USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Варшаві на протести вийшли тисячі противників закону про аборти

28 Листопада 2020 19:35
У кількох містах Польщі 28 листопада відбулися акції протесту проти посилення законодавства щодо абортів. Понад 2 тисячі людей вийшли, зокрема, і на вулиці столиці країни – Варшави. Акції організував протестний рух «Жіночий страйк».

У столиці Польщі люди зібралися на площі Романа Дмовського. За даними видання RMF24, участь у акції беруть набагато більше людей, ніж у попередніх – приблизно 2 – 3 тисячі, пише 24 канал.

Люди скандували: «Моє тіло – моє діло!», «Легальний аборт!», а також нецензурні гасла в бік уряду та керівництва правлячої партії «Право та справедливість».

На місці також можна побачити значні сили поліції. Вони здебільшого не втручалися у протест і лише іноді встановлювали особи мітингуальників. Щоправда, на початку заявили, що ці збори є неузгодженими з місцевою владою через карантинні обмеження. Натомість протестувальники наголосили, що мають право протестувати.

Коли ж протест розпочався, поліція звернулася до учасників з проханням рухатися уздовж тротуару, а не центром дороги та трамвайної колії. Але, попри такі заклики, мітингарі все ж вийшли на проїжджу частину, перекривши рух центральними магістралями Варшави – Єрусалимською та алеєю Івана Павла II.

Подібні протести заплановано ще у понад 40 містах Польщі. Їх присвятили 102-й річниці отримання польськими жінками виборчих прав. Окрім «Жіночого страйку», в них беруть участь також представники інших організацій, зокрема, спільнот ЛГБТ і феміністок.

«На жаль, останніми тижнями уряд зробив із нас ворогів і розглядає нас як своїх політичних супротивників, а не суверенів і громадян. Крім того, вони насилають на нас свої служби, поліцію, пропагандистські ЗМІ», – наголосив у фейсбуці "Жіночий страйк".

Активісти додають, що не для того більш ніж століття назад завоювали громадянські права, щоб дозволити владі позбавити їх прав людини.
Нагадаємо, 22 жовтня Конституційний суд Польщі ухвалив рішення про те, що переривання вагітності через патологію плоду не відповідає конституції країни. До того аборти в Польщі дозволялися у разі небезпеки для здоров’я матері, в разі істотних вад розвитку плоду та вагітності внаслідок зґвалтування. Згідно з новим рішенням суду, переривання вагітності має бути забороненим також у разі серйозних вад розвитку ненародженої дитини. Це спровокувало масові акції протесту в країні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 28 Листопада 2020 21:29
У нас таке можливо, щоб люди вийшли не за гроші, а проти якогось закону чи злодія - політика? Чи наша гідність не того сорту?
Ось вам Показати IP 29 Листопада 2020 10:12
Назвем речі своїми іменами. Вийшли за право вбивати дітей в утробі. І дивлячись на прапори, видно хто вийшов.
Клава содоміту до Ось вам Показати IP 29 Листопада 2020 11:25
За що можеш вийти ти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus