USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Мобілка без проблем

5 Лютого 2009 09:00
За інформацією Волинського обласного управління статистики, у нашому краї зареєстровано майже 900 тисяч абонентів мобільного зв’язку. Населення області – приблизно один мільйон жителів. Це не означає, що дев’ять із десяти волинян мають мобілки. Просто чимало людей є власниками двох-трьох телефонів або двох-трьох сім-карток. Однак користувачів мобілок в області, очевидно, не менш ніж півмільйона. Як купити телефон, щоб він служив довго і не створював проблем своєму власнику, дізнавалася кореспондентка Рівненського агентства журналістських розслідувань.
 
Вибір на різні смаки і можливості
 
Сьогодні можна придбати апарат на будь-який смак. Магазини мобільного зв’язку, окрім звичайних телефонів, пропонують слайдери, жабки, смартфони. Є навіть такі, що більше схожі на маленькі комп’ютери. Їх фахівці мобільного зв’язку називають комунікаторами. Проте у кожного виду є як свої переваги, так і недоліки. І якщо ви зібралися купувати мобільний телефон, то варто їх знати.
 
Жабки зазвичай популярні через свій дизайн, малий розмір, зручність у користуванні, однак дуже швидко виходять із ладу. За словами інженера сервісного центру мобільних телефонів Сергія Цвида, термін нормального функціонування жабки – один рік. Хоча це не завжди підтверджується на практиці (у мене також жабка і працює вона вже довше – авт.), все ж варто знати про можливі ризики. Купити жабку, залежно від виробника, можна від 400 до 3 000 гривень.
 
Смартфони «нашпиговані» більшою оперативною пам’яттю, підтримують чимало програм, зокрема 3D-ігри. Маючи смартфон, можна спілкуватись у популярній програмі швидкого обміну повідомленнями ICQ. Проте у такий телефон через наявність операційної системи часто потрапляють SMS-віруси. Шкода від них може бути різною – вони то крадуть гроші з вашого абонентського рахунку, то без вашого відома надсилають повідомлення. Ціна смартфонів – від 1 500 до 3 000 грн.
 
Слайдери також приваблюють споживача дизайном та великим екраном, проте ці телефони досить вразливі і найбільше бояться фізичних ушкоджень. Слайдер може вийти з ладу, якщо його сильно притиснути. Заплатити за нього потрібно від 1 000 до 5 000 гривень.
 
Найбільш надійними є звичайні телефони. Проте ця надійність досягається частково через малу функціональність. Наприклад, таким апаратом не доступна така функція, як установка програм для фільтрації SMS. Немає там і відео чи фоторедакторів. Тобто сфотографувати звичайною мобілкою можна, проте відредагувати світлину, зменшити чи збільшити її розмір – ні. Багатьом цим телефонам доступна така функція, як запис на диктофон. Потужність апарату визначає лише тривалість запису від тридцяти секунд і до п’яти хвилин.
 
Найвищий пілотаж – комунікатори. Своїми розширеними функціями та вмонтованою системою GPS-навігації вони більше схожі на маленькі кишенькові комп’ютери. Проте таке диво сучасної техніки не завжди по кишені пересічному споживачеві – від 2 000 гривень. Окрвм того, комунікатори доволі великі за розміром.
 
До речі, про кишені. Всі телефони умовно можна поділити на чотири цінові групи: дешеві, середньої вартості, дорогі та надзвичайно дорогі. Дешеві апарати – до 600 гривень. Проте й за таку ціну можна придбати телефон, який буде служити довго. За рекомендацією інженера сервісного центру Сергія Цвида, варто купувати моделі Nokia та Samsung.
Середня група – від 600 до 1500 гривень. В такій ціновій групі можна знайти нові моделі «самсунгів», смартфони, слайдери різних виробників. Від 1 500 гривень – умовно дорогі телефони, принаймні для більшості. Продавці мобільних виділяють у цій групі модель Nokia 8800. Вона відрізняється тим, що її корпус зроблений із титану. Цей же метал використовується при будівництві літаків. За таку надійність потрібно заплатити від 700 доларів.
 
Вершина крутизни – наддорогі телефони. Наприклад, марки VERTU, яким послуговувався син українського президента. Ціна на такі апарати коливається у межах 3 500-35 000 тисяч євро. Проте особливими функціональними можливостями вони не відрізняються. Вартість пояснюється дизайном телефону, ручною роботою (як запевняють рекламні буклети), подекуди міцністю, щось на зразок водонепроникно-танконероздавлювальний пристрій для підводного плавання в час ядерної війни J. Якщо хочете, щоб «пристрій для комунікації» вирізнявся золотою рамкою чи суперсплавами, діамантами, – то цей телефон для вас.
 
Найпопулярніші марки
 
Сьогодні можна вибрати практично будь-яку модель із різним дизайном та функціональними властивостями. Проте завжди є «телефони-улюбленці». Щоб дізнатися, що найбільше подобається волинському покупцеві, ми поспілкувалися з місцевими продавцями мобілок.
 
За словами продавця магазину мобільних на Завокзальному («Варшавському») ринку Луцька Валерія Кузьмича, найкращі марки мобільних телефонів – Nokia, Sony-Ericsson, Samsung, а найчастіше споживачі купують Nokia та Samsung. Впливає на вибір зазвичай функціональність телефону та його ціна, адже бюджетні моделі (тобто ті, які розраховані на середньостатистичного споживача) купуються найбільше.
 
В одному з магазинів мобільного зв’язку продавець Ліза Хмілевська теж розповіла, що найбільш популярними серед споживачів є телефони Samsung, хоча в якості їм не поступаються Sony-Ericsson та Nokia.
 
Часто серед українських споживачів побутує думка, що апарати, привезені з-за кордону, кращої якості, ніж ті, що продаються на українському ринку. Продавці заперечують це твердження. Чому? Пояснила Ліза Хмілевська:
 
– Телефони, які комплектуються на українському ринку, мають програмне забезпечення, призначене для українського споживача. Європейські телефони, навпаки, не українізовані, тому споживачі працюють із ними всліпу. Програмне забезпечення «українських» телефонів не гірше, а функціональні можливості навіть кращі. Крім того, телефони, привезені з-за кордону, не обслуговуються в українських сервісних центрах.
 
Щоб не ламався
 
За даними Управління захисту прав споживачів у Волинській області, упродовж 2008 року з півтори тисячі звернень надійшло 250 скарг на якість мобільних телефонів та послуги сервісних центрів, тобто 15% від усіх скарг в управління. Скарги першочергово пов’язані з тим, що магазини не дають телефонів на заміну на час ремонту чи відмовляються ремонтувати по гарантії – безкоштовно. Сервісні центри натомість затримують ремонт апарат або ж не повідомляють про його закінчення.
 
На жаль, чимало споживачів взагалі не знають, що відремонтувати телефон їм повинні максимально за 14 днів, а не за місяць, як це зазвичай робиться, а на час ремонту – видати інший апарат для тимчасового користування.
 
Провідний спеціаліст Управління захисту прав споживачів у Волинській області Олена Джанян радить обов’язково брати товарні чеки при купівлі телефону, перевіряти, чи належно заповнені гарантійні талони та супровідні документи. На гарантійному талоні має бути зазначена марка телефону, печатка, ім’я продавця, у якого ви купували телефон, магазин-місце купівлі та його адреса. Якщо ви ремонтували телефон, необхідно слідкувати за відмітками сервісного центру, у них мають зазначати коли, ким і який було проведено ремонт, оскільки в разі ремонту продовжується гарантійний термін телефону.
 
– Радимо споживачам не забувати: якщо телефон ламається кілька разів з одної ж і тої причини, то споживач має право обміняти продукцію, – запевняє провідний спеціаліст.
 
Проте все ж краще добре доглядати за своїм телефоном. Часто апарати виходять із ладу з вини самих користувачів. За словами інженера сервісного центру Сергія Цвида, мобільники найчастіше ламаються через те, що споживачі беруть їх мокрими руками чи розмовляють по телефону під дощем. У такому випадку волога роз’їдає певні деталі. У слайдерів найбільше зношується шлейс, тобто провідники, які з’єднують основну плату з дисплеєм. У телефонів Sony-Ericsson найчастіше виходить із ладу прошивка, динаміки і джойстики (джойстики взагалі слабке місце у телефонів), у Nokia – прошивка і динаміки, Samsung – шлейс, ламається тонке гніздо зарядки. Проблемними є телефони Fly, оскільки до них у сервісних центрах немає запасних частин і схем. Майстер рекомендує не слухати мелодії на повну гучність і не гратися слайдерами, відкриваючи та закриваючи їх туди-сюди.
 
Не радить фахівець купувати на ринку телефони, привезені з Китаю. Вони коштують зазвичай дешевше, але не пристосовані до українського споживача (навіть серед вибору мов є лише поганий варіант російської) та швидко виходять із ладу. Крім того, до таких апаратів немає запасних частин в українських сервісних центрах. Не варто купувати і великі телефони з телевізорами та на дві SIM-карти. Вони також найчастіше привезені в Україну з Китаю. Їхній ремонт у випадку несправності може обійтися дорожче, ніж вартість самого апарату. Такі телефони не ремонтують за гарантією, та й підлягає «наладці» всього 5-10% апаратів серед тих, що вийшли з ладу.
 
Щоб не вкрали
 
У 2008 році у базі викрадених телефонів МВ УМВСУ у Волинській області зареєстровано 547 випадків крадіжок. Тобто, щодня крадуть як мінімум один телефон. Як вберегти телефон від злодіїв, ми дізнавалися у співробітника Луцького міського відділу МВСУ у Волинській області Олега Плазовського.
 
– У крадіжці мобільного телефону зачасту винні самі споживачі, оскільки поводять себе необачно, – говорить пан Плазовський.
 
За словами правоохоронця, часто жертвою крадіїв стають студенти. Вони зазвичай купують дорогі телефони і потім хизуються ними на публіці. Щоб вберегтися, не варто без потреби крутити мобілку в руках чи гратися ним у громадському транспорті, а також носити на шиї, як це полюбляють робити дівчата, особливо в літню пору. Необачно також розмовляти по телефону вночі на погано освітлених вулицях або давати апарат незнайомим людям передзвонити за потребою. Така доброта може стати фатальною. Часто можна позбутися мобільного, залишаючи його на робочому столі без нагляду. І хоча крадуть зазвичай дорогі апарати, проте для наркомана ласою здобиччю може стати і непримітний телефончик.
 
Вікторія СКУБА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 5 Лютого 2009 11:39
"найбільш популярними серед споживачів є телефони Samsung, хоча в якості їм не поступаються Sony-Ericsson та Nokia" - мені це сподобалося! :) Нокіа не гірша, ніж Самсунг!!! Ха-ха-ха! Шановні, а, може, навпаки?! Нокіа, Соні-Еріксон, а вже потім Самсунги.
Анонім Показати IP 5 Лютого 2009 11:51
У авторки Гнусмас, жабка, червоного кольору? І світле волосся? Вгадав?
Журналіст Показати IP 5 Лютого 2009 21:37
"Волинські новини" впевнено переорієнтовуються на на аудиторію розумововідсталих. Також благородна справа ))
Анонім Показати IP 5 Лютого 2009 21:42
Чуло дзвін, але не знає де він БУГАГА
Анонім Показати IP 6 Лютого 2009 09:20
Если это журналистское расследование, тогда я президент Америки...
Vic Показати IP 12 Лютого 2009 13:43
Корисна інформація, дякую! Покритикувати охочі всі, але щось корисне зробити одиниці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus