USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У облраді думатимуть, як допомогти волинським психоневрологічним інтернатам

29 Березня 2021 17:54
У Горохівському психоневрологічному інтернаті закінчують ремонт частини корпусу, де раніше обвалилася стіна. Прогнозують, що до літа у приміщенні встановлять нові санвузли.

Поглянути на процес будівництва та стан інтернатних закладів вирішило і керівництво Волинської обласної ради, повідомляє телеканал «Аверс».

«З 2013 року, коли ми побачили, що є руйнація стіни, то звернулися в обласну раду і до обласної адміністрації щодо виготовлення проєктно-кошторисної документації, – каже директорка Горохівського психоневрологічного інтернату Юлія Ковальчук. – Першу документацію було виготовлено у 2013 році. У 2014 році коштів виділено не було, але з 2014-го до 2020-го її оновлювали, ставили всі структури до відома, що в установі є проблематика у частині будівництва стіни, санвузлів».

Наразі вдалося відшукати кошти для ремонту.

В інтернаті проживає 115 пацієнтів із розладами психіки та інвалідністю. З них 39 – прикуті до ліжка.

При установі є велике господарство, площа якого – 32 гектари. Саме з нього повністю забезпечують харчування жителів інтернату.

Окрім того, у закладі відкрили відділення підтриманого проживання.
«У нашому закладі діють гуртки з реабілітації, також відкрито відділення підтриманого проживання, якого немає більше ніде. Серед усіх установ в Україні ми були першими, хто перейняв такий досвід Польщі, – додає Юлія Ковальчук. – Тут перебуває 25 мешканців. Орієнтовно за три роки ми відправили в соціум шістьох людей, які на сьогодні інтегруються, мають роботу. Вони під індивідуальним супроводом».

У такому ж інтернатному закладі в Берестечку інші проблеми: очисні споруди.

У психоневрологічному закладі пацієнтів більш як 174, і всі вони потребують догляду та психологічної підтримки. Різні гуртки та кімнати соціалізації допомагають у лікуванні.

«Чисельність підопічних в інтернаті у Берестечку більша, ніж у закладі в Горохові. Ми подивилися, який побут, їдальні, медпункти. Ознайомилися з проблематикою. Знаємо, що в Горохові була аварійна ситуація зі стіною, яка обвалилася. Ремонтні роботи вже завершуються. До 1 червня, думаю, буде відновлено санвузли, побутову кімнату для соціалізації, – пообіцяв голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. – Щодо інтернату в Берестечку, то тут є питання очисних споруд, будемо над ним думати з депутатським корпусом зараз. Можливо, після перевиконання бюджету якусь частину коштів вдасться скерувати на проєктно-кошторисну документацію і в подальшому для облаштування цих очисних споруд».

«Основна проблематика, що фактично ці інтернати виживають за рахунок того, що самі можуть зробити. Звичайно, обласна рада в силу своїх можливостей намагається допомагати. Але нині ми прекрасно розуміємо, що в країні – економічний спад, зовсім інше наповнення бюджетів, виклики ковіду. Відповідно, наразі акцент на інших питаннях», – додав народний депутат Вячеслав Рубльов.

Представники влади зазначили, що будуть шукати можливості, аби допомогти закладам фінансово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus