини невідкладних станів Христина Проць родом з Івано-Франківщини. На Волинь приїхала проходити інтернатуру. За розподілом потрапила в екстрену медицину. Тут вийшла заміж.

«Пам’ятаю свій перший день в інтернатурі. Досвідчені колеги вчили: емоції залишати на роботі, бо якщо будеш приносити їх додому, то швидко вигориш», – пригадує Христина Проць.

Невдовзі буде сім років, як вона працює на швидкій. Каже, що для неї емоційно найважче працювати з дітьми. Трапляються випадки, коли історії пацієнтів по кілька років не виходять із голови.

Читати ще: «Ми маємо їхати туди, де є загроза життю». Інтерв’ю з директором волинської екстренки

«Важко завжди працювати з маленькими дітьми, особливо коли надходить виклик: не дихає, не реагує. Тут емоційно важко… Пам’ятаю виклик до чоловіка з раком горла. У нього була кровотеча з трахеостомічної трубки з горла (трубка, призначена для відновлення прохідності дихальних шляхів, штучної вентиляції легенів і самостійного дихання; вставляється у стому, – ВН). Ми механічно не могли цю кровотечу ніяк зупинити. І страх у його очах, що він помирає… Близько п’яти років пройшло, а я до цього часу його пам’ятаю», – розповідає Христина Проць.

Виклики – це командна робота. Коли доводиться проводити реанімаційні заходи, то до роботи залучають навіть водіїв. Вони проходять спеціальні курси.

Лікарка екстренки Христина Проць наголошує, що в медиків нині є можливість вдосконалювати власні навички і знання практично на місці. На базі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф діє сучасний навчально-тренувальний відділ.

Читати ще: Невидимий фронт: робочі будні швидкої допомоги на Волині

«Я кайфую від цього колективу. В нас люди – однодумці. Ми одне одного розуміємо. Ми знаємо, коли можна посміятися і коли потрібно працювати як мушка… Головне – швидкість та інтуїтивне мислення. Ми не маємо стільки багато часу, як лікарі в стаціонарі. У нас немає стільки методів діагностики та візуалізації. Анамнез, скарги пацієнта – усе в голові має швидко скластися як пазл», – звертає увагу Христина Проць.
Читати ще: «Люди збігалися до швидкої». Як на звільненій Херсонщині працювали волинські медики-добровольці. Розмова

Керівник Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль зазначає, що за останні три роки вдалося повністю оновити автопарк бригад швидкої допомоги. В автомобілях – сучасне обладнання.

Наголошує: медики екстренки працювали, працюють і працюватимуть над тим, аби допомога була вчасною і якісною.

«У нас особливе завдання – рятувати життя людей, що ми із честю робимо. Тепер очікуємо, коли буде наша перемога. І хочемо провести перший повоєнний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги України на Шацьких озерах. Попередні домовленості вже є», – говорить Володимир Шмаль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus