USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Польщі затримали українського хакера, йому загрожує 115 років тюрми

12 Листопада 2021 15:01
У Польщі затримали 22-річного громадянина України, який разом зі спільником з Російської Федерації вчиняв хакерські атаки на підприємства по всьому світу та вимагав з них гроші за відновлення нормального функціонування.

Як повідомляє Yavp.pl з посиланням на dobreprogramy.pl, українець Ярослав Васінський разом з 28-річним росіянином Євгеном Поланіним належали до кіберзлочинної групи REvil, яка проводила атаку з використанням програм-вимагачів.

Васінський, який з 2019 року керував IT-компанією, зареєстрованою в Любліні, отримував доступ до внутрішніх комп’ютерних мереж IT-компанії Kaseya з Майамі (Флорида, США). Тоді встановлював шкідливе програмне забезпечення, яке зашифровувало дані.

Хакери використовували свій доступ, щоб отримати контроль над комп’ютерами деяких клієнтів Kaseya, викликавши ланцюгову реакцію, яка в результаті паралізувала системи близько 7 тисяч комп’ютерів у 1,5 тисячі компаній по всьому світу.

За відновлення нормальної діяльності REvil повинен був отримати від жертв викуп у загальній сумі близько 70 мільйонів євро (приблизно 322 мільйони злотих).

8 жовтня федеральний суд Техасу видав ордер на арешт учасників кібергрупи. Минулого тижня Ярослава Васінського вдалося заарештувати на прикордонному переході в Дорогуську. Його спільник – росіянин Євген Поланін – все ще залишається на волі, однак в рамках розслідування владі вдалося конфіскувати 6 мільйонів доларів, які той мав отримати як викуп, сплачений жертвами атаки.

Українця чекає екстрадиція до США, де його й судитимуть. Обом хакерам пред’являтимуть звинувачення у змові з метою шахрайства та відмивання грошей.

Список злочинів, які нібито вчинив Васінський, настільки великий, що в разі визнання винним за всіма висунутими йому звинуваченнями йому загрожує 115 років позбавлення волі.

Раніше REvil вже стояв за атакою на найбільшу в світі компанію з виробництва м’яса JBS, якій довелося на кілька днів закрити заводи в США та інших країнах. У підсумку вона заплатила 11 мільйонів доларів викупу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Діло темно Показати IP 12 Листопада 2021 16:09
Так я не зрозумів, ця людина інтелектуальний геній чи простий йолоп, що скачав вірус з інтернету і йшов к успеху.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus