USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У школі на Волині учнів годують мініпорціями. Відео

26 Вересня 2020 20:12
Порція розміром із горошину: у школі на Волині нова послуга з харчування обурила чи не усіх. Нові, так звані, мініпорції з’явились разом із початком навчального року.

Усе почалося відтоді, як обслуговувати заклад розпочала нова фірма-постачальник, яка виграла тендер. Тож тепер 1 порція на дитину тут вартує в межах 20-ти гривень, й важить – усього 75 грамів, йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Світлана Романова проживає у місті Камінь-Каширський разом із родиною. Її двоє діток навчаються тут, у школі № 1. Нещодавно старший син показав мамі, чим їх харчують у шкільній їдальні.

«Ми хочемо, щоб допомогли покращити харчування. Такі порції дають що це сміх курам. Була перевірка, перевірили і сказали, що все по нормі сходилось – 70 грам на дитину. Це як можна наїстися від 8-ої години до 16-ої, це смішно. Прийшла мала, каже мамо я не наїлася. Якщо чесно мені як мамі больно це слухати», – говорить жінка.

Обуренню Світлани немає меж, адже дітям просто необхідно достатньо харчуватись. Їхнє місто відноситься до території, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції. Тож тут діють пільги від держави – в тому числі і те, що харчування у навчальних закладах забезпечує держава. Та ось виходить так, що хоч харчування тут й безкоштовне, та користі від нього – ніякої.

Самі ж учні закладу розповідають – щонайменше потрібно з’їсти 4 таких норми. Жартують, що такою порцією може бути ситий хіба кіт.

«Я не знаю як ті класи, але для старших класів то мало. Ну там, наприклад, може бути ложка пюре картоплі, може півтори лошки, дуже мало. Вдома в два рази більше їстиш», – говорить учениця закладу.

А ось у їдальні навчального закладу – не багатолюдно. Робота кипить лише у харчоблоці.


Шеф-кухар їдальні Катерина Соловей розповіла журналістам меню на день: салат – 50 грам, сардельки – 60 грам, гарнір – 75 грам, чай – 180 грам і яблука – 80 грам.

Незважаючи на меню, яке озвучила працівниця їдальні, у тарілках дітей журналісти побачили трішки макаронів та маленький шматочок сосиски. Однак, щойно вони з’явилися у приміщенні їдальні, працівники кухні швидко взялися накидати учням салат. А за лічені хвилини з’явився і свіжий хліб та ще й яблука.

Директор школи, як і її підлеглі переконують – минулого року порція була удвічі, а то і втричі більшою. Все змінилось тоді – коли постачальником послуги із харчування стала нова фірма. І тепер за новими нормами стантадртна порція на 1 дитину становить цілих 75 грамів.

Директорка школи Людмила Тішкова говорить: «Тепер нова фірма «Рамедас Україна» харчує наших діток і тому норми зменшені».

Виграла ця фірма серед багатьох інших, бо ж запропонувала найменшу ціну. Цікаво, що стартова орієнтовна ціна на харчування дітей у школах Камінь-Каширського району була 40 мільйонів гривень. Таким чином, 1 порція на дитину вартувала б майже 30 гривень, й відповідно – була б більшою. Та ось фірма, яка виграла тендер, на закупівлі витрачає 29 мільйонів на навчальний рік.

Цікаво, що новий постачальник загалом харчуватиме 3 райони Волині, які попадають у Чорнобильську зону. Йдеться про Маневицький, Любешівський та Камінь-Каширський райони. Тож чого очікувати далі – можна лиш здогадуватись. Та все ж мабуть на дітях економити комусь таки вигідно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дзвоніть на 103 Показати IP 26 Вересня 2020 21:25
кашмарськ на дієті.
аватар Показати IP 26 Вересня 2020 21:48
Ви платіть за те харчування тоді буде як солдатський пайок ,а так шо ви хотіли на халяву.Чорнобиль нине не тренді нині АТО
? до аватар Показати IP 27 Вересня 2020 13:07
Шо, мраз*ка ватна, попровокувати вирішила трохи? До чого тут АТО, якщо тут твої хазяї крадуть і кармани набивать ?!
00Н Показати IP 27 Вересня 2020 07:36
Це явний геноцид полішуків.
олександр Показати IP 27 Вересня 2020 09:11
аватар дебільний, причому тут АТО може то злодії взялись за харчування дітей а ти кацапський прихвостень радієщ любій біді українців
Oleh Показати IP 21 Грудня 2020 23:11
По системі HACCP працюють однозначно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus