USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Польщі відновилися антиурядові протести

14 Грудня 2020 09:43
На вулиці Варшави та інших міст Польщі у неділю, 13 грудня, на антиурядові демонстрації, які проводилися в рамках протестів проти посилення заборони абортів, знову вийшли тисячі людей.

Про це повідомляє Корреспондент.net з посиланням на агентство dpa.

Щоб уникнути звинувачень у порушенні карантинних обмежень і заборони на масові громадські збори, організатори демонстрації назвали її спонтанною прогулянкою.

Як повідомляється, шлях демонстрантам кілька разів перегороджували поліцейські кордони, але протестувальники з гаслами «Ми йдемо за свободою!» зрештою дісталися до району Жолібож, де розташований будинок Ярослава Качинського, лідера правлячої правої партії «Право і справедливість». Як і у раніше, наблизитися ближче до будинку Качинського завадила велика кількість поліцейських у спецодязі, яка неодноразово закликала протестувальників розійтися.

Акції протесту у Польщі, які спочатку були викликані спротивом проти посилення заборони абортів, поступово перетворюються на більш ширші протести, до яких долучаються представники інших верств населення, незадоволених діями влади, наприклад підприємці і противники коронавірусних обмежень. Цієї неділі антиурядові протести збіглися з 39-ю річницею запровадження в Польщі воєнного стану комуністичним режимом Ярузельського, спрямованого проти лідерів опозиції і руху «Солідарність». Тому у Варшаві під час акції протесту учасники порівнювали дії польської поліції, яка останнім часом піддається жорсткій критиці за надмірне застосування сили, з репресіями комуністів.

Нагадаємо, з кінця жовтня Польщею прокотилася хвиля численних вуличних протестів проти рішення Конституційного суду, який визнав неконституційним закон про припинення вагітності через вроджені вади у плода. Винятки були зроблені лише для вагітності, коли вона загрожує життю жінки, або якщо жінка завагітніла в результаті згвалтування або інцесту. Ця постанова фактично вводить заборону на аборти у Польщі. Рішення суду мало набути чинності 2 листопада, однак вже 3 листопада стало відомо, що польський уряд вирішив відкласти виконання цього рішення.

Під час протестів проти рішення Конституційного суду на вулиці польських міст виходили сотні тисяч противників заборони абортів. Частина демонстрантів була агресивно налаштована проти католицької церкви, яка традиційно виступає проти абортів. На ранніх стадіях протестів були зафіксовані випадки, коли протестувальники зривали проведення церковних служб. Наприклад під час проведення у Польщі акції «Йду на месу» протестувальники заходили в храми з плакатами, закликаючи до захисту прав жінок і повернення їм можливості самим вирішувати, переривати вагітність чи ні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лисий журналіст Г... Показати IP 14 Грудня 2020 09:56
Всім платить Путін - підтвердять всі наші ворожки і мальфари.
! до Лисий журналіст Г... Показати IP 14 Грудня 2020 14:13
Не всім, але багатьом. Вам як, у рупіях з/п приходить, чи може в нескрєпних $ ?
ВІРУС Показати IP 14 Грудня 2020 13:48
УКРАЇНА МАЄ ПІДТРИМАТИ БРАТІВ ПОЛЯКІВ ТАК САМО ЯК БРАТІВ БІЛОРУСІВ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus