USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Раді пропонують заборонити «сірі» телефони і впровадити реєстрацію SIM-карток

3 Вересня 2019 16:12
Верховній Раді пропонують ухвалити закон про електронні комунікації. Відповідний проєкт зареєстрований в парламенті.

Авторами документу виступили 7 нардепів, пише Theбабель.

Законопроєкт стосується стаціонарного та мобільного телефонного зв’язку, інтернету й інших видів електронних комунікацій, встановлює права та обовʼязки користувачів і постачальників послуг з електронних комунікацій, роль держави у цій діяльності та визначає національного регулятора у цій сфері.

Блокування «сірих» телефонів

Ст. 25 законопроєкту запроваджує заборону на використання обладнання, чий унікальний номер — ІМЕІ — не внесений в Систему контролю кодів ІМЕІ. Постачальники послуг електронних комунікацій зобов’язані інформувати споживачів мобільного зв’язку про відсутність кодів ІМЕІ їхнього обладнання в Системі контролю кодів.

Споживачі, які отримали відповідне повідомлення від постачальника електронних комунікаційних послуг, будуть зобов’язані внести код ІМЕІ свого обладнання у Систему контролю кодів. «Відсутність в Системі контролю кодів ІМЕІ оригінального (такого що не повторюється) коду ІМЕІ термінального обладнання є підставою для блокування постачальником електронних комунікаційних послуг доступу до електронної комунікаційної мережі такого термінального обладнання», — йдеться у статті.

Реєстрація SIM-карток у оператора

Ст. 56 запроваджує обовʼязкове укладення договору між постачальником і абонентом договору про надання електронних комунікаційних послуг. Договір може укладатися у письмовій формі або в будь-якій іншій формі. «У разі укладення такого договору у будь-якій іншій формі, ніж письмова, здійснюється обовʼязкова реєстрація абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг з наданням постачальнику, відповідно до закону, персональних даних абонентів — фізичних осіб», — йдеться у статті.

Разом з тим абоненти зможуть отримувати послуги без реєстрації до 1 січня 2024 року. Проте з 1 січня 2024 року всі оператори, за законопроєктом, будуть зобов’язані призупинити надання послуг незареєстрованим абонентам. Далі абонент матимеме два місяці на реєстрацію, і якщо цього не буде зроблено, надання послуг припиняється повністю.

Що ще нового?

Ст. 40 дозволяє операторам комунікаційних послуг відключати обладнання, що використовувалось для зміни маршрутизації трафіку (наприклад, VPN-сервіси). Також документ дозволяє операторам і провайдерам відключати обладнання споживача, якщо воно використовується для розсилання повідомлень, що мають комерційний та рекламний характер (спам).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанка Показати IP 3 Вересня 2019 16:23
Хай ще зроблять нормальні торифи у операторів! Ато деруть тільки гроші з людей!
роскомнадзор до Лучанка Показати IP 3 Вересня 2019 16:32
тарифи полюбе подорожають: реєстрацiя, база ІМЕІ, монiторинг трафiку. Усе для людей!!!!
Скло Показати IP 3 Вересня 2019 17:05
А тепер уявіть наскільки меньше людей будуть обдурювати, ці шахрайства з картками і телефонами вже набридли. Може хоч якийсь порядок буде.
Анонім до Скло Показати IP 3 Вересня 2019 18:39
Да ти шо,ти головне уявляй і вір в це!!!
Вах Показати IP 3 Вересня 2019 17:09
Якесь дежавю?хіба не при янику таке вже було?і чим закінчилось..?
222 Показати IP 3 Вересня 2019 19:02
Чесним нема про що хвилюватися. Постраждають в першу чергу шахраї.
Здоровий глузд до 222 Показати IP 4 Вересня 2019 08:41
Шахраї не постраждають. Вони без особливих складнощів обійдуть це.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus